REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Care este adevăratul pericol al exploatării gazelor de şist

Care este adevăratul pericol al exploatării gazelor de şist

Replica API 29 iulie 2013 | 00:00 216

Diplomatul Dumitru Mazilu a vorbit în cadrul emisiunii "Oamenii realităţii" despre pericolele exploatării gazelor de şist.

"Gazele de şist sunt tema cea mai actuală şi urmărită cu un interes ieşit din comun. Sigur că avem nevoie de energie, toată lumea are nevoie de energie. Cine are gaze de şist are mijloace: nu doar gaze de şist, ci şi petrol. În America se exploatează gaze de şist, însă eu am stat în America, şi ca visiting professor, şi ca diplomat. Am văzut care e situaţia: America are spaţii imense nelocuite, acolo poţi face exploatări. Ni se spune că acum se face o explorare şi nu e niciun pericol. Păi cine face explorare fără să se gândească la exploatare?", a spus Dumitru Mazilu în cadrul emisiunii "Oamenii Realităţii", moderată de către Dorin Chioţea.

"Problemele sunt două şi au fost subliniat de francezi, de bulgari, de nemţi, de toţi cei care participă la dezbateri. Prima consecinţă este că este pusă sub semnul întrebării apa. Pentru un singur puţ se consumă 19 milioane de litri de apă curată potabilă şi n-a fost dat publicităţii câte puţuri s-au aprobat. Contractele trebuie făcute publice. E un drept al omului pus sun semnul întrebării: oamenilor li se iau apa şi pământul. Pământul care este folosit pentru fracturarea hidraulică este scos din circuitul agricol. Consecinţele sunt foarte grave. Este adevărul care trebuie spus populaţiei. Ni se povesteşte că Polonia a hotărât să-şi exploateze gazele de şist. Ei au şi un interes major: relaţia contondentă cu Rusia. Nu se spune populaţiei ce hotărâre a luat guvernul polonez. Cine exploatează gazele de şist are de plătit 80% din profitul realizat. tiţi cât se cere pentru Chevron în România? 3,5%. În America, zece state cu o densitate mai importantă au interzis exploatarea gazelor de şist. Nu există acum mijloace tehnice care să dea garanţii 100% pentru viaţa şi sănătatea oamenilor", avertizează diplomatul.

sursa: realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218