REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

CARAGHEORGHE: REVOCAREA lui Stelian Ion este legată de organizarea concursurilor pentru șefia marilor PARCHETE

CARAGHEORGHE: REVOCAREA lui Stelian Ion este legată de organizarea concursurilor pentru șefia marilor PARCHETE

Replica API 4 septembrie 2021 | 00:05 2491

Președintele USR Constanța, și liderul consilierilor locali municipali, Dumitru Caragheorghe, îl susține pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, revocat, recent, din funcție de premierul Florin Cîțu. Caragheorghe a vorbit, într-un interviu acordat ziarului Replica, despre dedesubturile deciziei premierului, dar și despre strategiile pe care USR le-a pus la cale, în cazul în care moțiunea de cenzură împotriva Guvernului pică sau trece.

În debutul interviului, Caragheorghe a comentat subiectul care fierbe de câteva zile și care-l vizează pe constănțeanul Stelian Ion. Dumitru Caragheorghe spune că proiectul ”Anghel Saligny” a fost o scuză pentru a-l demite din funcția de ministru al Justiției.

Caragheorghe: Vestea revocării lui Stelian Ion a venit noaptea ca hoții!

”Motivarea revocării, și anume că nu a avizat proiectul Anghel Saligny, este ridicolă și puerilă. Deja se dovedește că au fost chestii inventate, chiar nu vreau să cred că a fost vorba de neștiință. Au existat niște interacțiuni între ministere care nu au fost procedurale, proiectul în original a ajuns la ministere pe 2 septembrie după revocarea lui Stelian Ion. Ministerul Justiției este ultima verigă din acest lanț al avizelor. La Justiție a fost transmisă pe 25 august o simplă copie, către încă 3 ministere. Sunt chestii care se bat cap în cap atât de evident și fac ca această poveste să se transforme într-o mascaradă din care domnul premier Cîțu nu mai are niciun fel de ieșire. Cariera lui s-a finalizat înainte de a începe“, a declarat Dumitru Caragheorghe.

USR PLUS a cerut introducerea în PNDL 3 a nouă criterii pentru a se asigura că banul public nu este irosit

Întrebat de ce USR nu este de acord cu proiectul Anghel Saligny, Caragheorghe a declarat:

”USR Plus a criticat în mod public proiectul respectiv. Este adevărat că nu avem decât 43 de primari în toată țara, dar sunt primari, unii dintre ei, ai unor orașe mari precum Timișoara, Brașovul, Bacăul. Să spui că nu ne interesează este cumva absurd. Să spui, în schimb, că acest proiect avea nevoie de niște criterii clare ca să nu se repete situația de la PNDL 1 și PNDL 2 și să nu fie proiectul pus în oglindă fix la fel ca și celelalte este o mare mizerie. Ceea ce a cerut USR PLUS au fost 9 criterii de introdus pentru a se asigura că banul public nu este irosit prin diferite proiecte, precum, becuri de 2.000 de euro. Există niște studii la nivel de organizație non-guvernamentală care au arătat că din aceste proiecte s-au scurs bani fără control și fără răspundere. Suntem de acord că este o necesitate de investiții, să vorbești de dezvoltare rurală, canalizări și rețele în rural care sunt niște chestii care ar fi trebuit să se facă în ultimii 30 de ani și să le atașezi denumirea Anghel Saligny care este unul dintre marii ctitori de active memorabile, este cumva în derizoriu. Încep să apară tot felul de voci ale membrilor PNL care critică și spun că de ce nu a fost luat USR-ul în considerare. Proiectul a fost o chestie iluzorie aruncată în fața cetățenilor”, a mai precizat consilierul local.

Caragheorghe: Stelian Ion, la Ministerul Justiției, a devenit supărător pentru clasa politică

Liderul USR Constanța a precizat faptul că Anghel Saligny a fost doar un motiv aruncat în vânt pentru demiterea lui Stelian Ion și că, de fapt, în realitate este vorba despre concursul pentru funcțiile de conducere de la DIICOT, DNA și Parchetul General. ”Adevăratul motiv al revocării lui Stelian Ion pare demersul inițiat de organizarea concursurilor pentru șefia instituțiilor. Bode (n. red. ministrul interimar al Ministerului Justiției, în locul lui Stelian Ion) a venit și a suspendat concursul motivând că un astfel de demers trebuie să se inițieze și să se definitiveze în cadrul unui mandat al unui ministru de la Justiție. Prin organizarea concursului, se vor pierde prerogativele președintelui care, cumva, avea posibilitatea de a aviza și de a alege acei oameni din poziție cheie. Noi credem că premierul a avut instrucțiuni clare de la președinție, dar s-a folosit de tema falsă a PNDL-ului. Ceea ce făcea Stelian Ion la Ministerul Justiției a devenit supărător pentru clasa politică. A fost o decizie lipsită de inspirație politică. A fost cea mai proastă analiză făcută. Au plecat de la premisa că USR-ul o să stea să se uite și nu vor face nimic. Am mai trecut printr-o astfel de situație acum câteva luni. Premierul face de capul lui. Este infantil politic”

”Șantaj este când faci presiuni asupra Ministerului Justiției să se întâmple anumite lucruri“

Întrebat de ce Florin Cîțu a acuzat USR de șantaj, după revocarea lui Stelian Ion, Caragheorghe a declarat: ”Cum poți să acuzi de șantaj că Stelian Ion nu este de acord cu modernizarea României, că nu vrea să semneze PNDL 3, câtă vreme tu, partid sau premier, nu stai la masa tratativelor cu partenerii tăi de guvernare și impui agende pentru care nici măcar nu te consulți cu vicepremierul pe care îl ai lângă tine? Despre ce șantaj vorbim? Șantaj este când faci presiuni asupra Ministerului Justiției să se întâmple anumite lucruri. Și la Ministerul Transporturilor s-a trimis o copie și nu s-a avizat proiectul dar doar Stelian Ion a avut această problemă”.

Dacă moțiunea pică, USR iese de la Guvernare, iar Cocargeanu ar putea fi retras din funcția de viceprimar al Constanței

Dumitru Caragheorghe a mai declarat că USR va semna moțiunea pentru demiterea lui Florin Cîțu și este convins că va trece. Dar, dacă premierul va rămâne, în continuare, pe poziție, atunci miniștrii USR își vor pune demisiile pe masă. ”În cazul în care moțiunea pică, USR-ul va pleca de la guvernare. O astfel de schimbare va schimba lucrurile și la nivel local. O ieșire de la guvernare schimbă lucrurile. Noi avem un viceprimar USR, există și scenariul prin care viceprimarul nostru să se retragă, dar e puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Dacă va pleca, propunerea pentru premier trebuie să o facă PNL-ul. Noi am făcut o propunere, Ilie Bolojan”, a mai precizat liderul USR Constanța.

Dumitru Caragheorghe a vorbit și despre problemele din coaliție, de la nivel local, și despre acuzația de populism aduse de PSD și primarul Chițac. ”Ne-a acuzat de populism, domnul Răsăuțeau, după care a venit și domnul primar care ne-a spus să ieșim din sfera populismului.“

Mai multe informații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920