REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Casa Hrisicos, scoasă la MEZAT pentru 4 MILIOANE și jumătate de EURO

Casa Hrisicos, scoasă la MEZAT pentru 4 MILIOANE și jumătate de EURO

Replica API 23 septembrie 2020 | 00:11 3629

Casa Hrisicos este scoasă la licitație pe un site de imobiliare britanic, la suma de 4 milioane și jumătate de euro. Clădirea, care datează din anul 1903, e construită pe un teren de 499 mp, are 1.822 mp utili și e formată dintr-un restaurant și un hotel cu 23 de camere. Construită într-un stil complex, de către arhitectul L. Givert, Casa Hrisicos a fost în renovare o perioadă de timp.

Casa Hrisicos, restaurantul elitelor

La 1900, când a fost ridicat, imobilul a fost conceput ca un elegant hotel şi un restaurant cu bucătărie pescărească şi internaţională. Mult timp aici au stat personalitățile vremii, atrase de meniurile gustoase și de vinurile renumite.

Scriitori de renume ca I.L. Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Al. Vlahuţă erau oaspeți obișnuiți ai restaurantului, vestit pentru mâncarea bună dar și pentru așezarea lui, de la geamurile camerelor putând fi vazută statuia poetului Ovidiu.

Devastată în timpul primului război mondial

Devastată în timpul războiului, a fost redeschisă abia în 1924. Casa a trăit poveşti diferite dar foarte asemănătoare oraşului, schimbându-se, succesiv, din hotel în sediu de succes pentru bănci şi companii importante pentru viaţa urbei. Cum nu mai putea face faţă concurenţei fără investiţii majore, care nu mai erau la îndemână, „Hrisicos” a devenit sediul Băncii Steaua Dobrogei, în 1926. Ani în şir, apoi, firme şi societăţi de asigurare i-au populat etajele în vreme ce parterul a rămas loc de întâlnire pentru afacerile locale.

Naţionalizată în regimul comunist, casa „Hrisicos” a devenit cu timpul din ce în ce mai ponosită şi mai lipsită de eleganţă, exact aşa cum se transformau întreaga piaţă Ovidiu şi oraşul de la malul mării. Lăsată în paragină în detrimentul mai noilor localuri din cartierele de blocuri şi din Mamaia, botezat obscur şi nefericit „Pelican”, vechiul „Hrisicos” a dispărut din geografia istorică, de agrement şi culinară a oraşului vreme de câteva decenii.

Renovată și adusă la strălucirea de odinioară

Reconstrucţia recentă a infrastructurii din Constanţa veche şi renovarea migăloasă a casei „Hrisicos”, sub proiectul arhitectului Radu Cornescu, au adus-o aproape de strălucirea de odinioară. Iată că acum este scoasă la vânzare la un preț care pare prohibitiv: 4 500 000 de euro. Dar, cine știe ce soartă o așteaptă?!

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cumperi 5 castele in Franta, A ajuns Constanta mai scumpa ca New York... o sa fie vanduta cu 100.000 si shpaga 400.000,....ca la romanes
0
1
Sa va dam muie cracanatilor. Neam de nomazi ce sunteti. Cu oile prin Balcani - asta este istoria voastra.
6
0
Atarnatori de romanes mukanes migratori rupti in gaoz mars in moldo olto de unde ati fugit de foame . Sclavi . Huo comuistilor
1
9
De ce v-au expulzat mah grecii, de buni ce erati. Daca tot aveti bani de la noi romanii acum, de ce mai furati in continuare? V-am omenit bine cu terenuri, casele germanilor etc etc ce dreacu mai vreti machidonii. Apropo nu aveti nici o treaba cu macedonia
10
1
Bai Constantene, Moldoveni sunt urmasi lui Stefan cel mare,Olteni ai lui Mihai Viteazul,Ardeleni ai lui Iancu de Hunedoara si toti astia fac parte din Iastoria Romanilor ca si Dobrogeni,machidoni sunt cu "Alexandru al nostru zi bini zgana jiunitat di lumi el o acata",asa ca ducetiva in Macedonia daca va primesc aia,ca greci si bulgari v-au luat la goana din tarile lor de"buni si harnici"ce erati.
15
2
Cine nu iubeste Constanta , sa isi faca bocceluta si sa plece acolo de unde au venit . Nimeni nu va tine cu forta sa stati aici . Cand ati venit rupti de foame si desculti , va placuta . Acum faceti mofturi , nu va mai place Constanta . Voi care criticati Constanta , voi votati deampulea . Administratia actuala , mai are putin si isi va face bagajele . CIUMATI AU REUSIT SA SLUTEASCA CONSTANTA . PENTRU CA ARHITECTURA ASA CUM ERA EA , ERA SPECIFICA LOCULUI SI LOCUITORILOR . PLECATI FLAMANZILOR DACA NU VA PLACE IN ORASU CARE VA PRIMIT .
10
2
Schimbi cu o bicicleta preistorica?
3
1
Nu merita nici 100.000 euro.
4
4
Cea mai frumoasa zona din tara,restul este invidie.....
2
9
De acord cu arhitectul de mai jos. Pastrati alea 3-4 cladiri care merita si in rest daramati tot. Scapati de marocanii din zona, faceti un proiect arhitectural cum trebuie si obligati investitorii sa construiasca in aceeasi sfera de design.
10
4
Se trezesc mai.jos sa vorbeasca toti moldoveano-ardeleano-oltenii propasiti in Constanta,manati in diverse perioade de foamea din satele lor! Asezarea zonei peninsulare a Cta si zona veche este cea mai frumoasa din tara! Ca nu e renovata e vina multora! Carati va acasa daca nu va place Constanta si lasati Constanta celor care o iubesc!
18
7
viseaza mirlandezii machi milioane de lire.Cine dreq sa dea pe. otetul ala,intr.un oras mizerabil,atitia bani?doarun m hidon,vezi halep,mare afacere!
17
6
este adevarat ca Constanta are cea mai urata zona istorica, arata ca dupa razboi, unele s-au mai renovat dar chiar si asa totul este o adunatura a prostului gust, mai ales Piata Ovidiu unde s-au facut acele blocuri comuniste si acea cladire din sticla intr-o zona cu arhitectura clasica, acestea n-ar putea fi fatetate intr-un stil clasic?pentru o armonizare a Pietei Ovidiu
16
3
Ai dat-o in drept in bara domnu' Arhitect tanar! Ineptii si vorbe rautacioase...si la ce te-ai gandit c-ar putea fi construit in zona...blocuri? Ai vreo idee? Propune ceva ...nu stii!
13
6
Zona peninsulara e o colectie de coshmelii obosite, ridicate de combinatorii de acum un secol sau doua ai Constantei de mahala. Au valoare arhitecturala doar pentru prosti veniti de la satele din jur sau pentru senilii din comisia de Cultura. In afara de lacasele de cult si alte doua maxim trei piese, poate fi rasa, fara griji, toata zona. Nimeni nu va plange dupa ea, in afara de nostalgicii nimanui si de taranii neumblati. Insanatositi orasul, idiotilor. E mai bolnav decat un canceros in stadiu terminal.
17
22

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367