REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Căpățână: Săptămâna viitoare vom avea o premieră medicală cu tehnologie 3D

Căpățână: Săptămâna viitoare vom avea o premieră medicală cu tehnologie 3D

Replica API 23 septembrie 2015 | 16:14 214

Intervenţii chirurgicale la Spitalul Judeţean

Intervenţii chirurgicale la Spitalul Judeţean

Medicii constănţeni vor efectua săptămâna viitoare operaţii în premieră. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa va fi testată o nouă linie laparoscopică 3D. Astfel, chirurgii vor testa şi acest tip de laparoscopie tridimensională, mai mulţi pacienţi fiind programaţi pentru operaţie. Practic, chirurgii vor avea la dispoziţie, faţă de intervenţiile laparoscopice de până acum, un monitor cu vedere tridimensională, care le va asigura un confort sporit în timpul operaţiei.

Aparatura va fi adusă la Constanţa de un producător renumit de linii laparoscopice, pentru a fi testată, acest experiment urmând să fie făcut de medicii de la Clinica de Chirurgie Generală. ”Săptămâna viitoare vom avea o premieră medicală în Constanța” , a spus dr. Căpățână. Este vorba despre o nouă linie de laparoscopie 3D cu ajutorul căruia medicii chirurgi constănțeni vor opera timp de o săptămână.

”Este ultima tehnologie în acest domeniu. Începând de săptămâna viitoare vom opera cu ea de luni până vineri, la Chirurgie Generală, în ideea de a ne demonstra firma veleitățile acestei noi tehnologii laparoscopice. Din ce am fost informați este un 3D nativ. Laparoscopia 3D este inventată de cel puțin 20 de ani, dar transformă imaginea 2D în imagine 3D cu ajutorul unui soft. Adică face un fel de imagine 3D artificială, creată electronic. Este un nou mod de a prezenta imaginea tridimensională. Firma care ne aduce pentru demonstrație această linie nouă de laparoscopie pretinde că este un 3D nativ. (…)

Această nouă tehnologie ar avea avantajul că nu obosește absolut deloc ochiul chirurgului și al asistenților care vor purta ochelari 3D. Dă o imagine mult mai reală tridimensională. (…) Am programat operații pentru săptămâna viitoare, mai putem programa și pentru săptămâna aceasta. O sală de operație va găzdui numai această nouă tehnologie și vom opera laparoscopic cu acest aparat. După care, fiind unic în România, va fi mutat și la alte spitale”, a declarat dr. Mihnea Avram, directorul medical al unității sanitare.

Pacienții cu tumori de colon și de rect, biopsii ganglionare, vor fi operați cu ajutorul tehnologiei 3D. “Sunt intervenții mai de amploare. Sunt unele care durează și patru ore, motiv pentru care vor fi în medie trei operații pe zi, timpul nu ne permite mai mult. Vor opera medicii care vor avea cazuri”, a explicat dr. Mihnea Avram. Noua linie laparoscopiucă 3D costă minim 140.000 de euro. ”Nu cred că a fost cumpărat de nimeni, pentru că este foarte nou”, a conchis dr. Avram.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367