REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Caravana teatrului în judeţul Constanţa" prezintă spectacole din luna aprilie!

"Caravana teatrului în judeţul Constanţa" prezintă spectacole din luna aprilie!

Replica API 21 februarie 2017 | 00:31 463

„Caravana teatrului în judeţul Constanţa”, propus spre finanţare la Administraţia Fondului Cultural Naţional, în Sesiunea 1 / 2017, pentru aria tematică „Artele spectacolului - Teatru”, a fost aprobat, aflându-se deja în perioada de implementare. Proiectul, în valoare de 83.000 lei, este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi presupune producţia unui spectacol de teatru şi prezentarea acestuia, în fiecare zi de luni, marţi şi miercuri din luna aprilie 2017, în casele de cultură şi căminele culturale din 12 localităţi din judeţul Constanţa: 23 August, Agigea, Cernavodă, Corbu, Hârşova, Mangalia, Medgidia, Peştera, Negru Vodă, Techirghiol, Tuzla, Valu lui Traian. Accesul publicului va fi gratuit la toate reprezentaţiile.

Prin intermediul acestui proiect cultural urmărim să stimulăm participarea locuitorilor judeţului Constanţa la viaţă culturală, prin diversificarea ofertei de profil şi prin aducerea actului artistic cât mai aproape de cetăţean. Astfel, ne propunem să contribuim la ridicarea nivelului cultural pentru toate categoriile de public, prin intermediul proiectului nostru un important segment cultural - Teatrul - devenind astfel accesibil cetăţenilor de pe întreg teritoriul judeţului Constanţa. Cu alte cuvinte, intenţionăm să introducem teatrul în activitatea comunităţii că modalitate de divertisment de calitate, dar şi că formă de artă propice identificării unor serii de probleme sociale, sub incidenţa senzaţiilor produse de un spectacol de teatru: umor, varietate de emoţii, sensibilitate.

Spectacolul de teatru, realizat cu scenariul şi în regia lui Daniel Chirilă, va purta numele „Ţară care n-a...” şi va fi pus în scenă de actorii Companiei de Teatru Lui’s Arts. Scenariul prezintă povestea a patru fraţi care primesc drept moştenire din partea tatălui o ţară, pe care pot să şi-o împartă după bunul plac, aspect care da naştere unor conflicte majore. Piesă vorbeşte despre istoria şi conflictele culturalo - ideologice din România secolului XXI sub aspecte comice, fiind o radiografie a evoluţiei societăţii româneşti. Deşi are un puternic accent comic, piesă tratează în acelaşi timp, cu seriozitate, teme sociale că migraţia populaţiei cu putere de muncă spre vestul Europei, situaţia precară a sistemului de învăţământ sau tranziţia de la sistemul comunist la democraţie. Inovaţia o reprezintă folosirea în cadrul piesei a unor pasaje cu potenţial dramatic din marile dosare de corupţie din România post-decembristă.

Georgiana Rusu, managerul proiectului, are 27 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Arte, specializarea Artele spectacolului - Actorie (promoţia 2014), dar cu experienţă deja acumulată în domeniul teatral, cu roluri în 6 spectacole puse în scenă la Teatrul de Stat Constanţa. Ideea acestui proiect a venit din dorinţa de a aduce actul cultural cât mai aproape de casele şi sufletele oamenilor care nu au timp sau, de cele mai multe ori, resurse să ia parte la o manifestare artistică ce cuprinde teatrul. Se va încerca astfel să se ofere publicului momente de destindere şi de regăsire interioară, în acest demers fiind mobilizat un grup de oameni de teatru entuziaşti şi interesaţi în sprijinirea unor astfel de acţiuni.

Daniel Chirilă, scenaristul şi regizorul spectacolului, este absolvent (promoţia 2012) al Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi - Facultatea de Teatru, secţia Artă actorului. La doar 26 de ani, Daniel Chirilă este fondatorul platformei de teatru independent Frilensar şi a scris nu mai puţin de 10 piese de teatru, din care 7 au devenit spectacole sub regie proprie (Frilensar, Mălăieş în Calcaies, 5 pm, Înaintea erei noastre, Mioritza., Once upon, Lorenzo). Cu acestea participat la diverse competiţii şi festivaluri că: Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, StudFest Timişoara, ContemporanIS, Fringe Iaşi Festival, Festivalul Naţional de Teatru Independent, Maratonul Teatrului Indepedent, SibiuFest, Undercloud, BlueTheater Constanţa etc.). În cadrul acestor festivaluri, piesele sale au obţinut mai multe premii, dintre acestea relevant în contextul proiectului actual fiind Premiul pentru dramaturgie la Maratonul Teatrului Independent Bucureşti, ediţia 2014. De asemenea, a participat cu texte proprii în etapă finală din cadrul Galei Hop - Gala tânărului actor 2014, la secţiunea Individual, iar în 2016 la secţiunea Grup, cu spectacolul Lorenzo, care a primit Premiul Cornel Todea pentru cel mai bun spectacol.

Compania de Teatru Lui’s Arts din Constanţa promovează teatrul contemporan atât în ţară cât şi în străinătate, susţine formele alternative şi experimentale de teatru şi artă contemporană, compania fiind preocupată de exploatarea spaţiilor teatrale neconvenţionale. Actorii acestei companii nu au vârstă, deşi sunt de toate vârstele, iar însuşirile ce îi caracterizează sunt profesionalismul, bucuria de a crea, bucuria de a trăi. Mihai Sorin Vasilescu, Luiza Martinescu, Nicodim Ungureanu, Lână Moscaliuc, Liviu Manolache, Remus Archip, Dan Minciună, Adrian Dumitrescu sunt câţiva dintre actorii renumiţi, angajaţi ai Teatrului de Stat Constanţa, dar care activează şi în cadrul Companiei Lui's Arts, câştigători ai multor premii naţionale şi internaţionale, care vor fi implicaţi în colaborarea cu Rusu I. Georgiana P.F.A. în proiectul "Caravana teatrului în judeţul Constanţa".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218