REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Caritasul de la Cluj face victime şi la Constanţa: iată cum procedează escrocii

Caritasul de la Cluj face victime şi la Constanţa: iată cum procedează escrocii

Replica API 22 ianuarie 2014 | 00:00 377

Somat să achite ratele unui credit pe care nu l-a luat

Somat să achite ratele unui credit pe care nu l-a luat

Pentru cei mai mulţi dintre români, contractarea unui credit bancar este imposibil de realizat: din punct de vedere salarial nu se încadrează în cerinţele băncilor şi nici nu au garanţii demne de luat în calcul. Există, desigur, şi situaţia cetăţenilor cu venituri modeste şi care au reuşit, totuşi, să ia un credit. Acum îşi blesteamă zilele şi încearcă fie "miracolul" refinanţărilor (în fapt cămătărie legală, care te îndatorează la dublu sau la triplu faţă de suma iniţală), fie apelează la instituţii financiare nebancare, răsărite ca ciupercile după ploaie în România. Şi aici, e ca la loterie: instituţia financiară ori ia pielea de pe tine, după modelul consacrat de bănci, ori te ţepuieşte, după modelul Caritas.

Caritasul n-a murit, ci s-a reinventat. Disperaţi să-şi facă un rost, sunt destui creduli care au dat bani, aşteptând să li se întoarcă "favoarea". Au sfârşit prin a concluziona că trebuie să facă plângeri la Poliţie sau Parchet, sperând să mai recupereze ceva din pagubă, căci despre creditul sperat, nici pomeneală! La sfârşitul anului trecut, presa din Cluj anunţa că ţeapa Caritasului unguresc s-a întors. Mai multe persoane care aveau nevoie de anumite sume de bani, cu împrumut, au apelat la firma First Exit Group din Cluj-Napoca. Oamenii au fost anunţaţi că le sunt aprobate creditele, dar că mai întâi trebuie să achite o sumă în avans. De bună credinţă, au plătit, după care au fost înştiinţaţi că, potrivit contractelor semnate cu firma, trebuie să plătească ratele. Însă ei nu au primit nici un leu din aşa-zisul credit! Povestea a ajuns în atenţia organelor de cercetare penală şi... cam atât deocamdată. Chiar dacă presa a relatat că este vorba de o înşelătorie, povestea celor de la First Exit Group, "care acordă credite rapid", a mers mai departe, făcând victime şi în alte judeţe ale ţării. În această situaţie se află şi un constănţean care ne-a declarat că: "Am dat aproape 1.000 de lei, şi urma să primesc suma de 150 de milioane. Numai că nu mi-au dat nimic, ba mai rău, am primit înştiinţare că trebuie să plătesc altă rată. Am sunat să întreb de ce am de plătit o rată, că ei nu mi-au dat creditul, şi mi-au zis că o să îmi vină şi mie rândul. Dar, mi-au mai zis ei, trebuie să plătesc, fiindcă aşa e schema de plată. Cred că mi-am luat o mare ţeapă. Când am apelat la ei, am primit contractul prin poştă, l-am semnat şi l-am trimis înapoi, apoi am achitat banii şi am aşteptat. Acum, nu doar că n-am primit banii, dar aflu şi că m-am obligat să plătesc în continuare pentru un credit care nu l-am luat efectiv. Şi nu o să-l iau, la fel cum am aflat acum că nici alţii, de prin Cluj, nu l-au luat", a spus constănţeanul. Acesta ne-a pus la dispoziţie şi documente care atestă că a achitat o anumită sumă de bani, sperând să primească acel credit mult-dorit. Acum, constănţeanul susţine că singura soluţie este să apeleze la Poliţie. "Nu cred că îmi mai recuperez banii, dar nu pot nici să stau şi să primesc somaţii că am de achitat rate pentru un credit pe care nu l-am luat. Poate, spunând aceste lucruri, văd şi alţii şi nu fac greşeala mea", a conchis păgubitul. Reprezentanţii Poliţiei Economice din cadrul IPJ Constanţa au precizat, pentru "Replica", faptul că au auzit de această "schemă de ţepuire" a credulilor. "Am auzit de acest soi de Caritas, dar în alte judeţe. Deocamdată, la Constanţa nu a fost depusă nici o plângere. Cei care doresc să facă sesizări, o pot face la IPJ Constanţa, sau la Poliţia din judeţul unde îşi are sediul firma de creditare", au precizat oamenii legii din Constanţa.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218