REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Capatana, "calcat" de o echipa de control a ministrului Cseke

Capatana, "calcat" de o echipa de control a ministrului Cseke

Replica API 8 octombrie 2010 | 00:00 107

Control la sange, in Spitalul Judetean Constanta

Control la sange, in Spitalul Judetean Constanta

Agitaţie mare ieri la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde managerul Dănuţ Căpăţână a avut parte de o vizită neaşteptată din partea unei comisii ministeriale. Însoţită de şeful Direcţiei de Sănătatea Publică Constanţa, dr. Constantin Dina, o echipă de control, coordonată de Marieta Bărbuţ, reprezentantul Direcţiei de Analiză, Strategie şi Structuri Sanitare din cadrul Ministerului Sănătăţii, s-a instalat ieri la orele prânzului în biroul dr. Dănuţ Căpăţână pentru a verifica procedura de concesionare a serviciilor laboratorului de analize către firma Synevo, precum şi reorganizarea secţiilor din spital.

Ore întregi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii l-au ţinut în "şedinţă" pe manager, nemulţumiţi fiind de faptul că acesta a modificat structura spitalului fără avizul ministrului. În trecere prin spital şi-a făcut apariţia şi Boris Parpală, reprezentantul Consiliului de Administraţie al unităţii sanitare, dar care nu a vrut să comenteze ce se întâmplă de fapt "în culise". De altfel, în timp ce membrii comisiei discutau de zor cu managerul, la uşa acestuia s-au strâns aproximativ 40 de medici ai laboratorului de analize, nemulţumiţi că vor fi daţi afară, pentru că laboratorul va fi închis. Medicii mai spun că în atenţia tuturor secţiilor din cadrul unităţii sanitare au ajuns informări prin care sunt atenţionaţi că din data de 6 octombrie a.c. toate analizele medicale vor fi efectuate doar de către Laboratorul privat Synevo. "Nerespectarea prezentei constituie abatere disciplinară, iar persoanele depistate că trimit probe la fostul Laborator al spitalului vor fi sancţionate, până la desfacerea contractului de muncă", se arată în adresele interne. Mai mult decât atât, medicii rezidenţi, care au încheiat contracte de muncă cu unitatea sanitară, au constatat joi, când au ajuns la muncă, că nu mai au unde să lucreze. "Astăzi (joi -n.r.) din laboratorul de analize al spitalului a fost preluată toată aparatura medicală. Rezidenţii au contracte de muncă. În condiţiile în care se va pune lacătul pe laborator aceştia nu ştiu încă unde anume îşi vor mai putea desfăşura activitatea. Din acest motiv vrem să discutăm cu managerul pentru că în cazul concesionării şi desfiinţării laboratorului nu a avut aprobarea ministerului, acţiunile fiind ilegale. În ceea ce priveşte desfacerea contractelor de muncă sunt invocate motive puerile, cum ar fi criza financiară", susţine dr. Victoria Braga, şeful laboratorului de analize al spitalului. La rândul său, medicul Victoria Badea spune că: "Laboratorul trece printr-o situaţie fără precedent, situaţie creată din cauza unor decizii contestabile. Deşi au un contract cu spitalul la acest moment rezidenţii au rămas fără un loc de muncă şi nu îşi mai pot desfăşura activitatea conform programei". Cert este faptul că trimişii ministrului Attila Cseke şi-au încheiat vizita după aproape 5 ore de discuţii şi au plecat spre Bucureşti cu un teanc de acte pentru a se stabili dacă deciziile managerului sunt sau nu legale. În încercarea de a afla şi punctul de vedere al managerului, menţionăm că până la închiderea ediţiei acesta nu a putut fi contactat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367