rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Bunica şi mătuşa care au semănat moarte!

„Casa groazei” din Techirghiol a fost căminul Paulinei, eleva olimpică din centrul de plasament Micul Rotterdam

Pare scenariul unui film horror, un blockbuster de pe platourile hollywoodiene care şi-a tras seva din judeţul de la malul mării. Însă, din nefericire, este vorba despre un caz real, despre viaţa unor copii din Techirghiol, care au avut nenorocul de a se naşte în „casa groazei”. În anul 2012, Paulina Mandache, o elevă olimpică dintr-un centru de plasament, acorda un scurt interviu cotidianului „Replica” de Constanţa, vorbind despre plăcerea de a studia. Un chip frumos, senin, care nu trăda vreo urmă de spaimă. Însă, din câte se pare, copila, alături de cei şase fraţi ai săi, au văzut cum mama le murea prin înfometare, cum regulile bolnave domneau în căminul lor. Erau captivi în casa ororilor, sub dictatura unei gândiri bolnave care a semănat moarte şi a schingiuit suflete!

„Îmi place foarte mult româna (materia – n.r.), mă pregătesc acasă, studiez, citesc. În general fac toate aceste lucruri singură, iar uneori mai apelez la ajutorul surorii mele. Nu este prima oară când particip la o olimpiadă, anul trecut (2011 – n.r.) am obţinut locul trei pe judeţ”, a declarat Paulina Mandache pentru „Replica”, în anul 2012. Tot atunci a mai relatat că se află de mai mult timp în centrul de plasament Micul Rotterdam, alături de fraţii şi surorile ei, însă se mutaseră recent într-un apartament pus la dispoziţie de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, fiind atenţi monitorizaţi de către persoane avizate. De ce au ajuns în situaţia de faţă? „Părinţii noştri au decedat…”, a fost răspunsul fetei cu chip de înger. Însă, trecutul acestor suflete este unul cât se poate de cumplit, care cu greu poate fi transpus în cuvinte. O parte din ceea ce se întâmpla în casa ororilor a ieşit la iveală în anul 2003, când o tânără de numai 25 de ani murea, cântărind până în 20 de kilograme. La acea dată, bunicul Paulinei, Teofil Mandache, a depus o plângere la Parchet, prin care alerta autorităţile. Acesta spunea că fata de 25 de ani, Cornelia Mandache, a murit din pricina condiţiilor de trai la care era supusă - post prin înfometare, chiar de către soţia lui Teofil, Lidia Mandache, şi copiii mai mari, respectiv Daniela, Mihail şi Beniamin. Membrii familiei au fost adepţi ai Cultului Bisericii Creştine Adventiste de Ziua a Şaptea, însă, treptat, s-au izolat. Lidia Mandache a dezvoltat un concept bolnav, prin care, spunea ea, va purifica sufletele copiilor. Astfel, ea i-a izolat de societate, i-a înfometat şi i-a obligat să înfrunte bolile fără a apela la medici. După moartea Corneliei, care a fost una violentă, după cum a arătat certificatul medico - legal, pricinuită de malnutriţia proteino-calorică, Teofil a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, fiind dat afară din casă. La scurt timp, unul dintre fiii săi, Timotei, supus şi el la astfel de tratamente îngrozitoare, a fugit de acasă, mergând la domiciliul tatălui.

Gândiri bolnave şi primitive care semănau moarte!

