REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cardurile de sănătate, obligatorii de la 1 februarie. Reacţia unui constănţean: „Luaţi-vă înapoi cardul, sataniştilor!“

Cardurile de sănătate, obligatorii de la 1 februarie. Reacţia unui constănţean: „Luaţi-vă înapoi cardul, sataniştilor!“

Replica API 6 februarie 2015 | 22:41 148

Din peste 400 de medici de familie, doar 109 ajută Casa

Din peste 400 de medici de familie, doar 109 ajută Casa

Dragoş Poteleanu

Este oficial! Cardul naţional de sănătate poate fi folosit începând din data de 1 februarie, dar acest lucru se va face, până pe 30 aprilie, în paralel cu adeverinţa de asigurat, potrivit unui act normativ publicat pe 2 februarie a.c. în Monitorul Oficial. Conform noilor reglementări, şi medicii de familei doritori pot veni în sprijinul Caselor judeţene pentru a distribui, către beneficiari, noile carduri. Din judeţul Constanţa, din cei 407 medici de familie, deocamdată, doar 109 au acceptat transmiterea cardurilor distribuite.

Cardul naţional de sănătate poate fi folosit de la 1 februarie, dar, de la 1 mai, acesta va deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat în sistemul medical românesc, conform noilor reglementări, publicate în Monitorul Oficial în 2 februarie a.c.. Mai exact, în perioada 1 februarie - 30 aprilie, cardul de sănătate va fi folosit în paralel cu adeverinţa de asigurat. „S-a stipulat foarte clar că, începând cu 1 februarie, se utilizează cardul de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale. Până la 1 mai 2015, dovada calităţii de asigurat se va face, ori prin cardul pentru cei care-l au în posesie, ori prin adeverinţă de asigurat pe care o ridică de la sediul CJAS. După 1 mai 2015, sistemul va funcţiona numai în baza cardului, iar pentru persoanele care din diferite motive, din conştiinţă proprie refuză să intre în posesia cardului, vor folosi acea adeverinţă tip cu o valabilitate de 3 luni“, a anunţat Dragoş Poteleanu, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa. Instituţia a distribuit, până acum, 2120 carduri din cele nedistribuite de Poşta Română. Potrivit reglementărilor, medicii de familie pot da o mână de ajutor Casei, prin împărţirea, la vizita medicală a pacienţilor, cardurile beneficiarilor care-i au în evidenţă. „Casa a distribuit 2120 carduri până în prezent. Distribuţia este în desfăşurare. S-a introdus în HG posibilitatea ca medicii de familie să preia aceste carduri şi să le distribuie către pacienţi la prima vizită a acestuia. Până-n prezent, 109 medici, la nivelul judeţului Constanţa, au acceptat să preia aceste carduri, din totalul de 407. În momentul în care medicul va prelua cardurile, pe o perioadă de 12 luni va trebui să le distribuie. Dacă nu, ele vor fi returnate Casei, arhivate şi păstrate până când solicitantul va veni să-l ridice. De la începutul lunii martie, vor fi distribuite de medicii de familie“, a mai precizat Poteleanu. Persoanele care refuză să intre în posesia cardului de sănătate, vor fi nevoite să depună la sediul CJAS o declaraţie pe propria răspundere că nu-l doresc. Poteleanu a precizat că sunt şi în Constanţa astfel de cazuri. Ba, mai mult, a exemplificat el, un asigurat s-a prezentat la sediul CJAS cu cardul, pe care l-a pus într-un plic, cu mesajul: „Luaţi-vă înapoi cardul, sataniştilor!“.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369