REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

„Casa groazei” din Techirghiol a fost căminul Paulinei, eleva olimpică din centrul de plasament Micul Rotterdam

„Casa groazei” din Techirghiol a fost căminul Paulinei, eleva olimpică din centrul de plasament Micul Rotterdam

Replica API 3 octombrie 2014 | 01:34 1354

Bunica şi mătuşa care au semănat moarte!

Bunica şi mătuşa care au semănat moarte!

Pare scenariul unui film horror, un blockbuster de pe platourile hollywoodiene care şi-a tras seva din judeţul de la malul mării. Însă, din nefericire, este vorba despre un caz real, despre viaţa unor copii din Techirghiol, care au avut nenorocul de a se naşte în „casa groazei”. În anul 2012, Paulina Mandache, o elevă olimpică dintr-un centru de plasament, acorda un scurt interviu cotidianului „Replica” de Constanţa, vorbind despre plăcerea de a studia. Un chip frumos, senin, care nu trăda vreo urmă de spaimă. Însă, din câte se pare, copila, alături de cei şase fraţi ai săi, au văzut cum mama le murea prin înfometare, cum regulile bolnave domneau în căminul lor. Erau captivi în casa ororilor, sub dictatura unei gândiri bolnave care a semănat moarte şi a schingiuit suflete!

„Îmi place foarte mult româna (materia – n.r.), mă pregătesc acasă, studiez, citesc. În general fac toate aceste lucruri singură, iar uneori mai apelez la ajutorul surorii mele. Nu este prima oară când particip la o olimpiadă, anul trecut (2011 – n.r.) am obţinut locul trei pe judeţ”, a declarat Paulina Mandache pentru „Replica”, în anul 2012. Tot atunci a mai relatat că se află de mai mult timp în centrul de plasament Micul Rotterdam, alături de fraţii şi surorile ei, însă se mutaseră recent într-un apartament pus la dispoziţie de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, fiind atenţi monitorizaţi de către persoane avizate. De ce au ajuns în situaţia de faţă? „Părinţii noştri au decedat…”, a fost răspunsul fetei cu chip de înger. Însă, trecutul acestor suflete este unul cât se poate de cumplit, care cu greu poate fi transpus în cuvinte. O parte din ceea ce se întâmpla în casa ororilor a ieşit la iveală în anul 2003, când o tânără de numai 25 de ani murea, cântărind până în 20 de kilograme. La acea dată, bunicul Paulinei, Teofil Mandache, a depus o plângere la Parchet, prin care alerta autorităţile. Acesta spunea că fata de 25 de ani, Cornelia Mandache, a murit din pricina condiţiilor de trai la care era supusă - post prin înfometare, chiar de către soţia lui Teofil, Lidia Mandache, şi copiii mai mari, respectiv Daniela, Mihail şi Beniamin. Membrii familiei au fost adepţi ai Cultului Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Şaptea, însă, treptat, s-au izolat. Lidia Mandache a dezvoltat un concept bolnav, prin care, spunea ea, va purifica sufletele copiilor. Astfel, ea i-a izolat de societate, i-a înfometat şi i-a obligat să înfrunte bolile fără a apela la medici. După moartea Corneliei, care a fost una violentă, după cum a arătat certificatul medico - legal, pricinuită de malnutriţia proteino-calorică, Teofil a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, fiind dat afară din casă. La scurt timp, unul dintre fiii săi, Timotei, supus şi el la astfel de tratamente îngrozitoare, a fugit de acasă, mergând la domiciliul tatălui.

Gândiri bolnave şi primitive care semănau moarte!

Cornelia cântărea doar 20 de kilograme când a decedat, dar mama şi fraţii mai mari nu s-au considerat vinovaţi, spunând că aşa a fost voia Domnului. A început urmărirea penală şi apoi procesul. Între timp, una dintre fiice, Daniela Mandache, continua să semene teroare în casă, maltratând-o inclusiv pe cumnata ei, Lucea Mandache, dar şi pe copiii acesteia, între care şi Paulina, fetiţa ajunsă olimpică în momentul de faţă. Toţi erau piele şi os şi măcinaţi de boli. Nu aveau voie să mănânce, să intre în vorbă cu vecinii, să ia medicamente. Dacă primeau mâncare de la cineva, erau bătuţi sistematic. În timpul urmăririi penale, Lidia Mandache şi Beniamin au decedat. Sentinţa Tribunalului a venit ulterior: 16 ani de închisoare pentru Daniela şi Mihail Mandache. Când li s-a adus la cunoştinţă acest fapt, cei doi, senini, au început să fredoneze pasaje din biblie. Însă, lucrurile nu s-au oprit aici. Au urmat contestaţiile, recursurile, inculpaţii fiind puşi în libertate. Odată întorşi acasă, ororile au continuat. La finele anului 2004, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a venit cu sentinţa definitivă şi irevocabilă: 16 ani de închisoare pentru Daniela şi Mihail. Au negat toate acuzaţiile, spunând că fata a murit din pricina unei boli, că aşa a vrut Dumnezeu şi că nu a fost înfometată. Au ajuns la Penitenciarul Poarta Albă, iar Daniela s-a refugiat în grădinărit. Senină, ea spune că florile sunt tot ce i-au rămas şi că nu va înţelege niciodată acuzaţiile. Între timp, la domiciliul din Techirghiol, teroarea continua. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a luat în plasament, de mai multe ori, minorii, dovada fiind dosarele de pe portalul instanţelor de judecată în care Lucea Mandache, mama Paulinei, cerea să i se restituie copiii. În anul 2010 a murit şi aceasta, procurorii descoperind atunci, în urma deshumării, că avea vreo 30 de kilograme. Potrivit anchetei, se pare că înmormântarea a fost ferită de ochii lumii şi încă nu s-a găsit un vinovat. Alţii vorbesc despre faptul că, chiar dacă Daniela era la puşcărie, lăsase regulile bine definite la domiciliu, alţii având grijă să fie puse în aplicare. Copiii, rând pe rând, au fost salvaţi de către autorităţi, fiind plasaţi în centre. Ulterior, li s-a dat un apartament al DGASPC. În momentul de faţă şi-au revenit, merg la şcoală, iar cei mai mari muncesc pentru a se întreţine. Îşi doresc o casă a lor pentru că sunt conştienţi că vor trebui s-o părăsească pe cea actuală, în locul lor fiind plasaţi alţi nevoiaşi.

Mătuşa criminală speră să iasă mai repede din închisoare

Daniela Mandache speră să iasă mai repede din penitenciar, pe bună purtare şi, până atunci, se ocupă de grădina din faţa locului de detenţie. Este împăcată cu sine şi nu se consideră vinovată cu nimic, nici de moartea surorii, nici de soarta cruntă a minorilor. „Aşa a vrut Dumnezeu”, este tot ce spune despre trecutul sângeros. Însă, pe 7 martie 2014, Tribunalul Constanţa i-a admis acesteia contestaţia la executare, reducându-i pedeapsa complementară. „Admite contestaţia la executare ca urmare a sesizării din oficiu de Comisia de evaluare a dosarelor de penitenciar Penitenciarul Poarta Albă privind pe condamnata Mandache Daniela. (…) Reduce pedeapsa complementară aplicată condamnatei prin sentinţa penală nr.361/09.06.2003 a Tribunalului Constanţa definitivă prin dec. pen. nr.6084/17.11.2004 a ÎCCJ, care a menţinut-o pentru infracţiunea de omor calificat, după pedeapsa executării pedepsei, de la 8 la 5 ani”, potrivit portalului instanţelor de judecată. Decizia nu a fost definitivă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614