Cornelia cântărea doar 20 de kilograme când a decedat, dar mama şi fraţii mai mari nu s-au considerat vinovaţi, spunând că aşa a fost voia Domnului. A început urmărirea penală şi apoi procesul. Între timp, una dintre fiice, Daniela Mandache, continua să semene teroare în casă, maltratând-o inclusiv pe cumnata ei, Lucea Mandache, dar şi pe copiii acesteia, între care şi Paulina, fetiţa ajunsă olimpică în momentul de faţă. Toţi erau piele şi os şi măcinaţi de boli. Nu aveau voie să mănânce, să intre în vorbă cu vecinii, să ia medicamente. Dacă primeau mâncare de la cineva, erau bătuţi sistematic. În timpul urmăririi penale, Lidia Mandache şi Beniamin au decedat. Sentinţa Tribunalului a venit ulterior: 16 ani de închisoare pentru Daniela şi Mihail Mandache. Când li s-a adus la cunoştinţă acest fapt, cei doi, senini, au început să fredoneze pasaje din biblie. Însă, lucrurile nu s-au oprit aici. Au urmat contestaţiile, recursurile, inculpaţii fiind puşi în libertate. Odată întorşi acasă, ororile au continuat. La finele anului 2004, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a venit cu sentinţa definitivă şi irevocabilă: 16 ani de închisoare pentru Daniela şi Mihail. Au negat toate acuzaţiile, spunând că fata a murit din pricina unei boli, că aşa a vrut Dumnezeu şi că nu a fost înfometată. Au ajuns la Penitenciarul Poarta Albă, iar Daniela s-a refugiat în grădinărit. Senină, ea spune că florile sunt tot ce i-au rămas şi că nu va înţelege niciodată acuzaţiile. Între timp, la domiciliul din Techirghiol, teroarea continua. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa a luat în plasament, de mai multe ori, minorii, dovada fiind dosarele de pe portalul instanţelor de judecată în care Lucea Mandache, mama Paulinei, cerea să i se restituie copiii. În anul 2010 a murit şi aceasta, procurorii descoperind atunci, în urma deshumării, că avea vreo 30 de kilograme. Potrivit anchetei, se pare că înmormântarea a fost ferită de ochii lumii şi încă nu s-a găsit un vinovat. Alţii vorbesc despre faptul că, chiar dacă Daniela era la puşcărie, lăsase regulile bine definite la domiciliu, alţii având grijă să fie puse în aplicare. Copiii, rând pe rând, au fost salvaţi de către autorităţi, fiind plasaţi în centre. Ulterior, li s-a dat un apartament al DGASPC. În momentul de faţă şi-au revenit, merg la şcoală, iar cei mai mari muncesc pentru a se întreţine. Îşi doresc o casă a lor pentru că sunt conştienţi că vor trebui s-o părăsească pe cea actuală, în locul lor fiind plasaţi alţi nevoiaşi.

Mătuşa criminală speră să iasă mai repede din închisoare

Daniela Mandache speră să iasă mai repede din penitenciar, pe bună purtare şi, până atunci, se ocupă de grădina din faţa locului de detenţie. Este împăcată cu sine şi nu se consideră vinovată cu nimic, nici de moartea surorii, nici de soarta cruntă a minorilor. „Aşa a vrut Dumnezeu”, este tot ce spune despre trecutul sângeros. Însă, pe 7 martie 2014, Tribunalul Constanţa i-a admis acesteia contestaţia la executare, reducându-i pedeapsa complementară. „Admite contestaţia la executare ca urmare a sesizării din oficiu de Comisia de evaluare a dosarelor de penitenciar Penitenciarul Poarta Albă privind pe condamnata Mandache Daniela. (…) Reduce pedeapsa complementară aplicată condamnatei prin sentinţa penală nr.361/09.06.2003 a Tribunalului Constanţa definitivă prin dec. pen. nr.6084/17.11.2004 a ÎCCJ, care a menţinut-o pentru infracţiunea de omor calificat, după pedeapsa executării pedepsei, de la 8 la 5 ani”, potrivit portalului instanţelor de judecată. Decizia nu a fost definitivă.

Liliana CHIRU

vineri, 3 octombrie 2014342
Comentarii
mai mult...Replica
28 feb 11:07ReplicaANCHETĂ la Spitalul Județean: un bărbat a MURIT după ce a CĂZUT de la etajul 5

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați, duminică, 28 februarie, în Constanța, la Centrul de Dializă,...1567

28 feb 00:08ReplicaEXCLUSIV! Turcii de la Tomis Marina NU vor să plece din Portul Tomis decât OBLIGAȚI3138
28 feb 22:58ReplicaLucrările la clădirea lui Cușu, din Poarta 1, pun în PERICOL trecătorii?!2521
28 feb 23:08ReplicaMedicul Virgil Musta avertizează: Paștele ar putea fi compromis

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara trage un puternic semnal de...1839

28 feb 00:11ReplicaCodrin ȘTEFĂNESCU îi PLÂNGE de MILĂ lui DRAGNEA: Sunt TRIST...1295
28 feb 00:00ReplicaElevii în ani terminali, la şcoală şi în scenariul roşu625
28 feb 00:00ReplicaCHIȚAC: REFERENDUMUL pentru DEMITEREA mea îl vor politicienii și presa pe care i-am decuplat de la BANII PUBLICI

În spațiul public constănțean a fost lansată o petiție pentru strângerea de semnături în vederea organizării...12571

28 feb 23:25ReplicaBugetul pe 2021 a fost APROBAT918
28 feb 00:00ReplicaAlexadru Rafila: Noua tulpină de COVID circulă în toate judeţele României!711
28 feb 00:00ReplicaPROTEST în fața Prefecturii Constanța, împotriva ÎNSTRĂINĂRII PORTULUI. VIDEO!

