REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Căpuşele Nuclearelectrica storc de doi ani sute de miliarde pentru un centru de agrement fantomă în Cernavodă

Căpuşele Nuclearelectrica storc de doi ani sute de miliarde pentru un centru de agrement fantomă în Cernavodă

Replica API 26 martie 2012 | 00:00 170

Milionarii Grecu şi Gărdean îşi dau cu firma-n cap

Milionarii Grecu şi Gărdean îşi dau cu firma-n cap

Locuitorii oraşului Cernavodă se vor bucura, cel mai probabil la paştele cailor, de unul dintre cele mai moderne centre de agrement din ţară. Estimarea noastră a duratei de execuţie a proiectului poate fi chiar depăşită de către asocierea şmecherilor care au fost desemnaţi câştigători ai licitaţiei din iulie 2010, din moment ce, după doi ani, nu au reuşit decât să planteze câţiva stâlpi în pământ şi să ridice o roabă de BCA. În schimb, statul a decartat deja peste 330 de miliarde de lei vechi, din care mai bine de 50 de miliarde numai prin contracte adiţionale, după practica patentată la români a lucrărilor publice atribuite cui trebuie, pe baza unor oferte complet aberante din punct de vedere tehnic şi financiar, umflate ulterior de două, trei, zece ori, prin aceste chichiţe adiţionale. Pare a fi şi cazul centrului de instruire şi agrement pentru tinerii şi copiii din Cernavodă, pe care Nuclearelectrica SA, operatorul Centralei Nuclearelectrice din localitate, s-a angajat să-l ridice, ca semn al atenţiei pentru nevoile comunităţii.

Proiectul iniţial suna şi costa fabulos: "executarea de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiţie la cheie, pe bază de proiect a unei incinte culturale, incinte sportive, compusă din sală de sport cu tribună de 518 locuri, bazin de înot olimpic cu tribună de 304 locuri, hol-foyer cu spaţii de agrement şi sală de fitness", totul pentru "doar" 28.609.766,18 lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit pe 29.07.2010 unei asocieri formate din trei nume "grele", afacerişti de-ai casei pentru Nuclearelectrica şi Centrala Nucleară de la Cernavodă. Este vorba despre General Concrete SRL şi Elcomex IEA SA, din Cernavodă, cărora li s-a alăturat SC Termogaz Company SA din Haţeg. N-au trecut nici 5 luni şi băieţii descoperă că a intervenit ceva la care nu s-a gândit nimeni până acum, în istoria construcţiilor, cum ar fi amenajarea terenului şi mai au nevoie de bani, iar Nuclearelectrica nu a a avut nimic împotrivă. Aşa se face că, prin contract adiţional încheiat pe 27.12.2010, asocierea celor trei firme primeşte o suplimentare de fonduri de 1.210.407 lei, fără TVA.

Primul cadou adiţional, după doar 5 luni: 12 miliarde pentru amenajarea terenului

Cadoul oferit de Crăciun era necesar pentru "Lucrările suplimentare necesare amenajării terenului necesar construirii Centrului de Instruire şi Agrement pentru Tineret şi Copii în oraşul Cernavodă". Altfel spus, încă 12 miliarde pentru desţelenirea sau împrejmuirea unui teren viran din cartierul Columbia, de parcă studiile de fezabilitate, fără de care nu se putea acorda contractul, n-ar fi relevat toate problemele ce trebuiau rezolvate. De aici încolo, fiecare şi-a văzut de treburile sale: cele trei firme, care au împreună aproape o mie de angajaţi, au trântit în doi ani nişte stâlpi şi câteva cărămizi, patronii lor, cu uşile larg deschise la Bucureşti, când vine vorba de bani publici, în orice guvernare, indiferent de culoarea politică, şi-au încasat milioanele de euro, şefii de la Nuclearelectrica şi-au mai onorat o obligaţie electorală, iar locuitorii din Cernavodă au parte de instruire şi agrement într-un centru fantomă. Ceva totuşi s-a mişcat în ultimul timp, dar în nici un caz legat de construcţia centrului, care este şi azi un şantier părăsit: s-au mişcat din nou fondurile Nuclearelectrica către conturile trioului General Electric- Elcomex IEA- Termogaz Company.

Al doilea cadou adiţional: 40 de miliarde pentru lucrări suplimentare, pe un şantier populat doar de câini

Şi asta pentru că, pe 17.11.2011, se mai încheie un contract adiţional, prin care firmele mai primesc 3.995.992,66 lei, fără TVA, evident, tot pentru lucrări suplimentare, de data aceasta aferente execuţiei centrului. În total, Nuclearelectrica a plătit pentru centrul de agrement fantomă de la Cernavodă fix 33.816.165,84 lei, fără TVA, echivalentul a aproape 8 milioane de euro. Ne întoarcem puţin şi la şmecherii care au ridicat pentru aceşti bani un centru de permanenţă pentru câinii maidanezi din Cernavodă, după cum se poate vedea în fotografiile de la faţa locului. Astfel, despre General Concrete şi Elcomex IEA se ştie, de foarte mult timp, că trăiesc şi încă bine de tot, aproape exclusiv pe banii statului. General Concrete SRL este controlată de omul de afaceri Valentin Popescu, fost candidat PDL la Primăria Cernavodă, dar şi sponsor generos nediscriminatoriu pentru PSD şi PNL. Firma a declarat în 2010 un număr de 224 de angajaţi, o cifră de afaceri de 62.854.292 lei şi un profit net uriaş, de 4.584.707 lei.

Cum apar în scenă fostul prefect PNL Culeţu şi finul milionar al şefului PDL de la Nuclearelectrica

La rândul său, Elcomex IEA face parte din grupul de firme deţinut de milionarul Ion Grecu, probabil cel mai influent om din Cernavodă, cunoscut, de asemenea, ca fiind extrem de darnic cu donaţiile către partide, indiferent de denumirea acestora. Ca fapt divers, unul dintre directorii Elcomex IEA este fostul prefect PNL de Constanţa, Dănuţ Culeţu. Compania lui Grecu este şi cea mai mare din asocierea sus menţionată: 538 de angajaţi în 2010, cifră de afaceri de 80.369.498 lei şi profit net de 2.790.194 lei. În fine, Termogaz Company SA, din Haţeg, este deţinută de Miron Dorel Gărdean, Ioan Ruşan, Susana Ruşan, Miron Lupulescu şi Simion Grădişteanu. Acţionar majoritar este Gărdean, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Hunedoara, fratele altui milionar celebru, Adrian Violin Gărdean, patronul Aviaţiei Utilitare Bucureşti SA care merge la meciurile sale de tenis cu elicopterul, cei doi fiind consideraţi, evident, apropiaţi şi sponsori generoşi ai PDL. Mai mult, printre angajaţii Nuclearelectrica circulă zvonul că, între milionarul haţegan Adrian Gărdean şi Pompiliu Budulan, preşedintele mehedinţean al Nuclearelectrica, ce a semnat contractele pentru construcţia centrului de agrement de la Cernavodă, există nu numai o strânsă legătură de prietenie, ci şi una de rudenie, cei doi fiind naş şi fin. Revenind la performanţele financiare ale Termogaz Company, aceasta a declarat în 2010 un număr de 173 de angajaţi, o cifră de afaceri de 33.880.359 lei şi un profit net de 2.790.194 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102