REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Castrul Roman de la Ovidiu va fi reconstituit pentru a fi inclus în circuitul turistic

Castrul Roman de la Ovidiu va fi reconstituit pentru a fi inclus în circuitul turistic

Replica API 26 iulie 2018 | 00:00 284

Un sit patrimonial de excepție de pe raza localității Ovidiu, Castrul Roman, monument înscris în lista monumentelor istorice de valoare va fi conservat și pus în valoare, printr-un proiect desfășurat de unitatea administrativ teritorială Ovidiu, cu ajutorul fondurilor europene.

Astfel, pe 17 iulie a.c., reprezentanții autorității publice din Ovidiu și cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale si Administrației Publice în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 și Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est în calitate de Organism Intermediar au semnat contractul de finanțare pentru proiectul: Sit arheologic Ovidiu - Conservare, reconstituire parțiala și punere în valoare pentru integrarea în circuit turistic a Castrului Roman, Cod proiect 117867, Componenta 1 POR/2016/5/5.1/1 apel istoric 7 regiuni, Axa prioritara: Îmbunatățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabila a patrimoniului cultural.

Valoarea contractului este de 14.110.568,95 lei, valoarea totală eligibilă fiind 13.895.196,99 lei. Durata proiectului este de 73 de luni respectiv între data 01 februarie 2016 si 28 februarie 2022.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă punerea în valoare și reconstituirea parțială și punerea în valoare în vederea înscrierii în circuitul cultural – turistic al județului Constanța, a unei zone geografice deosebit de atractivă, cu o vastă încărcătură istorică determinată de existența monumentelor de arhitectură și a siturilor arheologice din perioada romană

Potrivit autorităților, acest sit roman are o valoare excepțională științifică, dar și turistică. Importanța științifică este cu totul deosebita și se datorează posibilității de a data exact stăpânirea romană asupra acestui teritoriu extracarpatic, pentru o scurtă perioada de timp. Astfel, pe baza descoperirilor din castrul de la Ovidiu se vor putea recupera date foarte relevante privind o serie de artefacte cu putere de datare (numeroase monede, amfore, sticlă și ceramică) și se vor înregistra în detaliu aspecte tehnice de construcție care vor putea constitui termeni de referința pentru studiul epocii romane la nivel internațional. Valoarea turistică a sitului rezultă și din peisajul cultural cu totul aparte oferit de amplasarea acestui castru roman pe malul lacului Siutghiol.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pun pariu ca o sa care apa sa ude cu masinile de lapte a lui stancioiu ... MLK cu care a furat de la elcomex cu care acum are contract cu primaria sa ude florile lui Bocai care nu erau bune . Noua gura de iesire a banilor din primarie : stancioiu , un oltean de la Stramba din Oltenia care a muscat mana care l a hranit: Grecu elcomex. Sa ai grija Scupra
1
0
Este adevarat, vilele sunt construite pe apeductul care alimenta Castrul Roman si Cetatea Tomisului. In timpul constructiei parcului faleza, s-au distrus izvoarele si apeductul , prin executarea lucrarilor de excavare in timpul nopti.
3
0
Asta se intampla la Ovidiu. Ioc investitii,ioc locuri de munca, doar vrajeli, jeg, curve si tigani. Asta este tot.
1
0
dupa ce a fost distrus de vilute,case de vacanta se mindreste ca il conserva istoric....avem cingo in par...
0
0
VESELIE MARE ,CIND SE VOR SEMNA DEVIZELE SI SE VA FACE PLATILE,TOTUL AOA.
0
1
Orasul ovidiu se dezvolta cel mai mult in jud constanta....bv lu scupra si echipei lui care fac numai proiecte frumoase asa DA primar bravooo
3
6
Cum se zice castru in armaneste ?Nu Stim ca nu erau ospatari atunci!
6
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614