REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cartel Alfa, către Tucan: Lăsaţi vânătoarea de asistaţi sociali! Găsiţi soluţii pentru creşterea salariilor mici

Cartel Alfa, către Tucan: Lăsaţi vânătoarea de asistaţi sociali! Găsiţi soluţii pentru creşterea salariilor mici

Replica API 25 ianuarie 2021 | 22:11 911

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, ar trebui să renunţe la vânătoarea de asistaţi sociali şi să găsească soluţii pentru faptul că jumătate din contractele de muncă înregistrate în Revisal oferă salarii nete sub 1.600 de lei, susţin reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, într-un comunicat postat pe Facebook, scrie Agerpres.

"Haideţi să punem pe agenda doamnei ministru Turcan problemele reale ale pieţei muncii din România. Lăsaţi, doamnă, vânătoarea de asistaţi sociali (da, ştim, sunt probabil câţiva care iau nemeritat ajutorul de 250 lei pe lună)! Fiecare ministru din ultimii zece ani şi-a început mandatul în forţă, arătând cu degetul către aceştia, fără ca la final să-i lase într-o situaţie mai bună pe cei care chiar au nevoie de ajutor", se spune în postarea organizaţiei sindicale.

CNS Cartel Alfa îi atrage atenţia ministrului Muncii că nu este normal ca, într-un stat european, jumătate dintre contractele de muncă înregistrate să ofere salarii nete de sub 1.600 de lei.

"Uitaţi-vă în schimb la datele din Revisal! JUMĂTATE din contractele de muncă sunt cu salarii nete mai mici de 1600 lei! Vi se pare o situaţie normală? Demnă de un stat social european? Într-o ţară în care costurile de trai se apropie cu paşi rapizi de media din UE. Aveţi soluţii pentru asta? Aveţi de gând în mandatul dumneavoastră să acţionaţi pentru deblocarea negocierilor colective şi restabilirea dreptului la asociere sindicală?", spun reprezentanţii Cartel ALFA, în mesajul adresat ministrului Muncii.

Organizaţia sindicală arată că 50,3% din contractele de muncă înregistrate în baza de date Revisal sunt încheiate pentru salarii nete lunare situate sub 1.600 de lei, 36,9% din contractele de muncă oferă salarii nete între 1.600 şi 3.200 de lei pe lună, iar 12,8% din contractele de muncă înregistrate legal oferă salarii de peste 3.200 de lei pe lună.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, că instituţiile din subordinea ministerului de resort - AJPIS-uri, ITM-uri, AJOFM-uri - vor demara în curând o campanie naţională de evaluare a ajutoarelor sociale, pentru identificarea acelor beneficiari care se află în situaţii cu adevărat vulnerabile, adică persoanele inapte de muncă, cele cu vârstă de pensionare şi persoanele care au în întreţinere copii mici.

Comunicatul organizaţiei sindicale a fost publicat la începutul acţiunii de pichetare organizată vineri în faţa sediului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Comitetul Confederal al CNS Cartel Alfa a decis pe 11 ianuarie 2021, "în urma analizei situaţiei actuale, a programului de guvernare, a măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care dezavantajează profund şi preponderent categoriile de lucrători reprezentate de confederaţie, şi, mai larg, categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor", declanşarea unui program de acţiuni de protest.

Motivele care stau la baza acestei decizii sunt: politica de austeritate în domeniul salarizării (salariul minim garantat în plată crescut cu doar 41 lei net), îngheţarea unor drepturi salariale, deşi piaţa muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, iar în ceea ce priveşte costul brut al orei de muncă este la 35% din media UE; îngheţarea creşterii pensiilor şi lipsa justiţiei sociale în sistemul de pensii; blocarea modificării actualei legi a dialogului social, L62/2011; lipsa posibilităţii efective de negociere a contractelor colective de muncă sectoriale sau la nivel naţional; politica fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe sociale şi impozit, faţă de de 2,45% angajator pe bază de obligaţii internaţionale); distribuirea inechitabilă a creşterii economice: 52% către capital şi circa 38% către lucrători, cu mult mai jos decât media UE, de 47,8% către lucrători; lipsa respectului faţă de legislaţia în vigoare a guvernului şi partidelor politice parlamentare din coaliţie şi blocarea în Parlament a OUG 79/2017 (transfer taxe de la angajator către lucrător), drept pentru care numeroşi angajatori în continuare nu fac modificarea creşterilor salariilor brute.

Programul acţiunilor de protest a debutat în 14 ianuarie cu Caravana drepturilor sociale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108