REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Capcanele occidentului: români plecaţi să muncească în Italia, exploataţi ca sclavi

Capcanele occidentului: români plecaţi să muncească în Italia, exploataţi ca sclavi

Replica API 7 mai 2018 | 00:00 325

Munceau 17 ore pentru o masă şi cazarea în condiţii jalnice

Munca în Italia poate oferi speranţe pentru viitor, pentru unii români, dar totodată poate deveni şi un coşmar. În urma postării unor anunţuri sau prin cunoştinţe, mulţi conaţionali au ajuns în „ţara promisă” pentru a căuta un trai mai bun. Au fost mulţi cei care au ajuns acolo şi s-au descurcat, în sensul că şi-au găsit un loc de muncă, au făcut bani şi chiar s-au lansat în afaceri. Au fost şi alţii care, din nefericire, au căzut victime ale traficanţilor de carne vie, ale unor „angajatori” cu probleme psihice şi a altor persoane certate cu legea, care le luau actele ca să nu poate pleca nicăieri. Astfel, au ajuns să muncească ca sclavi, doar pentru o masă pe zi şi un adăpost mizerabil.

Munceau 17 ore pentru o masă şi cazarea în condiţii jalnice

Un nou caz de sclavie a ajuns la urechile autorităţilor italiene, zilele trecute. De această dată vorbim despre un fermier italian, în vârstă de 58 de ani, din Villa Latina - provincia Frosinone – care a exploatat în ultimul hal doi români, pe care îi muncea în ultimul hal, fără să îi plătească. Fermierul, un crescător de animale, a primit ”vizita” caraibierilor şi a autorităţilor din domeniul sanitar, care au verificat atât ferma, cât şi producţia, dar şi pe muncitori. Au fost descoperiţi doi cetăţeni români, care munceau chiar şi 17 ore pe zi la crescătorie, fără a avea un contract de muncă, fără a primi vreo remuneraţie. Tot ce primeau în schimb pentru munca depusă era cazarea şi masa. Nu vă gândiţi că erau cazaţi în vreo casă normală şi că mâncau specialităţi. Tot în urma controlului au fost identificate grave abateri de la normele de salubritate în incinta destinată preluării laptelui, motiv pentru care s-a dispus suspendarea activităţii. Carabinierii au mai descoperit şi doisprezece câini fără microcip de identificare. În urma controlului, fermierul a fost amendat cu 2000 de euro, iar pentru exploatarea muncitorilor români, acestuia i s-a deschis dosar penal.

Ţinuţi ca pe animale, iar dacă se revoltau, erau bătuţi crunt

Un alt caz, tras parcă ”la indigo”, a fost descoperit în toamna anului trecut. Numai că atunci au fost 35 de persoane. Românii au fost descoperiţi de poliţia italiană la o fermă dintr-o provincie săracă din sudul Italiei, în apropiere de Taranto. Toţi fuseseră recrutaţi din România cu promisiunea unui loc de muncă decent, însă, odată ajunşi acolo, au fost preluaţi de persoane dubioase, adăpostiţi astfel într-o baracă cu pereţi mucegăişi, cu paturi suprapuse. Au fost obligaţi să muncească câte 17 ore zilnic, fără odihnă, pentru care erau plătiţi cu maxim 200 de euro pe lună. Nu aveau parte, însă, nici de aceşti bani. După ce primeau leafa, erau forţaţi să returneze o parte din bani, pentru cazare, mâncare şi alte presupuse cheltuieli ale angajatorului, inclusiv cheltuieli de transport până în Italia. Cei care se revoltau din cauza condiţiilor inumane erau pedepsiţi, unii bătuţi până la sânge. Două persoane au fost arestate de carabinieri: fermierul italian de 43 de ani şi un român de 25 de ani, care era omul acestuia de încredere şi care racola români din ţară, promiţându-le locuri de muncă plătite decent.

Au fost multe astfel de cazuri în care românii, oameni simpli, plecaţi să muncească cinstit, au căzut în mâinile infractorilor, iar în acest moment este posibil ca alte zeci sau chiar sute de români să fie exploataţi fără a li se respecta drepturile. Aşadar, mare atenţie la anunţurile privind locurile de muncă!

Dan ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da , da !... Sa munceasaca romanii la terasele evazionistilor de machidoni imputiti ! Hai sictir de Cipan cu jeg sub unghii !
2
0
Mai aveti 50 de ani rabdare pana o sa am guvernul meu
1
0
nu mai comentati ....stai in tara ta...mergi la scoala,invata o meserie, si nimeni nu te va goni din tara ta...dar mirajul..cainilor cu covrigii in coada,v-a luat mintile...asa ca ...faceti foamea la usa altor straini...in concluzie...ASA VA TREBUIE...SI MAI RAU VA DORESC...
1
1
Goniti de starea mizerabila la care au adus tara cei ce au pus labele pe ea dupa lovitura de stat din 1989,romanii nu au parte nici de sprijin din partea autoritatilor nationale ale unui stat de tot cacatul. Presupunand ca un singur american ar fi fost in situatia de sclavie a sute de romani,s-ar fi declansat o adevarata ofensiva diplomatica in Italia sau oriunde in lume. Avem niste mucea care conduc tara,dar si noi suntem mucosi ca nu facem scandal cand apar dobitocii cu variante dilii de personaje pentru vot. Avem mereu de ales intre tot felul de labari,fara variante bune pentru popor.
1
2
Pacat de istoria mareata care au avut-o candva....
1
1
Bine v-au facut!
1
1
Stelica; Toti muncitori plecati in strainatate sa ti-o traga ,cap de oaie ce esti !
7
1
ce au facut autoritatile statului in sensul asta?
4
0
Sa i se confiste propietatea si sa ii despagubeasca pe cei care au fost tinuti sclavi si bagat dupa gratii ani buni . Numai ca nu se va intampla asta . Tare as fi curios sa aflu daca ambasada Romaniei a facut ceva pentru acesti cetateni romani .
5
0
asa le trebuie, la mamaia e nevoie de forta de munca la terase vara la greu si toti stramba din nas, sa v-o traga italienii la toti
3
11

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614