REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cârjaliu acuză ENEL că atentează la siguranţa populaţiei

Cârjaliu acuză ENEL că atentează la siguranţa populaţiei

Replica API 26 iulie 2013 | 00:00 118

Compania refuză să racordeze eoliana comunei Agigea la sistemul de electricitate

Compania refuză să racordeze eoliana comunei Agigea la sistemul de electricitate

Edilii care au înţeles că trebuie să facă economii, iar în acest sens au depus proiecte şi au obţinut şi fonduri care să îi ajute în activitate, trăiesc cumplite dezamăgiri. Un exemplu îl avem de la Hârşova, unde de câteva luni primarul Tudor Nădrag tună şi fulgeră la adresa celor de la ENEL, pe care îi acuză că îşi bat joc de el şi de populaţie.

Nădrag nu s-a sfiit să arunce cuvinte grele la adresa italienilor care controlează compania, iar poate pe unii i-a umflat râsul. Probabil că nu au înţeles la ce foloseşte unei comunităţi să aibă o eoliană. Pe scurt şi pe înţelesul tuturor: eoliana ar produce electricitate pentru sediul primăriei şi alte instituţii publice. Costurile ar fi mult mai mici în comparaţie cu facturile lunare achitate către ENEL. Pentru cei care nu s-au convins că, măcar din acest punct de vedere, Nădrag are dreptate, iată că încă un primar din judeţul Constanţa se revoltă împotriva celor de la ENEL. Este vorba despre primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, care a anunţat că a depus o sesizare la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE): "Nu se mai poate aşa ceva. Atâta bătaie de joc din partea ENEL... este incredibil! În noiembrie 2013 se fac doi ani de când comuna Agigea are eoliană, iar ENEL refuză să o racordeze la reţeaua de electricitate. Este o eoliană construită cu bani guvernamentali, destinată iluminatului public din comună. Am accesat programul guvernamental Casa Verde. Avem eoliană şi ne uităm la ea ca la sfintele moaşte, fiindcă celor de la ENEL nu le convine să o racordeze, să nu piardă bani. Însă noi am face economie", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu. "Faţă de 400 de milioane lei vechi, cât plătim în prezent lunar, am plăti, cu ajutorul eolienei, doar 150 de milioane lunar. Eoliana ar compensa, însă ENEL inventează tot felul de probleme şi documente care să împiedice racordarea ei. Mi-au spus, spre exemplu, că autorizaţia pentru eoliană nu e la zi. Păi, cum să fie la zi, dacă eoliana e gata de peste 1 ani? Repet, în noiembrie 2013 se fac 2 ani de când o avem gata!", a mai spus edilul. Cârjaliu susţine că va mai depune o sesizare la ANRE împotriva ENEL, ba mai mult, se va adresa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării: "Problema este deja de siguranţă naţională, din punctul meu de vedere. Ce face ENEL este un pericol la adresa populaţiei, fiindcă privează cetăţenii de servicii publice. Ştiţi că în afară de eoliana pe care o avem în comună, ENEL ne tot amână cu racordarea în două cartiere?! Toate localităţile au această problemă, asta ca să nu mai detaliem cum stau lucrurile cu reţeaua, cu stâlpii pe care noi îi plătim, dăm miliarde, apoi îi predăm celor de la ENEL, care taxează apoi populaţia, individual, la racordare, de la stâlp, la casă", a mai susţinut Cârjaliu.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218