REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Casa de Cultură, plină până la refuz: Opereta Mam'zelle Nitouche i-a fascinat pe năvodăreni! -vezi video

Casa de Cultură, plină până la refuz: Opereta Mam'zelle Nitouche i-a fascinat pe năvodăreni! -vezi video

Replica API 31 martie 2013 | 00:00 270

De Ziua Internaţională a Teatrului, năvodărenii au gustat spumoasa operetă a lui Herve, "Mam'zelle Nitouche", producţie a Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa. Evenimentul, organizat de Daniel Dumitrescu, vicepreşedintele Organizaţiei PNL Năvodari şi Fundaţia I.C. Brătianu, a avut succesul scontat, reunind sute de iubitori de operetă. În Casa de Cultură din Năvodari a răsunat sâmbătă de muzică de calitate, spumantă şi plină de nerv, un text comic ce surprinde şi analizează diverse caractere umane, sunt cele două elemente care stau la baza reţetei care, de mai bine de 120 de ani, asigură succesul acestei operete. Faptul că în sală s-au aflat foarte mulţi tineri vine să confirme ideea că la Năvodari există o sete de cultură sub toate aspectele ei, publicul de aici fiind capabil să aprecieze spectacole inedite. Printre cei care s-au relaxat timp de trei ore în sala Casei de Cultură s-a numărat şi senatorul şi preşedintele PNL Constanţa, George Dragomir.

Iată şi detalii despre inedita operetă:

Opereta "Mam'zelle Nitouche" a fost reprezentată în premieră în 1883 la Teatrul de Varietăţi din Paris, şi a fost ecranizata în 1912, 1931 şi 1954. Subiectul operetei, care cuprinde multe aspecte luate chiar din viaţa compozitorului, are un conţinut social, care ridiculizează principiile şi metodele de educaţie folosite în pensioanele de călugăriţe, unde elevele primeau o educaţie artificială, ruptă de viaţă, departe de realitate dar plină predici religioase, de falsă pioşenie, transformându-le în mironosiţe acre şi speriate, nişte biete fiinţe rătăcite. Totodată satirizează obiceiurile rele deprinse de ofiţeri care dădeau exemple negative subalternilor, precum şi concepţiile nesănătoase despre căsătorie în societatea burgheză.

ACTUL I

TABLOUL I

Tânărul Celestin duce o dublă existentă: la mânăstire ocupă postul de organist şi maestru de muzică, iar seara, după ce-si termină serviciul, merge discret la teatru unde, sub numele de Floridor, repetă opereta sa "Babet şi Cadet". Colonelul Alfred Chateau - Gibus, fratele Maicii superioare a mânăstirii îi face o vizită acesteia, propunându-i să o mărite pe Denise de Flaviny, cea mai bună elevă a pensionului cu un locotenent din regimentul său, Fernand de Champlâtreux. În urma acestei căsătorii mânăstirea va primi o importantă donatie. Denise, care iubeste în taină teatrul, descoperă că Celestin este de fapt autor de operetă şi doreste din tot sufletul să participe şi ea la premieră. Tânărul locotenent Champlâtreux, nu prea încântat de o căsătorie silită, vine să o cunoască pe Denise, dar i se îngăduie doar să-i vorbească fără să o vadă. Celestin este înstiintat de Maica superioară că trebuie să o conducă pe Denise chiar în seara premierei operetei sale la Paris, la părintii ei care au chemat-o urgent. Denise rezolvă imediat încurcătura, propunându-i "maestrului de muzică" să plece cu trenul următor la Paris, ca să poată asista şi ea la premieră.

TABLOUL II

În culisele teatrului Pontarcy, artistii, directorul trupei şi regizorul de culise sunt emotionati, cum este şi firesc în seara premierei. Corinne, interpreta principală şi vedeta trupei, extrem de capricioasă, datorită unor scene de gelozie, pleacă cu colonelul Chateaux Gibus după primul act, spre disperarea directorului. Dar Denise, care învătase în secret opereta pe dinafară salvează situatia, interpretând ea rolul principal. În culise îl cunoaste pe tânărul locotenent Champlâtreux, nestiind că acesta îi fusese destinat ca sot, înainte de a pleca din mănăstire. După terminarea premierei care s-a încheiat cu mare succes datorită Denisei, Floridor doreste să ajungă cu ea cât mai repede la Paris. Sar amândoi pe una din ferestrele teatrului, dar îi prinde o patrulă şi îi arestează, luându-i drept hoti.

ACTUL II

TABLOUL III

În curtea regimentului, Floridor şi Denise sunt adusi de un soldat şi luati în primire de caporalul Loriot, cu intentia de a fi arestati ca niste delicventi. Ofiterii din regiment, care au asistat la premiera operetei lui Floridor, au surpriza de a o reîntâlni pe "tânăra artistă" şi pe autor. Cu totii doresc să bea o cupă cu sampanie, sărbătorind încă o dată succesul premierei, spre disperarea lui Floridor care are misiunea de a o duce pe Denise la Paris. În timpul acestei sărbătoriri apare locotenentul Champlâtreux. Este stupefiat în momentul în care o regăseste tocmai în curtea regimentului pe cea de care s-a îndrăgostit cu o seară înainte la teatrul "Pontarcy". La sosirea Colonelului, Denise şi Floridor trebuie ascunsi şi deghizati în soldati. Încercând să facă fată situatiei, Denise îmbrăcată în recrut, cântă un cuplet militar. Datorită lui Champlâtreux şi Loriot, cei doi reusesc să fugă din regiment, fără să li se descopere adevărata identitate.

TABLOUL IV

Pierzând toate trenurile spre Paris, Floridor şi Denise se reîntorc la mânăstire inventând Maicii superioare o poveste din care a reiesit clar că Denise nu vrea să se mai mărite cu cel pe care i l-a ales familia. Colonelul Chateaux Gibus revine şi el la mânăstire anuntându-si sora că nici locotenentul Champlâtreux nu vrea să se mai însoare, deoarece si-a permis să se îndrăgostească de o actrită. Astfel Denise află că tânărul locotenent e cel cu care ar fi trebuit să se căsătorească de la început. Spre surpriza tuturor apare Louis de Flavigny, tatăl Denisei. Acesta a aflat că Champlâtreux nu e un ofiter atât de "neprihănit" şi interzice căsătoria lui cu Denise. Dar situatia se lămureste atunci când cei doi tineri se revăd la mânăstire. Îsi mărturisesc dragostea în ciuda protestelor domnului Louis de Flavigny, şi mai mult decât atât, Denise se decide să devină actrită, împlinindu-si astfel visul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614