REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Care sunt simptomele fizice ale depresiei?

Care sunt simptomele fizice ale depresiei?

Replica API 19 iunie 2021 | 00:00 626

Depresia poate fi dureroasă, atât la propriu, cât și la figurat. Deși adesea asociem problemele psihice cu durere emoțională, cum ar fi tristețea, disperarea și sentimentul de neputință, cercetări recente arată că depresia se poate manifesta și pe plan fizic.

Sursa foto: Shutterstock

Din acest motiv, este important de luat în calcul orice fel de simptom, fizic sau psihic, ce ar putea prevesti un episod depresiv. Simptomele fizice pot semnala fie atunci când începe o perioadă de depresie, fie se pot manifesta în toiul acesteia, scrie doc.ro.

Ce e important de reținut, însă, e că depresia este o afecțiune cât se poate de reală și larg răspândită.

Iată câteva dintre simptomele fizice principale ale depresiei:

1. Starea de oboseală permanentă

Oboseala este un simptom frecvent la depresie. Uneori, poți avea sentimentul de lipsă de energie chiar de la începutul zilei, și să-ți dorești să rămâi în pat sau în fața televizorului decât să mergi la muncă.

Deși adesea avem impresia că oboseala este provocată de stres, depresia poate da, la rândul său, o senzație de oboseală acută. Cu toate acestea, spre deosebire de senzația normală de oboseală, cea cauzată de depresie poate fi asociată cu probleme de concentrare, senzație de nervozitate și apatie.

Potrivit cercetătorilor, persoanele cu depresie au parte, deseori, de un somn neodihnitor, ceea ce se traduce prin senzație de oboseală chiar și după opt ore de somn.

Totuși, pentru că majoritatea bolilor fizice, cum ar fi infecțiile bacteriene și virale, pot da simptome de extenuare, poate fi destul de dificil de diferențiat oboseala provocată de depresie, respectiv cea de la o infecție.

O modalitate de a face diferența este de a observa dacă senzația de oboseală este însoțită și de alte simptome, precum tristețe, neputință și anhedonie, adică incapacitatea de a resimți plăcerea în situații normale, cum ar fi activitățile de zi cu zi. În acest caz, este vorba despre depresie.

2. Toleranța scăzută la durere

Dacă ai sentimentul că totul doare mai mult, orice fel de lovitură sau zgârietură, și nu poți înțelege de ce, află că depresia poate fi responsabilă. De multe ori, durerea și depresia se manifestă în tandem.

Potrivit unui studiu1 din 2015, există o corelație directă între persoanele deprimate și toleranța scăzută la durere manifestată de acestea, deoarece durerea are un impact mai puternic asupra lor.

Aceste două simptome nu au o relație de cauză-efect clară, dar este important de a le evalua împreună, mai ales dacă medicul îți prescrie un tratament medicamentos.

Anumite cercetări sugerează de asemenea că utilizarea de medicamente antidepresive poate ajuta atât în combaterea depresiei, cât și în calmarea durerilor, pentru că au proprietăți analgezice.

3. Durerile de spate sau cele musculare, la nivelul întregului corp

E posibil să te simți bine dimineața, dar odată ce ai început munca și te afli așezat la birou, să înceapă să te doară spatele. Deși poate fi de la stres, durerile pot fi și un simptom fizic al depresiei. Adesea asociate cu o poziție proastă a corpului sau cu anumite accidente, durerile de spate, în cazul depresiei, pot fi un simptom fizic al disconfortului și stresului psihic.

Un studiu2 clinic din 2017, efectuat pe 1013 studenți canadieni, sugerează o legătură directă între depresie și durerile de spate.

Experții în psihologie și psihiatrie sunt de părere că problemele de natură emoțională pot cauza dureri cronice, dar subiectul este încă în cercetare, mai ales din perspectiva legăturii dintre depresie și răspunsul inflamator al corpului.

Cercetări recente arată că inflamația din corp poate avea legătură cu anumite neurocircuite din creier. Așadar, se consideră că inflamația poate întrerupe anumite semnale de la nivelul creierului, ceea ce joacă un rol semnificativ în depresie și în felul în care este tratată.

4. Durerile de cap

Majoritatea persoanelor se confruntă din când în când cu dureri de cap. Acestea sunt atât de frecvente, încât adesea nu le luăm în serios. Situațiile stresante de la muncă, conflictele sau problemele în viața personală, toate pot da dureri de cap.

Cu toate acestea, durerea de cap nu e mereu indusă de stres, ci poate semnala și o depresie.

Spre deosebire de migrene, durerile de cap generate de depresie nu împiedică persoana afectată să-și desfășoare activitățile de zi cu zi. Acestea se manifestă mai degrabă ca o durere surdă, pregnantă în zona sprâncenelor și a tâmplelor.

În timp ce aceste dureri de cap pot fi ușor remediate cu medicamente antiinflamatoare sau analgezice, ele tind să reapară în mod regulat. Uneori, durerea de cap cronică poate fi un simptom de tulburare depresivă majoră.

Cu toate acestea, durerile de cap nu sunt unicul indicator al faptului că durerea este de natură psihologică. Persoanele care suferă de depresie adesea resimt și alte simptome, cum ar fi tristețe, senzație de iritabilitate și un nivel scăzut de energie.

5. Probleme de vedere

Dacă întâmpini probleme de vedere, este posibil ca acestea să fie cauzate de depresie, conform celor mai recente cercetări. Astfel, potrivit unor studii de mică anvergură, persoanele depresive întâmpină mai frecvent probleme de vedere față de cele care nu au tulburări de natură psihică.

6. Durerile de stomac sau crampele abdominale

Sentimentul de durere sau gol în stomac este unul dintre cele mai frecvent întâlnite la depresie. Cu toate acestea, atunci când apar și crampele abdominale, ele pot fi ușor confundate cu altceva, cum ar fi cu sindromul premenstrual.

De obicei, durerile se intensifică atunci când nivelul de stres crește, iar în acest caz este un indicator de depresie. De altfel, oamenii de știință sunt de părere că disconfortul stomacal, crampele abdominale, senzația de balonare și cea de greață, toate pot fi semnalmente ale unor afecțiuni psihice. Potrivit acestora, depresia poate cauza sau poate fi rezultatul unui sistem digestiv inflamat, unde durerea de la depresie poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni, cum ar fi sindromul colonului iritabil.

Medicii și cercetătorii se referă, uneori, la sistemul gastrointestinal ca la “cel de-al doilea creier” al organismului, pentru că există o legătură directă între sănătatea digestivă și cea psihică. Stomacul găzduiește o populație variată de bacterii benefice pentru organism, iar atunci când apare un dezechilibru la nivelul florei bacteriene, anxietatea și depresia nu întârzie să apară, în multe cazuri.

Prin adoptarea unei diete echilibrate și prin consumul de probiotice se poate îmbunătăți sănătatea sistemului gastrointestinal, care contribuie și la îmbunătățirea stării de spirit.

7. Probleme digestive sau de tranzit intestinal

Problemele digestive, cum ar fi constipația sau diareea, sunt extrem de jenante și incomode. Adesea cauzate de intoxicații alimentare sau de infecții gastrointestinale, este ușor de intuit că ele derivă exclusiv din motive fizice.

Cu toate acestea, emoții precum stresul, frica, tristețea, anxietatea sau deznădejdea pot afecta inclusiv sănătatea tractului digestiv, iar cercetătorii susțin că există o legătură studiată între anxietate, depresie și durerile gastrointestinale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920