REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Căpăţână, trimis în judecată de DNA. Senatorul Moga, despre managerul Spitalului Judeţean: Fiecare răspunde pentru faptele lui

Căpăţână, trimis în judecată de DNA. Senatorul Moga, despre managerul Spitalului Judeţean: Fiecare răspunde pentru faptele lui

Replica API 5 noiembrie 2014 | 10:26 518

Licitaţie cu cântec la cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea, spital de importanță majoră în Sud-Estul României! Contractul privind concesiunea serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medical s-a lăsat cu plângeri la DNA, şapte reprezentanţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, unitate de tratament aflată în subordinea Consiliului Judeţean, fiind trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie, parte vătămată fiind o firmă din Craiova, respectiv SC Micro Computer Services SA. Printre inculpaţi se numără şi managerul Dănuţ Căpăţână, directorul administrativ Renato Micu Cristea, dar şi directorul financiar, Violeta Androne. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanţa pe 3 noiembrie a.c., urmând să fie stabilit şi primul termen.

„Este un dosar din 2011. Din ce am discutat şi eu cu colegii este vorba despre o firmă nemulţumită de o licitaţie. La licitaţie au fost două firme, dar nu am atribuit contractul la nimeni. A fost un contract pentru concesiune de servicii de gaze medicinale”, a declarat Căpăţână, la finele unei conferinţe de presă susţinută marţi, 4 noiembrie a.c. Managerul a fost chemat la DNA pentru a lămuri lucrurile: “Am fost mai demult (la DNA -n.r.)”, a mai spus el. Mai exact, procurorii DNA Constanţa i-au trimis în judecată, în stare de libertate pe Dănuţ Căpăţână, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța şi pe Mihai Corneliu Stănculescu, șef al Serviciului Achiziții din cadrul spitalului, „pentru tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave”. Tot în stare de libertate mai sunt trimişi în judecată şi următorii angajaţi ai Spitalului Judeţean: Micu Renato Cristea, angajat în cadrul SC „Agrodec” SRL Techirghiol și prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către Spitalul Județean, Violeta Androne, director financiar – contabil, Gheorghe Antohi, angajat în cadrul Spitalului Județean, Carmela Endora Gherghina, la data faptelor consilier juridic şi Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziții al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Salariaţii Cristea, Androne, Antohi, Gherghina şi Furnică sunt trimişi în judecată „pentru tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție cu consecințe deosebit de grave și fals intelectual”.

Au încălcat dispoziţiile legale în materia achizițiilor publice

Deşi Constituția spune clar: “Nimeni nu e mai presus de lege”, din rechizitoriul întocmit de procurori, reiese că: „inculpatul Dănuț Căpățână, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal, cât și pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie – 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice”. În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, în aceleași împrejurări, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe și Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, la ședința de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medical, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora și Furnică Marioara, în calitate de președinte și, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, au întocmit și au atestat, prin semnătură, conținutul procesului-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din aceeași dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC „R.m.b. Inter Med Solutions” SRL București ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activități din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani și autorizația de funcționare specifică pentru activitatea de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal), deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menționat.

Atribuirea contractelor pe “ochi frumoşi” şi “buzunare groase”

Acest lucru a condus în final atât la respingerea ca neconformă a ofertei unei societăți comerciale (persoană vătămată în dosar), deși aceasta îndeplinea toate cerințele impuse de către autoritatea contractantă prin documentația de atribuire, cât și la crearea premiselor necesare obținerii, de către ofertantul SC „R.M.B. Inter Med Solitions” SRL București, care nu îndeplinea criteriile minime de calificare, a unui folos injust, constând în atribuirea frauduloasă a contractului de concesiune în valoare de 27.000.000 lei, (aproximativ 6.302.226,78 euro). Ca urmare a intervenției Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, independent de voința sau capacitatea de dispoziție a inculpatului, contractul de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medical nu a mai fost atribuit societății SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL București. Potrivit rechizitoriului, faptele ar fi fost săvârșite cu intenția prestabilită de a-i asigura un folos necuvenit ofertantului declarat inițial câștigător, în considerarea relațiilor personale preexistente dintre managerul autorității contractante, respectiv inculpatul Dănuț Căpățână și reprezentanții SC „R.M.B. Inter Med Solutions” SRL București. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța. “Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au precizat procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

Senatorul Moga, despre managerul Spitalului Judeţean: „Fiecare răspunde pentru faptele lui”

Senatorul PSD Nicolae Moga, cel care a bătut la uşa Ministerului Sănătăţii pentru mai multe proiecte demarate la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu a dorit să comenteze cazul managerului Dănuţ Căpăţână, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie, după ce ar fi încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice. El a ţinut să precizeze că: “Habar nu am. Sunt interesat de Spitalul Judeţean, de aparatură, modernizare, refacerea secţiilor şi mai ştiu un singur lucru că am programat pentru săptămâna aceasta sau cealaltă, când ne va da ministrul (Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii –n.r.) OK-ul, să inaugurăm o secţie pe care am făcut-o şi să discutăm ce investiţii mai putem să susţinem acolo. Acesta este motivul pentru care sunt interesat. Însă, fiecare răspunde pentru faptele lui”. De precizat că reprezentanţii CJC nu au avut reacţie în urma precizărilor DNA. Cristinel Dragomir, preşedintele interimar al CJC, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere oficial.

Managerul Căpăţână, numit în funcţie de fostul ministru PSD Bazac

Dănuţ Căpăţână a fost numit manager al unităţii de tratament în iulie 2009 de către ministrul PSD, Ion Bazac, şi menţinut în funcţie de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, pe al cărui nume este emis un mandat internaţional de arestare preventivă. Din vara anului 2010, spitalul a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Constanța, urmare a HG 529/2010 privind descentralizarea spitalelor, activitatea medicală fiind controlată de preşedintele Constantinescu. În cei cinci ani de management, Căpăţână a concesionat serviciile de laborator firmei Synevo la care a fost manager înainte să fie numit în funcţie la Spitalul Judeţean. Externalizarea serviciului de laborator a fost anchetată de oamenii legii, Căpăţână fiind acuzat de abuz în serviciu. Însă, laa jumătatea lunii mai 2013 s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Managerul nu a scăpat de vizitele la DNA şi Parchet, precizând că: „mă mai duc pe acolo cu diverse treburi, cu ce se întâmplă prin spital”.

Liliana CHIRU, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367