Zeci de persoane au protestat sâmbătă, 27 februarie, în fața Prefecturii Constanța, împotriva înstrăinării...2023

28 feb 00:00ReplicaAngajat al restaurantului MARCO POLO, INFECTAT cu COVID-193690
28 feb 00:00ReplicaSituație actualizată la nivelul județului Constanța, privind noul coronavirus1007
Vremea
7.1°7.1° - 7.2° duminică, 28 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 7.48 m/s
Presiune: 1028 milibari

Loto
6/4910273412931
5/4032301819411
joker2448403019
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 feb 00:00SportChindia Târgoviște vs CSU Craiova 1-0 / Iacob a ratat un penalti, dar a înscris golul decisiv

Chindia Târgoviște a învins, sâmbătă, la Buzău, cu scorul de 1-0, echipa CSU Craiova, în etapa a 25-a din Liga...149

28 feb 00:00SportWTA Lyon: Jaqueline Cristian și Laura Paar au fost eliminate în primul tur al calificărilor

Jaqueline Cristian și Laura Paar au fost eliminate, sâmbătă, în primul tur al calificărilor pentru tabloul...151

28 feb 00:00SportDijon vs PSG 0-4 / "Dublă" pentru Kylian Mbappe

PSG a defilat, sâmbătă, pe terenul celor de la Dijon (echipă pentru care evoluează Alex Dobre), în etapa a 27-a...133

28 feb 00:00SportFC Barcelona, la două puncte în spatele liderului (2-0 vs Sevilla)

FC Barcelona a învins, sâmbătă seară, în deplasare, cu scorul de 2-0, echipa FC Sevilla, într-un meci din etapa a...171

Local
27 feb 23:01LocalTeatrul de Stat: Spectacolul „Jocuri în curtea din spate” – disponibil în VR 360

Teatrul de Stat Constanța este al doilea teatru din țară care lansează una dintre producțiile sale adaptată în...696

27 feb 23:02LocalPROGRAMĂRI online pentru CĂSĂTORII, la Constanța

Administrația Locală a anunțat că, pentru a veni în întâmpinarea constănţenilor care doresc să-şi unească...921

27 feb 22:58LocalHoţ din LOCUINŢE, REŢINUT de poliţiştii constănţeni

1180

27 feb 20:44LocalBate PANDEMIA prin buzunarele comercianţilor de MĂRŢIŞOARE

Lunile februarie şi martie sunt cele în care buzunarele bărbaţilor suferă cel mai mult. Imediat după Ziua...1131

27 feb 23:02LocalSe SCHIMBĂ SCENARIUL în alte 15 UNITĂȚI de ÎNVĂȚĂMÂNT

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 27. Aceasta prevede schimbarea a 15 scenarii de funcționare pentru...1232

27 feb 23:02LocalRAEDPP taie în CARNE VIE: e vorba despre un SPAȚIU din PARCUL Tomis II

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a demarat controale în ceea ce privește...7629

27 feb 22:58LocalADOLESCENT de 17 ani, luat la BĂTAIE, în plină stradă, de doi INDIVIZI

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe,...1358

27 feb 22:57LocalPatru noi centre de vaccinare în județul Constanța

Patru noi fluxuri de vaccinare vor deveni operaționale, în județul Constanța, începând de luni, 1 martie 2021....1694

27 feb 22:58LocalA CRESCUT uşor INCIDENŢA cazurilor de COVID în Constanța

1632

Politică
27 feb 00:00PoliticăComisiile reunite de buget-finanţe - raport favorabil pentru bugetul Ministerului Justiţiei

Bugetul Ministerului Justiţiei pentru anul 2021 a primit, vineri, raport favorabil din partea Comisiilor parlamentare...498

27 feb 21:30PoliticăAdrian Oros spune că limitarea la 5 porci pentru fiecare gospodărie țărănească este o lovitură pentru samsari

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea...657

27 feb 00:00PoliticăSorin Cîmpeanu vrea 24 de călătorii gratuite pentru studenți, plus 50% reducere tot anul

