REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cardul Naţional de Sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie

Cardul Naţional de Sănătate, obligatoriu de la 1 septembrie

Replica API 26 august 2015 | 00:00 181

Atenţie!

Atenţie!

Dragoş Poteleanu

Cardul naţional de sănătate, obligatoriu! Începând cu data de 1 septembrie 2015, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului naţional de sănătate. Excepţie vor face asiguraţii pentru care cardul de sănătate nu este tipărit. Aceştia vor primi în continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare şi decontare, până când cardul lor va fi tipărit şi transmis prin poştă, anunţă şeful Casei Judeţene de Sănătate Constanţa, Dragoş Poteleanu.

„Data de 1 septembrie devine dată în care cardul naţional este unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistem. A fost data de 1 mai, când s-a constat că e necesară încă o perioadă de acomodare. Perioada de acomodare a fost suficientă şi iată că, de la 1 septembrie, cardul naţional devine unicul instrument.

Faptul că, până la această dată, mai sunt de distribuit din tranşa iniţială în jur de 300.000 carduri, putem spune că, pentru aceste persoane, cu data de 1 septembrie, serviciile medicale vor putea fi acordate gratuit, ca şi până acum, urmând ca furnizorul de servicii medicale să verifice pe site-ul CNAS, calitatea de asigurat şi starea cardului. Dacă este netipărit, înseamnă că persoana respectivă este în imposibilitatea de a prezenta cardul, deci nu se află în posesia lui, şi va acorda servicii medicale gratuit, pe baza calităţii de asigurat certificat de pe site“, a spus Dragoş Poteleanu.

Asigurații pe numele cărora a fost tipărit cardul, dar din diverse motive nu au intrat încă în posesia lui, trebuie să se adrese Casei de Asigurări de Sănătate în evidența căreia se află pentru a solicita eliberare acestuia. „Pentru cei care și-au pierdut cardul, vor solicita eliberarea unui card duplicat de la CJAS, printr-o cerere și vor achita contravaliarea lui de 15, 5 lei.

Pe baza acestei cereri și chitanțe, li se va elibera o adeverință valabilă pentru 60 zile, în această perioadă urmând a le fi tipărit cardul, ce va fi remis prin Poșta Română. Pentru cei care refuză din diferite motive sau motive religioase acest card, vor primi o adeverință valabilă epntru 90 de zile, cardul rămânând arhivat la casa de asigurări“, a mai amintit Poteleanu. Acesta a ținut să precizeze că atât cardul, cât și adeverința, trebuie să se afle permanent în posesia asiguraților.

De asemenea, trebuie precizat faptul că elevii și studenții începând cu 18 ani și până-n 26 de ani sunt asigurați conform legii și nu au nevoie de card. Cei care depășesc vârsta majoratului și nu dețin una dintre cele două calități de mai sus, dar se vor asigura în câmpul muncii sau prin contract de asigurare, vor trebui cu ordinul de plată sau chitanța eliberată de la Fisc, să se prezinte la la sediul Casei pentru a fi înregistrați ca asigurați, urmând ca în perioada următoare, sistemul să genereze automat calitatea de asigurat și, într-o perioadă de timp, să poate introduce spre tipărire cardul națuional.

„Suntem dispuși să asigurăm suportul tehnic și logistic pentru furnizori și asigurați, pentru orice problemă cu care se confruntă la utilizarea cardului. Am reușit să ne organizăm destul de bine. Dacă în luna mai, zilnic aveam 150-200 persoane ale căror carduri apăreau ca fiind blocate, astăzi cred că putem vorbi de o scădere semnifiact, îns ensul că, zilnic avem în jur de 10, 20 persoane care vin cu aceste carduri blocate, cu erori de sistem“, a precizat Dragoș Poteleanu. În acest moment, există la CJAS Constanța peste 16.000 carduri nepredate, din cele 44.000 venite în prima tranșă.

Au fost refuzate 76 de carduri, au fost predate către Poștă 2.075 de carduri retipărite pentru cei care le-au pierdut sau blocat, iar luni, 24 septembrie a.c., au fost preluate de la Impremeria Naționale, de către Poștă, peste 22.000 carduri, din cele netipărite. În prezent, la casele de asigurări de sănătate se află peste 300.000 carduri care așteaptă să fie ridicate, în timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja la asigurați.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102