REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Căpățână și Strutinsky, trimiși în judecată de DNA: contract între Spitalul Județean și firma de pompe funebre!

Căpățână și Strutinsky, trimiși în judecată de DNA: contract între Spitalul Județean și firma de pompe funebre!

Replica API 20 decembrie 2017 | 12:05 415

Un nou dosar

Un nou dosar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuț Căpățână și Sorin Strutinsky, pentru luare de mită, complicitate la luare de mită în formă continuată și trafic de influenţă. Este vorba despre contracte încheiate, pe vremea când Căpățână era manager al Spitalului Județean, cu o firmă de pompe funebre și alta de spălătorie.

Procurorii DNA au precizat că Dănuț Căpățână, aflat în stare de deținere, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, iar Gabriel Sorin Strutinsky sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată și trafic de influenţă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2010 – decembrie 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane de: 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie);18-20% din valoarea investiţiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre). În acest context, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei. Concret, spun procurorii, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpăţînă Dănuţ atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte cât și pentru a introduce în caietul de sarcini şi în documentaţia de achiziţie cerinţe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.

Ce spun procurorii despre afacerile Căpățână - Strutinsky

Într-unul dintre cazuri, mai spun procurorii DNA, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 lei.

În aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, să plătească la timp facturile şi să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 părţi sociale pe care același inculpat le deține la o societate comercială. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Menționăm că inculpații Căpăţînă Dănuţ și Strutinsky Gabriel Sorin au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în patru respectiv două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora. Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii, restul dosarelor fiind în curs de judecare. Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
spalatorie si pompe funebre da bucatarie , paza, laborator...........poate se cauta atent si aici.
1
0
In acea perioada, presedintele CA al SCJU era Constantin Dina. Prietenii stiu de ce si cum... !!!
6
1
Astia sunt sageti! Toti banii au ajuns la partid, la Porcii aia mari , astia nu sunt decat carne de tun! Fraieri
2
2
femeile lor au nevoie de lovele...
3
1
E asa de greu de verificat Casa Albastra? Pe serviciile funerare nu elibereaza bon, ce sa mai zicem de pomenile pe care le organizeaza, totul sunt bani la negru! Alllooo, chiar toate organele de control sunt manjite ?!?
9
1
...Struty eu ajung mai repede la ocna decat tine.Sunt falit deja...adica am bagat firmele lui tata intr un cacat pana in gat.Nu le am dat salariile la cca 40 de salariati din luna Iulie.De platit la ANAF nu am platit de cativa ani.Ori imi trag vre un glont in cap.Care este solutia cea mai viabila???.
9
1
Fagadau , tu ...cand ?
12
2
Speranta RO e in procurorii DNA
11
6
Casa albastra, urmasii lui Buculeasa care administreaza Cimitirul Anadalchioi si Bratianu, magazinele de pompe funebre, sunt raiul evaziunii fiscale. Pe cioclii astia, ca si pe Draghici de la Central, nu-i cauta nimeni de la ANAF. Golanii astia cotizeaza la ziare sa taca din gura, vezi reclama din Replica, si dau o multime de bani la negru si toti se fac ca ploua.Primaria poate intervenii oricand, dar se face ca ploua. Fagadau e chior, Babu'i manglitor si fomist, iar golanii sfideaza si fac legea in oras. Bai corbilor, nu va mai ajunge cat ati furat? Ca asa,pozari in onorabili, hienelor...
17
2
Casa albastra cu care are contract
14
1
grabiti-va acum repede pana nu apare in monitorul oficial noul cod penal
14
2
Rapacitatea acestui inpostor, Capatana, este de-a dreptul naucitoare. Fie-i vaselina grafitata, pentru cat mai multi ani!
22
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614