REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Capcanele tehnologiei în dezvoltarea copiilor – vezi avertismentul psihologului!

Capcanele tehnologiei în dezvoltarea copiilor – vezi avertismentul psihologului!

Replica API 8 februarie 2016 | 00:10 211

Beneficii şi efecte negative

Beneficii şi efecte negative

Sursa foto: roogirl.com

Trăim într-o eră în care tehnologia a devenit un lucru esenţial, fără de care mulţi dintre noi am întâmpina anumite dificultăţi. Ea are numeroase avantaje dar şi o mulţime de dezavantaje care se pot resimţi atât în sănătatea noastră fizică cât şi psihică. Iar acest lucru poate avea repercusiuni mai grave asupra celor mici care, în ziua de azi, ştiu să folosească anumite gadgeturi mai bine decât majoritatea adulţilor. Psihologii avertizează că acest lucru îi poate face mai agitaţi, mai nervoşi şi le poate afecta serios memoria şi comportamentul în societate.

„Acum tehnologia aduce efecte atât benefice cât şi negative la copiii de diferite vârste. Într-adevăr poate afecta memoria, ştiind că volumul acesteia este înnăscut. El se poate exersa în timpul vieţii, dar este un dat genetic şi noi putem să ne stimulăm sau nu memoria în timpul vieţii. Tehnologia este o foarte bună sursă de informare dar dacă este folosită aşa cum trebuie. Adică supravegheată de adulţi, de profesori pe platforme e-learning. Este şi nocivă în acelaşi timp.

Vezi cyber bullying-ul. Copiii îşi fac grupuri de whatsapp şi se jignesc, intervenind tot felul de lucruri urâte”, a declarat, pentru „Replica”, Mădălina Belcin, profesor psiholog, coordonator la Centrul Logopedic Interşcolar. Aceasta susţine că tehnologia îndepărtează oamenii şi îi face să uite normele de comportare în societate. De asemenea, şi procesul socializării este grav afectat, ceea ce e cu atât mai îngrijorător cu cât e vorba despre copiii aflaţi în creştere şi în plin proces de deprindere a unor aptitudini sociale.

„Tehnologia ne îndepărtează din punct de vedere social. Nu mai ştim să comunicăm, nu mai ştim să socializăm. Este un mediu rece care împiedică apropierea dintre persoane. Aceste deprinderi sociale care se învaţă prin experienţă de viaţă sunt stopate de această intervenţie a tehnologiei, ca să zicem aşa”, spune Mădălina Belcin. Psihologul recomandă părinţilor să monitorizeze îndeaproape activitatea celor mici atunci când le pun un gadget în mână, întrucât expunerea prelungită la tehnologie poate avea repercusiuni serioase.

„Un sfat pentru părinți este supravegherea foarte riguroasă a programului copilului și mai ales introducerea acesteia într-o rutină zilnică. Bineînțeles că trebuie să ne petrecem cât mai mult timp cu copilul, dar intervine fuga aceasta după bani și faptul că cei care au copii mici sunt în plină ascensiune a carierei. Este mai comod să pui în mâna copilului un gadget. Îl putem lăsa o oră în plus la calculator de exemplu, putem să obținem alte beneficii.

Îi dăm ceva de căutat, o informație pentru a doua zi la școală de exemplu”, sugerează psihologul. Ea atrage atenția asupra faptului că părinții se pot adresa în caz de nevoie cadrelor didactice și specialiștilor din școli: ”În școli există proiectul ”Școala părinților” care oferă o consiliere parentală foarte bine pusă la punct. Este un proiect al Ministerului și beneficiază de consiliere din partea consilierilor, diriginților. Doar că ei nu se adresează întotdeauna nouă, specialiștilor, ci prietenilor”, a adăugat Mădălina Belcin.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102