REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 mai. Avocat: „Vor fi valuri de procese împotriva statului”

Cardul de sănătate, obligatoriu de la 1 mai. Avocat: „Vor fi valuri de procese împotriva statului”

Replica API 6 februarie 2015 | 22:38 117

Tot ceea ce trebuie să știi

Tot ceea ce trebuie să știi

De parcă nimeni n-ar mai putea anticipa, disputatul card de sănătate al asiguratului ar putea deveni subiect de procese pe rol. Respectivul card național poate fi folosit începând din data de 1 februarie a.c., dar acest lucru se va face, până pe 30 aprilie, în paralel cu adeverința de asigurat, ultima fiind o măsură cu rezultate benefice greu de estimat, întrucât este valabilă persoanelor care invocă motive de conștiință și este valabilă doar trei luni!

De la 1 mai, însă, cardul național de sănătate va deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat.

Hotărârea Guvernului nr. 49/2015 pentru modificarea și completarea HG nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul național de asigurări sociale de sănătate din titlul IX „Cardul european și cardul național de asigurări sociale de sănătate” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 86 din, 2 februarie a.c.

Important de menționat, în situațiile de urgență medico-chirurgicală, serviciile medicale sunt asigurate fără a fi necesar cardul de sănătate. De asemenea, acesta va putea fi folosit doar pe teritoriul României și este diferit de cardul european de asigurări sociale de sănătate, care se folosește doar pe durata șederii temporare într-un stat membru al UE, al Spațiului Economic European sau în Elveția.

„Prima problemă va fi aceea că, până la 1 mai 2015, nu vor primi toți românii acest card, pentru că mulți medici de familie refuză trimiterea lui! O altă problemă este legată de faptul că acest card, în opinia mea, trebuia trimis doar la cei care demonstrează că realizează venituri legale ca să îi putem elimina pe cei care beneficiază de servicii medicale, deși nu au plătit o zi în viața lor CASS la stat, pentru că nu au muncit! Va ieși un balamuc general, care va genera procese împotriva statului român”, ne-a spus președintele casei de avocatură Urban și Asociații, Iulian Urban, despre efectele introducerii cardului național de sănătate.

O altă problemă pe care o ridică respectivul card se referă la persoanele care refuză primirea cardului, din motive religioase sau de conștiință. Acestea vor putea face dovada calității de asigurat cu o adeverință eliberată de casa de asigurări de sănătate și care va avea o valabilitate de trei luni.

„Legat de adeverința pentru cei care refuză cardul din motive de conștiință, aceasta este o tâmpenie și trebuia găsită o soluție, ca în cazul celor care refuză pașaportul biometric”, ne-a mai spus Urban.

În cazul acestor persoane, este necesară depunerea la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență, o cerere și o declarație pe propria răspundere privind refuzul cardului și cardul în sine, dar numai în situația în care acesta le-a fost livrat.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218