REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Captură record de cocaină neagră: marfa urma să tranziteze Portul Constanţa

Captură record de cocaină neagră: marfa urma să tranziteze Portul Constanţa

Replica API 9 aprilie 2015 | 23:38 196

Injectată în mobilier

Injectată în mobilier

Sursa foto: mannydelarosa40.wordpress.com

Procurorii DIICOT au capturat 70 de kg de cocaină neagră la Timişoara, în urma unei acţiuni derulate cu ofiţerii de poliţie de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO). Drogurile au fost găsite ascunse în obiecte de mobilă, aveau ca destinaţie finală municipiul Timişoara şi erau aduse din Ecuador. Cetăţeni din Venezuela încercau de mai multă vreme să o introducă în România.

Transportul de cocaină trebuia să treacă iniţial prin Portul Constanţa, dar după ce autorităţile judiciare germane au intrat pe firul operaţiunii, traficanţii au modificat traseul şi drogurile au trecut prin vama Otopeni, de unde au fost duse mai departe la Timişoara, unde s-a făcut captura. Drogurile, ascunse în corpuri de mobilier încărcate într-un container, aveau ca destinaţie finală Spania. Anchetatorii au folosit flexuri pentru a tăia corpurile de mobilier şi a recupera cocaina. Trei suspecţi au fost reţinuţi de procurorii DIICOT în acest caz. Oamenii egii spun că un gram de cocaină neagră se vinde cu peste 100 de euro. Cocaina neagră este un drog foarte rar, nedetectabil, în sensul că nu are miros. „Această captură reprezintă o premieră datorită modului de disimulare. Este cocaină neagră sub forma unei răşini - seamănă foarte mult cu smoala - care era injectată în pereţi de mobilier. Cocaina a avut traseul: Ecuador via Hamburg, Constanţa, după care Bucureşti - Timişoara. A fost o livrare supravegheată de autorităţile germane şi din România, atât pe cale maritimă, cât şi aeriană. (...) Este cocaină albă impregnată cu alte substanţe, alţi lianţi, care o fac nedetectabilă la testele uzuale, la scanner, la câini”, a explicat comisarul-şef Claudiu Cucu, de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, în cadrul unei conferinţe de presă. El a precizat că gruparea infracţională era formată din trei persoane - un cetăţean columbian, unul român şi altul venezuelean. Potrivit procurorului-şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, deşi două dintre cele trei persoane sunt cetăţeni străini, ele vor fi judecate pe teritoriul ţării noastre. „Prin comisie rogatorie se va face acest lucru, însă colegii ne pot cere atât audierea în cauzele ce au fost deschise atât în Germania, cât şi în Spania, cât şi participarea la acte de urmărire penală. (...) Un element de noutate este că a fost o livrare supravegheată fără substituirea mărfii”, a menţionat Georgiana Hosu. Cocaina neagră, adusă din Ecuador şi confiscată, miercuri, la Timişoara, înainte să ajungă în Spania, valora pe piaţa neagră aproximativ patru milioane de euro, a anunţat procurorul şef interimar al DIICOT.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614