REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Căpăţână susţine că n-a premeditat DEZASTRUL de la Radioterapie

Căpăţână susţine că n-a premeditat DEZASTRUL de la Radioterapie

Replica API 13 aprilie 2016 | 00:22 280

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa vine cu explicaţii

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa vine cu explicaţii

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Dănuţ Căpăţână a făcut mai multe precizări despre situaţia Secţiei de Radioterapie din cadrul unităţii sanitare. Iniţial, acesta anunţa că pe 4 aprilie, activitatea secţiei se va suspenda pentru că expiră sursa de cobalt a aparatului de radioterapie, urmând ca personalul să fie redistribuit pe alte secţii, iar bolnavii să fie transferaţi la alte spitale. Acest subiect a generat multe controverse, ba chiar a dus şi la organizarea unui protest împotriva conducerii spitalului. În cadrul unei conferinţe organizate marti, 12 aprilie, Căpăţână a ţinut să precizeze că a trimis înştiinţări către Ministrul Sănătăţii legate de expirarea sursei de cobalt a aparatului încă din 2012, dar că nu a primit nici un răspuns.

Managerul a menţionat că vechea sursă de cobalt a aparatului de radioterapie venea din Canada şi că acum nu se mai găseşte, iar un accelerator liniar de particule cu care să se realizeze tratamentul ar costa în jur de 2,5 milioane de euro. La data de 1 aprilie a.c., Dănuţ Căpăţână a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că începând cu data de 4 aprilie a.c., serviciul de radioterapie îşi va înceta activitatea pentru că sursa de cobalt a aparatului va expira. „Începând de luni, activitatea serviciului de radioterapie se suspendă din cauza faptului că sursa de cobalt va expira.

Personalul va fi redistribuit în alte secţii, inclusiv medicii de la oncologie. În ceea ce priveşte cei 10 pacienţi care necesită radioterapie, am luat legătura cu centre private şi de stat din Bucureşti şi Galaţi şi aşteptăm un răspuns dacă vor putea fi incluşi în ceea ce fac ei acolo”, declara, atunci, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa. Luat la întrebări, Căpăţână a declarat marţi, 12 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă că: „Am anunţat în permanenţă autorităţile despre faptul că serviciul de radioterapie va expira. Am fost extrem de responsabili şi insistenţi pentru a rezolva problema”.

În acest sens, managerul susţine că a trimis mai multe adrese la Ministerul Sănătăţii: „Din 2012 am trimis memorii către Ministerul Sănătăţii prin care spunem că va expira sursa de cobalt a aparatului de radioterapie. Tot ce s-a vehiculat reprezintă nişte neadevăruri. Nu am primit nici un răspuns la toate aceste adrese”, a declarat managerul. Căpăţână a mai spus că săptămâna viitoare va analiza, împreună cu CJC, două opţiuni legate de radioterapie: aşteaptă o soluţie de la Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială sau un parteneriat cu un furnizor privat.

Personalul medical din Secţia de Radioterapie și oncologie va fi preluat de firma căreia ii va fi concesionat serviciul. Managerul a mai precizat că vineri, vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJC, Cristinel Dragomir împreună cu directorul medical al Spitalului Județean, Mihnea Avram au luat legătura cu Ministerul Sănătății pentru a rezolva problema celor 15 pacienți de la Constanța care mai au de efectuat ședințe de radioterapie. Potrivit lui Căpățână, aceștia vor fi internați la Institutul Oncologic București.

„Ieri au fost depuse dosarele medicale ale pacienților la Institutul Oncologic București, unde își vor relua tratamentul fără probleme”, a precizat Dănuț Căpățână. Totodată, managerul spune că sursa de cobalt, odată expirată, trebuie inactivată, demontată și transportată, costurile întregii proceduri ajungând până la 300 de mii de euro. Dar pentru că, susține Căpățână, are cunoștințe la Institutul de Fizică Nucleară, reprezentanții instituției s-au angajat să suporte costurile acestei operațiuni și să ia sursa de cobalt pentru a o folosi în cercetările lor. La momentul actual, buncărul din spital este închis și păzit de alarme și senzori.

Managerul susține că de 2 ani sunt supravegheați în acest sens de Jandarmerie. Referitor la problema pacienților care mai au de făcut ședințe de radioterapie, Căpățână a precizat că din ultimele 3 luni, spitalul nu a mai primit pacienți tocmai pentru că expira sursa de cobalt a aparatului de radioterapie: ”Cei 15 pacienți care vor fi trimiși la București rămăseseră cu niște ședințe de efectuat. Dacă vor mai apărea între timp, vor fi îndrumați către București sau Galați”, spune managerul.

Acesta a mai menționat că de la momentul în care se va decide cu ce firmă vor lucra, dacă va rămâne valabilă varianta cesiunii serviciului de radioterapie, vor trece 2 luni până se va putea monta un accelerator liniar de particule, urmând ca în 3-5 luni să se poată efectua și ședințele de radioterapie. Tot în cadrul conferinței, managerul a specificat că la sfârșitul acestui an îi va expira mandatul de manager al unității sanitare, dar că nu s-a deci încă cu privire la depunerea unei candidaturi pentru mandatul viitor.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102