REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mar., 6 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6386
16.5° Constanța Marți, 6 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6386

Casele de Pensii, luate cu asalt de românii care au muncit în străinătate

Casele de Pensii, luate cu asalt de românii care au muncit în străinătate

Valentina CAMARA 27 martie 2023 | 00:00 702

Deschiderea graniţelor după 1990 şi exodul de forţă de muncă din România se traduce acum printr-un număr tot mai mare de doasare de pensie depuse de compatrioţi care au lucrat în străinătate. Majoritatea celor care avea în jur de 30 de ani când au plecat în anii ’90 în străinătate sunt acum în pragul pensionării, iar în perioada următoarelor numărul dosarelor va deveni din ce în ce mai mare.

Casele de Pensii, luate cu asalt de romanii care au muncit in strainatate

90.000 de români care locuiesc în străinătate primesc pensie şi din România

Cei care nu au apucat să lucreze în România mai mult de 15 ani, dar în schimb au suficientă vechime în străinătate pot opta pentru tipul de pensie comunitară. De exemplu, dacă ați lucrat în România 12 ani, iar în Italia 18 ani, puteți cere deschiderea dosarului de pensie comunitară. La calcularea pensiei se va considera totalul de 30 de ani și veți primi bani separat de la ambele țări.

“Pot să își ia pensia comunitară, să își reîntrăgească perioada lucrată în cele două state, fie să îndeplinească condițiile de pensionare cu 15 ani contribuție în România, fie să își ducă vechimea din România într-un stat membru cu care România are acord”, a declarat pentru stirileprotv.ro, Alina Frăţică, şef serviciu Casa de Pensii.

Anul trecut, în evidențele caselor teritoriale de pensii erau depuse peste 8.500 de dosare ale românilor care locuiesc în acest moment în străinătate și alte aproximativ 6.000 de cereri ale celor care s-au întors şi s-au restabilit în România.

În prezent sunt aproximativ 90.000 de români care locuiesc în diferite țări, dar primesc pensie și din România. De remarcat că în urmă cu aproximativ patru săptămâni Parlamentul R0mâniei a adoptat, prin vot final, un nou tip de pensie de care pot beneficia românii.

Cu acest nou cadru, oamenii vor avea mai multe opțiuni de a economisi pentru pensie și se vor bucura de garanții puternice în materie de protecție a consumatorilor. Astfel, de acum încolo, românii care lucrează în alte state membre ale UE vor avea posibilitatea de a investi în pensia paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la o eventuală întoarcere acasă în România să poată solicita furnizorului deschiderea unui subcont în România sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.

Practic, pensia privată paneuropeană este una facultativă, de tip pilon 3, care vine în completarea sistemelor de pensii de stat și private obligatorii care se regăsesc acum pe piaţa din România. Cine optează pentru o astfel de pensie va putea să contribuie din orice stat membru al Uniunii Europene și va avea acces oricând la bani.

“E un fel de roaming pentru pensie, adică dacă schimbi țara în care lucrezi sau în care locuiești, nu mai trebuie să schimbi și contractul de pensie, nu mai este grija ta care este sistemul din țara în care te duci sau din țara în care urmează să te întorci.

Este problema provider-ului de serviciu, a firmei cu care ai contract și pe tine nu te interesează pentru că ai contract cu ei și contractul e valabil în toate țările UE”, declara la vremea respectivă europarlamentarul Vlad Gheorghe, potrivit fanatik.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pomanagiilor,mercenarilor,tradatorilor,sa va dea bani aia la care ati muncit!!!ati contribuit cu ceva la tara asta?ue,plecati unde ati fugit si sa nu mai veniti inapoi!!ue ba!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292