REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Castelul Peleș este în stare CRITICĂ: Ignorat de Guvern, Peleșul se poate prăbuși

Castelul Peleș este în stare CRITICĂ: Ignorat de Guvern, Peleșul se poate prăbuși

Replica API 28 septembrie 2021 | 00:00 907

Castelul Peleș, unul dintre simbolurile României și, totodată, cea mai vizitată clădire de patrimoniu de către turiștii străini, este la un pas de a se prăbuși. Este un semnal de alarmă tras de specialiști, care caută soluții pentru salvarea Peleșului și a unei părți importante din istoria României, scrie stiripesurse.ro

În prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, reprezentanți ai mediului academic, specialiști în arhitectură și autorități locale au vorbit, la lucrările primei Conferințe “Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Sinaia” despre pericolul în care se află castelul-emblemă al țării.

La evenimentul găzduit de Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București, ASR Radu a reamintit că Regele Carol I a avut ”ultima apariție publică în 1914, în loja regală de la Bibliotecă”. Alteța Sa a vorbit despre situația în care se află Castelul Peleș, dar și Castelul Pelișor, și a dat exemplu de implicare a guvernului de la Londra în refacerea Castelului Windsor care, la fel ca Peleșul, se află în posesia unor persoane private, nu a statului. Administrat de Casa Regală a României, în a cărui proprietate se află, Domeniul Regal Peleș are nevoie de investiții financiare deosebite pentru salvarea clădirilor de patrimoniu, cum sunt Peleșul și Pelișorul.

Guvernul României, sub scutul faptului că nu mai deține Domeniul, a refuzat să se implice consistent în salvarea castelelor și a celorlalte clădiri istorice de o importanță fără egal în istoria românilor.

”Domeniul Regal Peleș are importanță pentru prezentul, pentru viitorul României. Guvernarea să fie ajutată, prin sprijin și înțelegere mai profundă, ca să înțeleagă cât de important e ca Peleș și Pelișor să fie recondiționate.

Nu există niciun astfel de loc pe acest pământ care să rămână pe spatele unor oameni. Nu e posibil. Sumele necesare depășesc puterea unui om obișnuit din această țară.

Castelul Windsor a fost sub protecția statului britanic și a fost recondiționat.

Există nenumărate modalități, mai ales la nivelul UE, pentru ca ceva atât de important pentru România să beneficieze de tratamentul care i se cuvine. A pune umărul și a transforma Peleșul și Pelișor în două simboluri trebuie să se îndeplinească. E înfricoșător cât de multe demersuri birocratice trebuie făcute pentru ca un anumit edificiu să ajungă pe o listă pentru a ajunge la UE.

Suntem o societate patriotă, însă este urgent.

Din 2008 e proprietate privată, e un câștig pentru prezentul și viitorul Peleșului pentru că oricine se duce cu un fior când se duce în casa cuiva, pentru că se așteaptă ca cineva din Casa Regală să îi spună ”Bună ziua”, așa cum s-a întâmplat de multe ori. Am colaborat cu 14 guverne, din 1997 până azi. Când am propus întâlniri, toți au vrut să ne vedem la Peleș, pentru că este un loc deosebit. E o casă de om, iar combinația dintre trecut, prezent și viitor este perfect aplicabilă și la Peleș, și la Pelișor.”, a precizat ASR Radu.

La rândul său, prof. univ. dr. Augustin Ioan a vorbit situația dezastruoasă în care se află Castelul Peleș.

”Nu putem să restaurăm Peleșul și Pelișorul noi 4. Cea mai mică clădire de acolo e gata (n.r. restaurată). E rândul casei arhitectului. Se dezagregă Peleșul. Se duce la vale.”, a spus arhitectul Augustin Ioan, președintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, care a explicat că din cauza apelor captate în amonte de castel, terasele exterioare ale acestuia riscă să se prăbușească.

Alexandru Muraru, deputat PNL și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei, a punctat că recondiționarea acestor clădiri de patrimoniu trebuie să fie făcută de statul român.

”Reabilitarea Peleșului nu este sarcina Familiei Regale, ci a instituțiilor statului. Chiar dacă e un monument privat, există nenumeroase căi pentru a susține reabilitarea Peleșului. Asigur de sprijinul actualului executiv pentru punerea în aplicare a acestui proiect, care înseamnă legislație, demersuri birocratice și financiare.

Am propus organizarea unei sesiuni solemne, celor doi președinți ai Camerelor, pe 25 octombrie, în Parlament, la 100 de ani de nașterea Regelui Mihai.”, a spus deputatul Muraru.

Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia, pe teritoriul căruia se regăsește Domeniul Regal Peleș, a recunoscut că localitatea datorează totul Familiei Regale și a cerut ca Guvernul să se implice urgent în reabilitarea Peleșului.

”Prezența Familiei Regale la Sinaia a însemnat foarte mult. Dezvoltarea orașului s-a făcut în jurul Castelului Peleș.

Sper ca Guvernul să demareze, cât mai curând, reabilitarea Castelului Peleș. Am reabilitat mobilierul urban, căile de acces. Implicarea statului trebuie să fie mult mai puternică și mult mai prezentă.

Regele Mihai spunea că un popor care nu-și respectă trecutul, nu va avea viitor. Peleșul reprezintă un viitor pentru noi toți.”, a spus edilul la evenimentul de la BCU.

În intervenția sa, Radu Văcăreanu, rector la Universitatea Tehnică de Construcții din București, a abordat și o altă față a viitoarelor intervenții la monumentele de patrimoniu, considerând că trebuie ca siguranța vizitatorilor să nu fie pusă în pericol.

”Trebuie găsit un echilibru între prezervarea monumentului și asigurarea siguranței vieții asumat de autorități.”, a spus Văcăreanu.

Răzvan Teodorescu, rectorul interimar al USAMV, a scos în evidență importanța Castelului Peleș și a reliefat că întreaga societate este obligată să își asume un rol în întreținerea reperelor naționale cum sunt clădirile de patrimoniu.

”Un proiect foarte important pentru patrimoniul regal, mediul academic și societatea civilă. Palatul Peleș a fost construit ca simbol al independenței, prosperității și al modernizării țării noastre. Suntem obligați să ne asumăm un rol de a fi garanții întreținerii tradiției, culturii și patrimoniului natural pentru a fi repere naționale.”, a precizat rectorul USAMV.

Alteța Sa Regală Principele Radu a abordat și subiectul sensibil al pandemiei și al modului în care aceasta afectează sănătatea fizică și emoțională a oamenilor.

”Luăm parte la un eveniment pe care nu l-am crezut deloc posibil. Sunt puternic atins psihologic de aceste încercări grele prin care trecem. Această apăsare psihologică e mai periculoasă. Oricât de curajoși și de puternici am fi, e foarte greu de trăit așa.”, a atras atenția ASR Radu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cineva beneficiaza de banii pe bilete. Acel cineva are obligatia sa intretina.
2
0
una din conditiile de a intra in UE a fost ca familia regala sa si primeasca proprietati le inapoi . sa se ocupe de ele acum .
6
0
E,na...transformati-l in circ.....
0
0
Cersator pe viata
4
0
intrarea la muzeul peles este aproape 100 ron de ani buni, unde sunt banii? ca de vizitatori nu se pot plange!!
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218