REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Caravană de informare în privinţa gazelor de şist, în judeţul Constanţa

Caravană de informare în privinţa gazelor de şist, în judeţul Constanţa

Replica API 7 noiembrie 2013 | 00:00 104

Chevron, pe "lista de aşteptare" la Constanţa

Chevron, pe "lista de aşteptare" la Constanţa

Perioadele de tratative ale autorităţilor şi comunităţilor locale cu Chevron se apropie de final. Argumentele companiei americane, puse "pe tapet" în cadrul diverselor întâlniri de la primăriile din judeţ nu au impresionat, însă Chevron se bucură de un avantaj: în cele mai multe situaţii, SC Prospecţiuni SA, subcontractor Chevron, a demarat prospecţiunile în mai multe localităţi. Cu sau fără acordul proprietarilor de terenuri, pământurile sunt invadate de ţăruşi, iar utilajele subcontractorului studiază terenul în lung şi în lat, activitate care va dura mai multe luni de acum încolo.

La Amzacea, va avea loc o altă întâlnire ale autorităţilor locale cu reprezentanţii Chevron, însă nu se ştie când. Potrivit primarului localităţii, Radu Constantin, Chevron are de aşteptat "mult şi bine". El a declarat pentru "Replica": "În privinţa Chevron, va fi o nouă întâlnire, dar în nici un caz în viitorul apropiat. Poate fi peste o lună, peste şase sau chiar la anul. Rămâne să anunţăm". La fel se prezintă situaţia şi la Pecineaga. "Acum este faza de proiectare, cu beţişoare în teren. S-a discutat cu arendaşii, care au primit, fiecare, câte o hârtiuţă de accept. De atunci, nu am avut plângeri la primărie din partea locuitorilor. Aşteptăm acum caravana Consiliului Judeţean, aceea de informare. Am înţeles că a trecut prin mai multe comune, printre care şi Comana. La Pecineaga, încă nu a ajuns", a spus primarul comunei Pecineaga, Lili Pâslaru.

Când nesimţirea face casă bună cu funcţia

În stilul caracteristic, primarul localităţii Comana, Ion Adam, consideră că informaţiile publice nu au de ce să ajungă... la public. Lacunele legislative ale lui Adam sfidează ridicolul. Accesul liber şi neîngrădit la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, aspecte pe care Adam nu le împărtăşeşte, în ciuda funcţiei ocupate. Dacă legislaţia nu reprezintă unul din punctele forte ale primarului Adam, viceprimarul Baciu Valerică a fost amabil să înştiinţeze că "apele s-au liniştit" la Comana, după o perioadă în care oamenii au fost îngrijoraţi în privinţa activităţilor pe care Chevron intenţionează să le desfăşoare în zonă. "Da, la noi a fost caravana Consiliului Judeţean. Au fost cele două întâlniri, întâi doar cu reprezentanţii Chevron şi apoi cu comunitatea locală. La noi, la început a fost agitaţie, dar lucrurile s-au mai aşezat acum", a declarat Baciu, pentru "Replica". Localitatea Chirnogeni se face remarcată prin plângeri penale. Un proprietar de teren acuză că viceprimarul nu se află la curent cu activităţile SC Prospecţiuni SA, care au pătruns pe proprietate şi au plantat ţăruşi în mod abuziv. Primarul, Gheorghe Manta, a declarat pentru "Replica": "Societatea Prospecţiuni operează pe terenurile oamenilor. O singură persoană a făcut plângere penală la Poliţie. În principiu, oamenii au fost înştiinţaţi şi au acceptat aceste activităţi şi, prin urmare, în afară de acea persoană, nu au fost plângeri la primărie în privinţa asta. Eu am cerut de la bun început SC Prospecţiuni SA să aibă acordul oamenilor".

Ce face, mai exact, Prospecţiuni SA pentru Chevron?

Chevron a contactat anul trecut SC Prospecţiuni SA pentru angajarea în activităţi de obţinere diverse date şi măsurători în judeţul Constanţa. Vicepreşedintele SC Prospecţiuni SA, Mihai Mitroi, oferea săptămâna trecută mai multe detalii în privinţa contractului semnat cu Chevron: "Exploatarea depăşeşte domeniul de activităţi. Chevron primeşte datele. Explorarea are mai mulţi paşi, pe care nu-i ştiu. Noi facem doar primii paşi, măsurători la suprafaţa solului. Clientul nostru decide ce măsurători se fac. Tot el ia aprobările necesare. Cu aceste aprobări, noi ne desfăşurăm activitatea. Nu pot să intru în detaliile financiare ale contractului. Orice contract are un grad de confidenţialitate şi, sincer să fiu, nici nu prea ştiu valoarea contractului. Prospecţiuni SA are o istorie de peste 60 de ani în România şi a fost implicată în lucrări de explorare pentru diverse substanţe materiale, precum petrol, gaze naturale, sare, cărbune ş.a.m.d. Nu există, practic, o exploatare în România, la care Prospecţiuni să nu fi avut partea ei de contribuţie. Noi suntem pionerii activităţii de prospecţiune, explorare".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369