REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Casa Speranța din Constanța, locul căruia tinerii seropozitivi îi spun „acasă”, în CEAS DE SĂRBĂTOARE!

Casa Speranța din Constanța, locul căruia tinerii seropozitivi îi spun „acasă”, în CEAS DE SĂRBĂTOARE!

Replica API 17 ianuarie 2019 | 00:00 440

Joi, 17 ianuarie a.c., Fundația Morning Glory House îmbracă straie de sărbătoare! Se împlinesc 28 de ani de la înființare, timp în care au asigurat o casă primitoare unui număr de 94 de copii și tineri infectați HIV, în Constanța.

Fundația Morning Glory House – Casa Speranța din Constanța este organizată și funcționează ca instituție publică specializată privată, cu personalitate juridică și cu scop umanitar, are rolul de a acorda servicii de găzduire temporară sau pe perioadă nedeterminată, integrare educațională/formală, informală, nonconformală și socio-profesională, reintegrare în familia naturală sau lărgită, asistență medicală, îngrijire, suport emoțional și consiliere tinerilor aflați în dificultate și cu nevoi medico-sociale, infectați HIV/SIDA.

„Misiunea Fundației MGH – Casa Speranța este să ofere îngrijire de tip rezidențial, oportunități de educație, maturizare și integrare în comunitate, centrate pe copil, orientte pe familie și bazate pe comunitate, prin stabilirea de standarde de îngrijire care să demonstreze practic că toți copiii și tinerii infectați HIV se bucură de toate drepturile acordate de Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului/Omului.

La acest moment de sărbătoare, Fundația MGH își propune să își poată continua activitatea pentru ca cei 11 copii și patru tinere protejați în prezent să poată fi îngrijiți în continuare, cu iubire și servicii sociale de calitate. Mulțumim tuturor partenerilor și celor care ne-au fost alături în îndeplinirea misiunii”, a transmis Elena Cișmașu, administratorul fundației.

Fundația Morning Glory House pentru Copii Bolnavi de SIDA - Casa Speranța din Constanța a fost fondată în 17 ianuarie 1991, de către Starcross Community, o comunitate monastică din Statele Unite ale Americii, cu sprijin din partea autorităților locale și a unui grup de persoane din județul Constanța.

Casa Speranța a fost prima fundație din România care a demonstrat o alternativă la îngrijirea instituționalizată a copiilor pentru care reunificarea cu familia naturală, îngrijirea temporară sau adopția, nu sunt posibile. Iar Constanța este unul dintre orașele cele mai afectate din România în ceea ce privește epidemia de SIDA la copii. Datele statistice prezintă România ca fiind țara cu cea mai mare incidență de SIDA pediatrică din lume. Copiii reprezintă 85% din totalul de cazuri de SIDA din România, iar 50% din copiii cu SIDA sunt abandonați sau orfani. Organizație neguvernamentală, non-profit, Casa Speranța este acreditată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice să acorde servicii sociale copiilor aflați în dificultate și infectați HIV/SIDA.

În cursul celor 28 ani de activitate, numeroase organizații și fundații din România și din lume au copiat modelul de îngrijire de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța. Personalul care lucrează în diverse centre de plasament a participat la instruire la Casa Speranța. Numeroase materiale au fost elaborate și distribuite de Casa Speranța pentru a facilita replicarea modelului de îngrijire practicat.

Astfel, din 1991 și până în prezent, în județul Constanța s-au înființat sau au fost transformate în rezidențe de tip familial un număr de 7 case de tip familial pentru copiii abandonați și cu infecție HIV (Casa de Viață Nouă, Casa Rachel, Casa Laura, Casa Valentina ,Casa Fericirii, Casa Rebecca, Casa Florilor, Casa Ashitanoie și Centrul de Plasament Sf. Laurențiu).

Mai multe centre de plasament aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și care se ocupă de îngrijirea copiilor abandonați (Casa Voinicelul, Casa Antonio) au fost transformate în rezidențe de tip familial, cu asistență din partea Casei Speranța. Modelul de îngrijire de tip familial a fost copiat și de o organizație italiană și astfel a luat ființă Casa Doru din București. De asemenea, la cererea Fundației pentru Dezvoltarea Popoarelor, Casa Speranța a furnizat instruire în model de îngrijire de tip familial și materiale pentru duplicarea modelului pentru copii de la Căminul Spital Vidra.

În prezent, în Casa Speranța sunt protejați 15 copii și tineri seropozitivi, cu vârste între șase luni si 30 ani. Aceștia provin din mai multe județe ale țării, din familii defavorizate, cu care nu mai păstrează legătura.

În ultima perioadă, problema lipsei fondurilor este din ce în ce mai acută. „Pentru mulți ani, Casa Speranța a fost sprijinită financiar cu fonduri din SUA. Fundația M.G.H. se confruntă cu problema delicată de a asigura cu certitudine condițiile optime, conform standardelor minime obligatorii, pentru continuarea procesului de creștere, educație și integrare socio-profesională, a tinerilor aflați în plasament.

F.B.

Citește și: Casa Speranța, „acasă” pentru copii și tineri seropozitivi, are nevoie de ajutorul nostru!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218