REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Caracatița scumpirilor se extinde la fructe și legume; importurile de alimente au crescut și profită alte state

Caracatița scumpirilor se extinde la fructe și legume; importurile de alimente au crescut și profită alte state

Replica API 22 noiembrie 2017 | 00:00 341

Caracatița scumpirilor a început să se extindă la fructe și legume, după ce prețurile au crescut accelerat în luna noiembrie la carne, lapte și ouă, iar importurile mari din ultima perioadă, ca urmare a deficitul bugetar, arată că, de fapt, alte state profită de situație, a declarat, marți, conform AGERPRES, Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România.

"Importurile de alimente au crescut foarte mult. Pot să vă spun cu siguranță că, până în luna septembrie, importurile de carne, spre exemplu, au crescut cu 32-35%, față de anul trecut, ceea ce înseamnă foarte mult. A crescut importul și de aici întrebarea, care sper să nu mai rămână retorică, de ce s-a scumpit carnea la raft? Profităm noi sau profită alte state membre? Înseamnă că îi ajutăm foarte mult pe alții. Și este și valabil pentru ouă", a spus Pană.

Ea a precizat că a constatat aceleași creșteri exagerate de prețuri în ultimele zile și la fructe și legume.

"În comunicatul de presă dat de asociația noastră săptămâna trecută făceam focalizare pe produse de origine animală, carne, lapte, produse din lapte și ouă, dar ieri am avut surpriza să aflu că această caracatiță este mult mai extinsă, în sensul că au fost cuprinse și alte laturi, cum ar fi fructele și legumele, și acestea s-au scumpit extrem de mult", a susținut ea.

Potrivit acesteia, o posibilă cauză ar putea fi creșterea deficitului bugetar, care dus la majorarea importurilor. "Astfel, noi i-am ajutat pe alții, în detrimentul economiei naționale", consideră Pană.

"Din păcate, prețurile la raft în această lună sunt mult peste cele din noiembrie 2016, perioadă de post. În schimb, producătorii au redus prețul. La carnea de porc, spre exemplu, fermierii producători vând cu 4,9 — 5,1 lei pe kilogram în viu, iar anul trecut în aceeași perioadă prețul era 5,4 — 5,6 lei pe kilogram, ajunsese chiar la 6,2 lei. Astfel că nu ne explicăm prețurile atât de mari de la raft și de-asta am cerut ajutorul autorităților", a mai spus ea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alex ai spus exact lucrurilor pe nume........... numai ca prostia e in largul ei in Romania
0
0
Scumpirile sunt artificiale,facute special sa infierbanteze populatia impotriva guvernului,sa provoace iesiri in strada. Mafia nationala nu tine cont de oamenii care sufera,ea poate ucide in interes propriu. Oare de ce a existat ,,accidentul'' de la Colectiv,cum de in cateva secunde s-a aprins o sala intreaga si au murit atatia nevinovati,ca imediat sa fie pus guvernul Ciolos? Au iesit unii in strada,lor li s-au alaturat fix cei interesati si au deturnat manifestatiile. Scumpirile fac exact la fel,neimplicarea BNR in stabilizarea leului cum se facea in regimul basanaului,,,ajutorul'' bancilor
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369