REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Carnea de porc, mai scumpă, mai rară, mai puţin cumpărată. Iată ce spun constănţenii

Carnea de porc, mai scumpă, mai rară, mai puţin cumpărată. Iată ce spun constănţenii

Replica API 7 decembrie 2016 | 01:16 199

Pulsul din pieţele constănţene

Pulsul din pieţele constănţene

Sărbătorile de iarnă înseamnă pentru majoritatea românilor pregătirea unei mese festive, unde atracția principală este carnea de porc. Fie că se taie un porc întreg, ca pe vremuri, fie că oamenii cumpără strict ce au nevoie, porcul este nelipsit din masa de Crăciun și de Revelion. Șoric, caltaboș, coaste de porc, pulpă de porc, cârnați – gusturile constănțenilor sunt diferite, dar acestea ar fi cam cele mai căutate produse. Iar cum cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe masă și cadouri, în decembrie, iată ce vor să facă constănțenii!

La ferme, porcii de vânzare pornesc de la 8 lei/kg, astfel un porc de 100 de kilograme va costa cel puțin 800 de lei. Totuși, rentabil pentru cei din orașul Constanța pare a fi porcul luat pe bucăți. În hypermarketuri prețul sare de 10 lei pe kilogram, oscilând între 11 și 23 de lei/kg. La măcelării, carnea de lucru porc costă între 11 și 18 lei/kg. Prețurile sunt aproximativ identice cu cele de anul trecut, cu excepția prețului la porcul viu cumpărat, care era mai ieftin, prețul de pornire era de la 5 lei/kg.

Dacă în anii trecuți, frigiderele unde sunt ținute cărnurile erau pline ochi, anul acesta sunt din ce în ce mai goale, și asta nu datorită unor vânzări record. „Oamenii nu se mai înghesuie ca în anii trecuți. Preferă să meargă în magazinele mari și să cumpere casolete cu strictul necesar. La noi vin cei bătrâni și cumpără mațe pentru cârnați, cotlet sau pulpă de porc. De asta nu mai aducem prea multe.”, a spus o vânzătoare de la un magazin. Oamenii nici nu mai sunt dispuși să aloce sume mari de bani pentru carnea de porc. Unii preferă să aibă alternative mai ieftine, cum ar fi carnea de pui, care este mult mai ieftină.

„Dintr-o pensie de 900 de lei, nu pot să îmi iau porc. Iau fix ce am nevoie pentru Crăciun. Câteva bucăți de cotlet, carne pentru sarmale și juma de kilogram de cârnăciori. Cam asta iau de porc. Nu îmi permit mai mult. Împart și fac pentru soț și copil.”, a declarat Maria Matache, o bătrână din orașul Constanța. În schimb, există oameni care sunt dispuși să dea bani frumoși pe masa festivă. „Am vorbit cu cei doi frați ai mei și vom lua un porc întreg, pe care îl vom împărți, desigur, frățește. Ar fi un animal de 130 de kilograme, aproximativ, și în total vom plăti 1.300 de lei. Împărțit la trei, vom plăti puțin peste 400 de lei per familie. Dar vom mânca până după Anul Nou, asta dacă nu o să avem prea mulți musafiri”, a spus Cătălin Mihai, un alt constănțean care era cu familia la cumpărături.

„Eu nu țin neapărat să iau carne de porc. E scumpă și nici nu e pe placul meu. Astfel, eu o să alternez carnea de porc cu cea de pui. O să iau doar niște cârnăciori și poate niște cotlet, dar o să fac friptura de pui și salata din piept de pui. Nu înțeleg de ce oamenii fac excese de sărbători”, a punctat Ana Maria Dumitru, o tânără.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367