REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Casa STĂNESCU din Piaţa Ovidiu intră în renovare! VIDEO

Casa STĂNESCU din Piaţa Ovidiu intră în renovare! VIDEO

Replica API 21 ianuarie 2022 | 13:51 1761

Istoria Casei Stănescu localizată în zona Peninsulară a Constanței, pe strada Marcus Aurelius, numărul 10, a debutat în 1913, atunci când Căpitanul T. Stănescu Constantin și soția sa Trandafira Stănescu au obținut autorizația de a construi un imobil. Schițele și planurile au fost efectuate de arhitectul Adolf Linz. În prezent, clădirea nu aminteşte de trecutul ei grandios, fiind marcată o degradare masivă. În acest sens, actualul proprietar, Coman George Florin, a depus la Agenția pentru Protecția Mediului o solicitare pentru emiterea acordului de mediu în vederea consolidării și reabilitării clădirii. Mai multe, se dorește și schimbarea destinației în micro-întreprinderea pentru desfășurarea de activități productive nepoluante.

Casa Stănescu își va recăpăta frumusețea de altădată

În prezent, clădirea nu mai amintește de trecutul său grandios, fiind marcată de o degradare masivă. În viitorul apropiat clădirea și-ar putea recăpăta strălucirea. Actualul proprietar al imobilului a depus la Agenția pentru Protecția Mediului o solicitare pentru emiterea acordului de mediu în vederea consolidării și reabilitării. Proiectul prevede ,,consolidare, reabilitare, refacere fațade, recompartimentare interioară, schimbare funcțiunea imobil existent din monument istoric D+P+pod-locuință în micro-întreprindere pentru desfășurarea de activități productive nepoluante (în suprafață maximă de 400 mp din ADC și să nu genereze transporturi grele), transformare pod în pod locuibil. Organizare de șantier”, propus a fi amplasat în municipiul Constanța, strada Marcus Aurelius, numărul 10.

Istoria Casei Stănescu povestită de regretata Doina Păuleanu

Povestea ei începe în 1913, când căpitanul T. Constantin Stănescu obţine autorizaţia de a-şi construi un imobil, care urma să fie proiectat de Adolf Linz. Aşa cum susţinea regratata Doina Păuleanu în volumul său, „Constanţa. Aventura unui proiect european” (editura Ex Ponto, 2003), Linz realizează o clădire superbă, grandioasă, cu demisol şi parter, în stil eclectic şi având o structură neoclasică. „Faţada principală, spre strada Marc Aureliu, cu spatele spre mare, are o uşă principală dreptunghiulară, cu feronerie structurată geometric şi monogramă încadrată. Deasupra se află o deschidere elipsoidală înscrisă într-un câmp dreptunghiular cu elemente decorative neoclasice: coroniţe şi crengi de laur; alte două nivele de decoraţie depăşesc împreună cu forma deja menţionată dimensiunile uşii, aproape excluzând-o din registrul expresiv şi sunt alcătuite din elemente fitomorfe”, ne povesteşte Doina Păuleanu (p. 112).

Monograma T.S. este încadrată într-o plăcuţă trapezoidală şi o fereastră semicirculară, suprastructura fiind încadrată de doi piloni decoraţi. „Ferestrele dreptunghiulare, disimetrice ca şi clădirea, din cauza colţului care comprimă faţada, sunt ingenios decorate cu elemente neoclasice”, relatează Doina Păuleanu.

S-a stabilit la Constanţa, în 1891, devenind arhitect al armatei lucrând, în paralel, şi pentru Primăria Constanţa, după cum ne arată documente ale Arhivelor Naţionale. Acesta a fost un timp arhitect al Primăriei Constanţa, până în anul 1895, iar mai apoi şi-a deschis deschidă propriul atelier de proiectare. În prezent casa căpitanului Stănescu este inclusă pe lista monumentelor istorice ale Constanţei.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367