505

27 feb 00:00PoliticăTUPEU! Vlad Voiculescu îi umilește pe profesori și copii, dar îl atacă și pe Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a apreciat vineri că elevii ar putea oferi mărţişoare în şcoli "dacă...671

27 feb 21:21PoliticăMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aviz favorabil pentru bugetul pe 2021

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, bugetul Ministerului...496

27 feb 00:00PoliticăUSR dă atacul la CCR: Un deputat vrea ca judecătorii constituţionali să poată fi urmăriţi penal mai uşor

570

Interviuri
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1395

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...2494

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

3278

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4109

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...2892

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

2966

Monden
27 feb 00:00MondenCe studii are, de fapt, Alina Eremia! În ce domeniu poate să lucreze dacă renunță la muzică

Alina Eremia e una dintre cele mai apreciate cântărețe de la noi, iar artista reușește tot timpul să iasă în...818

27 feb 00:00Monden”Parcă ți-a explodat o bombă în gură”. Cum a reacționat Ana Mocanu, după ce fani au râs de chipul ei!

În urmă cu doar câteva seri Ana Mocanu a mers în cadrul emisiunii Xtra Night Show, iar imediat după apariția TV a...780

27 feb 22:07MondenLidia Buble, în halat de baie, pe străzile din Capitală

625

27 feb 00:00MondenKarmen Simionescu și-a făcut schimbare de look. Cum s-a vopsit artista

Karmen Simionescu duce viața la care alții doar visează, dar asta nu înseamnă că îi este ușor. Fiica lui Adi...638

27 feb 00:00MondenAlexandra Diaconescu, primele declarații după naștere: „Au fost dureri foarte mari”

Alexandra Diaconescu trebuia să nască de Dragobete, pe 24 februarie, dar fetița ei s-a lăsat așteptată și abia...524

27 feb 00:00MondenNepotul lui Gigi Becali, salvat dintr-o situație jenantă chiar de adversarul său

660

Mapamond
27 feb 00:00MapamondUn pilot a raportat o întâlnire cu un OZN: „Detest să spun treaba asta, dar seamănă cu un obiect cilindric lung”

Pilotul unui avion Airbus A320 al companiei American Airlines (AA) a raportat o întâlnire cu un OZN, descris sub forma...621

27 feb 00:00MapamondMasacrul cu 800 de morți din Axum: "Tot ce vedeai pe străzi erau cadavre și oameni plângând"

Trupele din Eritreea care luptă în regiunea Tigray din Etiopia au ucis sute de oameni în doar câteva zile, la final...604

27 feb 00:00MapamondSpania va administra doar o doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid

468

27 feb 00:00MapamondMoscova acuză Twitter de „dictatură digitală” după blocarea unor conturi legate de Rusia

Guvernul rus a acuzat vineri reţeaua de socializare Twitter că devine un „instrument al dictaturii” ţărilor...419

27 feb 00:00MapamondEmmanuel Macron spune că se va vaccina cu serul AstraZeneca dacă acesta va fi disponibil

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că ar accepta cu bucurie să fie vaccinat cu vaccinul...500

27 feb 00:00MapamondPopulația de fluturi monarh, care migrează peste 3.000 km pentru a hiberna în Mexic, a scăzut cu un sfert

449

Sănătate
27 feb 00:00SănătateAcizii grași esențiali, o armă împotriva sclerozei multiple?

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică, autoimună, care poate afecta creierul și măduva spinării și este una...482

27 feb 00:00SănătateCare este legătura dintre menopauză și declinul cognitiv? [studiu]

Menopauza este un proces biologic natural, caracterizat prin încetarea ovulației și, prin urmare, sfârșitul...492

27 feb 00:00SănătateArnica: ce remedii poți folosi și ce beneficii au

459

27 feb 16:53SănătateȘervețelele demachiante, dăunătoare pentru ten

Demachierea feței are un rol important în menținerea tenului frumos și sănătos. O demachiere corectă presupune...476

27 feb 00:00SănătateCeaiul Tulsi: beneficii și contraindicații

Tulsi sau Busuiocul Sfânt este diferit de busuiocul românesc, fiind originar din Asia de Sud-Est. Acesta este folosit...469

27 feb 00:00SănătatePolipii nazali: cauze, simptome și tratament

Polipii nazali sunt formațiuni necanceroase, în formă de lacrimă, care cresc în interiorul căilor nazale ori la...470

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT