REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Căsătoria între persoane de același sex, legalizată în Chile, după un vot istoric: ”Dragostea este dragoste”

Căsătoria între persoane de același sex, legalizată în Chile, după un vot istoric: ”Dragostea este dragoste”

Replica API 10 decembrie 2021 | 01:22 898

Chile legalizează căsătoriile între persoane de același sex, în urma unui vot istoric. ”Dragostea este dragoste”, au declarat autoritățile.

Congresul din Chile a adoptat marți o lege pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Este o piatră de hotar pentru națiunea conservatoare din America de Sud, iar bătălia juridică pentru realizarea aceasta s-a întins pe parcusul unui deceniu.

„Astăzi este o zi istorică, țara noastră a aprobat căsătoria între persoane de același sex, încă un pas înainte în ceea ce privește justiția, în ceea ce privește egalitatea, recunoscând că dragostea este dragoste”, a declarat ministrul Dezvoltării Sociale, Karla Rubilar, după vot.

Senatul Chile și camera inferioară a parlamentului au votat în favoarea proiectului de lege, care fusese anterior parțial aprobat în noiembrie, înainte ca Senatul să îl trimită înapoi unei comisii pentru a clarifica ambiguitățile, scrie antena3.ro

Actualul președinte Sebastian Pinera, care va părăsi funcția în martie, a susținut proiectul de lege este de așteptat să îl semneze.

Votul încheie un proces început în 2017, când a fost prezentat primul proiect de lege, susținut de președintele de atunci Michelle Bachelet. Chile se alătură celor peste 20 de țări la nivel global care au legalizat căsătoria între persoane de același sex, inclusiv Argentina, Brazilia, Columbia, Costa Rica și Uruguay în America Latină.

„Este greu de crezut că astăzi facem acest pas”, a spus Rolando Jimenez de la grupul pentru drepturile LGBT Movilh, unul dintre principalii susținători ai proiectului de lege și care a susținut proiectul pentru a legaliza căsătoriile între persoane de același sex timp de mai bine de un deceniu, scrie Reuters.

Chilienii vor alege un nou președinte pe 19 decembrie, dintre progresistul Gabriel Boric și conservatorul social Jose Antonio Kast, un catolic practicant. Cei doi au viziuni extrem de diferite pentru viitorul țării.

Deși Kast nu este de acord cu căsătoria între persoane de același sex, el a spus că oricum ar fi semnat proiectul de lege dacă ar fi fost adoptat de Congres în timpul unei potențiale președinții a lui.

Chile are o reputație conservatoare chiar și în comparație cu semenii săi profund catolici din America Latină. Cu toate acestea, o mare majoritate a chilienilor susțin acum căsătoria între persoane de același sex.

Uniunile civile sunt permise în Chile din 2015, ceea ce oferă partenerilor de același sex multe, dar nu toate beneficiile cuplurilor căsătorite, cum ar fi dreptul la adopție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa-i pupi in kur pe vaccinisti
2
1
Daca nu s-ar fi vaccinat nimeni numarul de morti ar fi fost cu mult mai mare dar tu esti plin de ura si nu poti sa intelegi ca este o alegere personala
3
1
iese uleiul din apa!vaccinistilor va place?oricum vaccinanduva ati dat raspunsul!este un drum cu sens unic din pacate!
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218