REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Carderul recidivist Mihai Gheaţă, condamnat la 10 ani de detenţie

Carderul recidivist Mihai Gheaţă, condamnat la 10 ani de detenţie

Replica API 17 martie 2012 | 00:00 4346

Mihai Ghiaţă, sau "Ice", după cum îi place să i se spună, a fost condamnat, ieri, 16 martie, de Tribunalul Bucureşti, la nu mai puţin de 10 ani de închisoare, de data aceasta cu executare. De fapt, Tribunalul l-a condamnat pe el şi pe celelalte 31 de persoane la pedepse de până la 7 ani de detenţie, însă, întrucât carderul constănţean avea "coadă", în sensul că mai fusese condamnat încă de 2 ori la pedepse cu suspendare, Tribunalul Bucureşti i-a mai adăugat la pedeapsa principală şi pe celelalte care fuseseră suspendate, rezultând 10 ani de închisoare în regim de detenţie. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel timp de 10 zile.

Gheaţă a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, împreună cu încă 31 de persoane, pentru fraude informatice şi iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup. În fapt, se reţine că, în perioada octombrie 2009 - februarie 2010, Cătălin Zlate, care este recidivist, şi Cristian Ciuvăţ, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat peste 40 de persoane, printre care şi constănţeanul Mihai Ghiaţă, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, prin atacuri asupra unor sisteme informatice şi prin folosirea frauduloasă a datelor informatice, obţinând în acest mod beneficii materiale substanţiale. Inculpaţii au accesat fără drept sisteme informatice aparţinând furnizorilor de servicii telefonie prin Internet, din ţări precum România, Rusia, China, Australia, Peru, prin folosirea unui program scanner în scopul obţinerii datelor (user şi parola pentru contul Voip) şi au iniţiat apeluri de pe conturile VoIP către numerele cu suprataxă din ţări precum Austria, Zimbabwe, Bulgaria şi Somalia. Pentru apelarea numerelor cu suprataxă, membrii grupării au obţinut bonusuri, în funcţie de numărul de minute şi valoarea apelului pe minut (cu titlu de exemplu, la un tarif de 1 euro/ minut, câştigul era de 0,10 euro). În cursul lunii februarie 2010, liderii grupării, inculpaţii Zlate şi Ciuvaţ au constituit o societate comercială, având sediul în Belize, şi au încheiat direct contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului, prin eliminarea intermediarilor. Totodată, inculpaţii au utilizat această societate în scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani rezultate din activitatea infracţională desfăşurată. Membrii grupării au efectuat, în maniera descrisă, milioane de apeluri către numere cu suprataxă din diverse state. Valoarea totală a prejudiciului creat este de 11.000.000 de dolari americani. Din aceasta sumă, peste 500.000 de dolare reprezintă beneficiul realizat de către inculpaţii trimişi în judecată. Reamintim că o parte dintre inculpaţi, printre care şi Mihai Ghiaţă, au fost arestaţi preventiv pe 15 decembrie 2010, fiind eliberat condiţionat în urmă cu aproape un an. Mihai Ghiaţă mai face subiectul câtorva dosare penale, pentru fapte similare, aflate pe rolul instanţelor constănţene.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Etcu petru alias Renzo ZNR si concubina lui florentina paros alias floriy coafeza de meserie si paravan financiar pt bani furati din conturi le bancare de catre escocul etcu petru bani pe care ai transforma in bit coin ca sa se piarda urma
1
0
Asta da ca nu a fost bagat dupa grati in momentul de fata este un sifon cu legitimatie.
4
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367