REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Carburanţii încep să se ieftinească semnificativ în România

Carburanţii încep să se ieftinească semnificativ în România

Replica API 19 noiembrie 2018 | 00:00 278

După o lungă perioadă de creştere, preţurile carburanţilor scad accentuat în România, ca urmare a scăderii cotaţiilor la produsele petroliere.

În doar o săptămână, preţul mediu al benzinei standard a scăzut cu circa 12 bani pe litru în România, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciulde monitorizare al pieţei carburanţilor al Comisiei Europene. Astfel, la data de 12 noiembrie-ultimele date disponibile-un litru de benzină costa 5,49 lei, în condiţiile în care, cu doar o săptămână înainte, pe data de 5 noiembrie, preţul mediu era de 5,61 lei litrul.

Şi la motorină asistăm la o ieftinire, dar nu de aceeaşi amploare. La 12 noiembrie, preţul era de 5,92 de lei pe litru, în scădere de la 5,97 lei pe litru cu o săptămână înainte.

Cauza acestei ieftiniri puternice, care vine după o lungă perioadă de scumpiri, o reprezintă scăderea cotaţiilor la produsele petroliere cele care, alături de taxe şi de evoluţia cursului de schimb, influenţează preţul final de la pompă.

În 15 noiembrie, cotaţia Platts Med pentru benzină, de referinţă pentru zona noastră era de 580 de dolari pe tonă, în condiţiile în care, cu o lună în urmă, cotaţia era de 690 de dolari. La motorină, cotaţia era de 638 de dolari la 15 noiembrie, în condiţiile în care, acum o lună, era 700 de dolari.

Aceste cotaţii sunt înfluenţate de evoluţia preţului baruilului de petrol, preţ care a scăzut şi el, la sub 70 de dolari pe baril, de la peste 85 (evoluţia sortimentului Brent).

Preţurile la unele staţii, cele în mod tradiţional mai ieftine au coborât în ultimele zile sub acele niveluri medii calculate de Comisia Europană. Astfel, la staţia Petrom din Bucureşti de pe Şoseaua Olteniţei (cea mai ieftină benzinărie Petrom din Bucureşti) în data de 15 noiembrie preţurile coborâseră până la 5,32 lei pe litru pentru benzină şi la 5,79 lei pe litru pentru motorină.

După aceste evoluţii, România este a doua cea mai ieftină ţară din Europa, dacă socotim preţul benzinei (1,179 euro litrul), după Bulgaria. La motorină, carburantul consumat preponderent de piaţa noastră, preţul mediu de 1,27 euro, ceea ce ne duce abia pe locul şapte în clasamentul european.

În România se consumă aproximativ 5 miliarde de litri de carburanţi anual, iar principalele companii de pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Baa tartelor, asta este ieftinire de 5 bani? Jeguri imperiale ce sunteti
0
0
Romanii merita sa aiba preturile cu 1000% mai mari,poate asa se vor trezi in pana mea si in loc sa latre la Dragnea sau alte personaje prafuite,sa faca scandal impotriva persoanelor pe bune implicate in distrugerea sistematica de 30 de ani a Romaniei. Popor tampit,meritam asta! Lasi si cacanari,cu mare potential autodistructiv deja pus in aplicare,parca cerem in genunchi sa fim batjocoriti si uite ca suntem,de tradatorii de tara si de straini.
2
0
La Rompetrol Navodari la un km de poarta combinatului cele mai mari preturi. Pe cand un Petrom si la Navodari?
1
0
"Serviciul de monitorizare al pietei carburantilor" "Baruilului de petrol" Gasiti dumneavoastra greselile! O mica sugestie: recititi intreg textul si corectati-l!
0
0
minciuni ordinare aruncat6e de niste nulitati- ce micsorare-exact cresterea pensiilor-in minus luand in calcul toate cresterile , pe toate fronturile. Nu intelegegi, mai nenernicilor si nenorocitilor, ca ne-am saturat, pana peste cap, de voi si va vrem cat mai rapid la puscarie- pe viata? Acolo va v-or putrezi oasele- garantat
5
4
Pai a vazut hotul dragnea ce fac bulgarii si francezii! Ii tzatzaie curul cand se uita peste gard !!! Muie dragnea, muie pesede !!!
10
6
Daca 12 bani inseamna ceva semnificativ inseamna ca ori cine afirma asta e complet dus cu pluta,ori este cumva pus de cineva interest sa manipuleze lumea,sa fraiereasca romanii. Bine,sa stiti ca romanii nu sunt fraieriti,ci doar lasi fara masura si se poate mari pretul cu 300% fara urmari, in afara de ceva vaiete cu fasaiala rapida si plecarea capetelor de blegi cu mamaliga in urechi. Singurii care fac gura sunt hastagii aia schizoizi si grav loviti in capetele seci. Restul stau ca plantele ornamentale si spera ca cineva sa le faca dreptate,niste extraterestri sau americanii din filme.
13
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614