REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cartierul Tomis Nord, capitala „explozivă” a Constanţei! Benzinăriile şi GPL-urile dintre blocuri, adevărate bombe cu ceas

Cartierul Tomis Nord, capitala „explozivă” a Constanţei! Benzinăriile şi GPL-urile dintre blocuri, adevărate bombe cu ceas

Replica API 17 noiembrie 2015 | 12:59 426

Care este distanţa de siguranţă impusă de lege?

Care este distanţa de siguranţă impusă de lege?

Zona Universităţii Andrei Şaguna/ Zona Tic Tac, strada Cişmelei/ Zona kilometrul 5

Dacă până acum se puteam spune că farmaciile, bisericile şi sediile băncilor au răsărit precum ciupercile după ploaie, iată că acum adăugăm în categoria de faţă şi benzinăriile şi staţiile GPL. Acestea pot fi găsite în municipiul Constanţa, amplasate în te miri ce locuri: printre blocuri, restaurante, spitale şi şcoli. Potrivit inspectorilor din cadrul ISU Dobrogea, controale au tot fost efectuate de la începutul anului, fiind găsite o sumedenie de nereguli. Totodată, potrivit actului normativ NP 037/99, distanţa de siguranţă dintre acestea şi clădirile învecinate diferă în funcţie de destinaţia construcţiilor. Astfel, distanţa de siguranţă poate fi şi de 20 de metri, dar şi de 50.

În Tomis Nord, spre exemplu, imediat cum ajungi de pe Aurel Vlaicu pe Tomis, te vei trezi între două astfel de staţii peco. Nici bine nu înaintezi că dai de alta pe partea dreaptă, situată între restaurantul Rustic şi o biserică. Apoi, la o aruncătură de băţ, pe stânga, e alta. Totodată, o staţie GPL este amplasată şi pe Cpt. Dobrilă Eugeniu, colţ cu Cişmelei, lângă restaurantul Forum. Şi exemple sunt multe. Bineînţeles că omul de rând se va gândi acum la urmările unei posibile explozii, însă, conform legii, se pare că ele sunt construite în parametri.

Numai că, potrivit informaţiilor noastre, mai există şi altele care nu s-ar încadra întocmai, cum ar fi o staţie peco de pe Şoseaua Mangaliei, lângă care tocmai ce răsare un bloc. Potrivit inspectorilor din cadrul ISU Dobrogea, de la începutul anului şi până în prezent au fost efectuate 85 de controale, verificate fiind 117 obiective, cum ar fi: staţii de distribuţie carburanţi simple, staţii distribuţie carburanţi mixte şi skiduri GPL individuale.

„Au fost constatate 344 de deficienţe şi s-au aplicat 312 sancţiuni, din care 69 de amenzi în cuantum de 336.400 lei şi 243 de avertismente”, a declarat, pentru „Replica”, Anca Chiriţă, purtătorul de cuvânt din cadrul ISU Dobrogea. Prin urmare, nereguli au fost găsite. Însă, ceea ce îi sperie pe locuitorii Constanţei se leagă de distanţa dintre aceste staţii peco şi GPL şi clădirile din apropiere, precum blocuri, restaurante, unităţi spitaliceşti sau altele.

Potrivit actului normativ NP 037/99, care se referă la proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de distribuţie a gazelor petroliere lichefiate (GPL) utilizate drept carburant la autovehicule, trebuie să se ţină cont de cerinţele de calitate prevăzute în Legea nr. 10/1995, precum rezistenţă şi stabilitate; siguranţă în exploatare; siguranţă la foc; igienă, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului; izolaţie termică, hidrofugă şi economie de energie şi protecţie împotriva zgomotului.

Totodată, recipientul se va monta pe un postament de beton, calculat pentru a asigura stabilitatea în condiţii normale de funcţionare la care se adaugă sarcini accidentale provenite din seism, proba hidraulică. Ulterior sunt mai multe obligaţii cu privire la instalaţii, supape, pompe de ventilare, recipient subteran, de stocare, sistemul electric de control cât şi altele. Totodată, distanţele de siguranţă între incinta staţiei de distribuţie GPL cu instalaţie monobloc tip skid şi construcţiile învecinate sunt de mai multe tipuri.

Spre exemplu, faţă de clădirile locuibile şi birourile amplasate în cartierele de locuinţe, distanţa trebuie să fie de 40 de metri. Distanţa de siguranţă faţă de locuinţele unifamiliale amplasate în construcţii izolate este de 20 de metri, faţă de instituţiile de învăţământ trebuie să fie de 40 de metri, faţă de unităţi medicale trebuie să fie de 50 de metri etc.

Pericol pe Şoseaua Mangaliei şi în zona Universităţii Şaguna?

Pe Şoseaua Mangaliei, în zona km 5 se construieşte un bloc la circa 10 metri distanţă de o staţie de alimentare Petrom. Lucrările ar fi început la data de 3.10.2013 şi ar trebui finalizate până la data de 3.10.2016, termenul de execuţie prevăzut de autorizaţia eliberată de Primăria Municipiului Constanţa fiind de 36 de luni. Atât îi trebuie beneficiarului investiţiei să construiască blocul de locuinţe colective.

Un alt GPL care stârneşte îngrijorare este cel de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, situată la doi paşi de Universitatea Şaguna! Oricine este curios să măsoare distanţa dintre GPL şi unitatea de învăţământ va constata că nu nu există cei 40 de metri conform legii, la fel cum nu există nici un zid din beton care ar putea feri instituţia de consecinţele devastatoare ale unui posibil incendiu urmat de o explozie.

Liliana CHIRU, Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614