REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Căpăţână: "Că sunt doctori nemulţumiţi... dar aşa sunt şi preoţi nemulţumiţi, şi şoferi nemulţumiţi"

Căpăţână: "Că sunt doctori nemulţumiţi... dar aşa sunt şi preoţi nemulţumiţi, şi şoferi nemulţumiţi"

Replica API 4 decembrie 2013 | 00:00 149

Spitalele din Constanţa, ca peste tot: nici prea-prea, nici foarte-foarte

Spitalele din Constanţa, ca peste tot: nici prea-prea, nici foarte-foarte

Dacă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, s-a aflat luni la Ploieşti pentru a coordona echipa mixtă de control formată din inspectori ai ministerului şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care au verificat acuzaţiile medicilor de la Spitalul Judeţean potrivit cărora ar fi expuşi zilnic malpraxisului din cauza ustensilelor vechi, marţi a avut loc o şedinţă la Constanţa. Managerii unităţilor spitaliceşti de aici s-au întâlnit pentru a discuta situaţia şi pentru a se stabili dacă ne aflăm în aceeaşi postură. Concluziile au fost: Nu, situaţia din Ploieşti nu se regăseşte şi la Constanţa. Poate că nu avem cele mai moderne echipamente, dar se lucrează în condiţii optime. Probleme? Sunt şi probleme, dar legate de buget.

"Având în vedere tot ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean din Ploieşti şi apoi la Tecuci, ne-am gândit să avem această întâlnire, să discutăm cu managerii spitalelor din judeţul nostru şi să vedem dacă se confruntă şi dumnealor cu problemele acelor spitale. Sau dacă au probleme legate de finanţare sau orice altă problemă. Din discuţiile pe care le-am avut cu dumnealor, deocamdată siguranţa pacienţilor este asigurată de către spitalele din judeţ. De asemenea, actul medical, care se face în judeţul nostru, este unul performant, care se face în siguranţă, pentru pacient şi în sprijinul lui. Domnii manageri sunt deschişi la orice propunere care vine din partea pacienţilor, astfel încât aceştia se pot adresa, prin procedurile pe care le are fiecare unitate sanitară, managerului. Tot din discuţiile cu domnii manageri, aceştia au medicaţie, la limită ce-i drept, au materiale sanitare, dezinfectanţi, tot ce le trebuie pentru a desfăşura un act medical în condiţii de siguranţă", a spus Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa. Prezent a fost şi managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti de la malul mării, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţână. "Din discuţia de astăzi am decis ca aceste întâlniri să fie mai dese, să capete un caracter permanent, pentru că problemele care sunt la spitalele din judeţ, de regulă sunt cam aceleaşi, şi dacă sunt comune ar fi mult mai simplu să dialogăm cu autorităţile, în ideea de a găsi soluţii. În Spitalul Judeţean Constanţa, după cum am mai spus, aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare este în condiţii bune, nu cum ne-am dori, dar avem tot ce ne trebuie pentru situaţiile de urgenţă. Este evident că există probleme mici la anumite medicamente. Din punct de vedere financiar există nişte constrângeri pe care toţi le avem, ne este dificil uneori să luăm decizii dacă folosim o tehnologie care implică costuri mai mici sau una care foloseşte costuri mai mari. Apropo la ce s-a vehiculat prin presă de cazul de la Ploieşti, dacă folosim bisturie, şi aici nu se pune problema să nu avem de unică folosinţă, sau folosim bisturie electrice. Diferenţa dintre cele două costuri este una foarte mare. De multe ori medicul doreşte să folosească tehnologia nouă, însă ea are costurile aferente", a spus Căpăţână. El a mai menţionat că situaţia s-ar putea îmbunătăţi dacă din 2014 ar fi alt buget. "Acesta a fost anul 2013, am înţeles că s-au plătit arierate. De acum cine la face, să le plătească..., după cum spunea un coleg de-al nostru. Credem în promisiunea că din 2014 bugetul va fi mai mare ca anul acesta", a mai spus managerul Spitalului Judeţean.

Spitalul de Boli Infecţioase se confruntă tot cu lipsa de vaccin antirabic

Cu problema legată de buget, de subfinanţare, a fost de acord şi medicul Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. "Problema este subfinanţarea. A fost mai rău ca în alţi ani, dar avem medicamente, nu avem datorii. O problemă nerezolvată pentru noi rămâne cea cu vaccinurile antirabice. Poate se dă drumul la Cantacuzino cu fabricarea vaccinului, care costă de 10 ori mai puţin. Alte probleme nu ar fi", a spus ea. Nici la Medgidia nu lipsesc problemele, managerul Stere Buşu spunând: "Un singur lucru îmi doresc în 2014, să se respecte acest contract cadru cu Casa Naţională şi să se plătească numărul de pacienţi care intră şi care se externează". Cât despre situaţia de la Ploieşti, medicii au ajuns la concluzia că se exagerează în sensul că nu există să operezi de mai multe ori cu acelaşi bisturiu pentru că nici nu mai taie. "Că sunt şi doctori nemulţumiţi..., dar aşa sunt şi preoţi nemulţumiţi, şoferi nemulţumiţi. Numai că aici e o zonă sensibilă", a spus dr. Dănuţ Căpăţână.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218