rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Căsuțe pentru copii abandonați și persoane cu dizabilități, în Medgidia, Nicolae Bălcescu, Chirnogeni și Topraisar

Demersurile Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Constanța și ale Consiliului Județean Constanța de închidere a centrelor – mamut, tradiționale, și de înființare a unor unități mai mici, în sânul comunităților, sunt în plină desfășurare. Vineri, 24 mai a.c., în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, cât și a primarilor din Medgidia, Topraisar, Chirnogeni și Nicolae Bălcescu, reprezentanții DGASPC Constanța au organizat conferința de lansare a patru proiecte ce au drept obiectiv integrarea copiilor aflați în sistemul de protecție și a adulților cu dizabilități, în comunitate.

Centrele de plasament tradiționale, mamut, în care sunt instituționalizați zeci de copii – în unele cazuri chiar mai mulți! – trebuie să fie închise. Este un angajament pe care responsabilii sistemului de protecție din țara noastră și l-au luat, cu promisiunea, față de autoritățile europene, că îl vor duce la îndeplinire până în 2022. Intenția este ca micuții care ajung în sistemul de protecție și nu ajung la asistenți maternali, în plasament familial sau în grija familiei lărgite, să nu mai fie instituționalizați în cunoscutele „orfelinate”, ci în căsuțe de tip familial. Adică în căsuțe cu maximum 10 – 16 locuri, aflate în sânul comunităților – de preferință cât mai aproape de localitatea de proveniență a minorilor, pentru a facilita menținerea relațiilor cu familia lărgită -, unde pot fi asigurate, mai eficient, măsurile pentru integrarea acestora în societate, de „imitare” a mediului familial, astfel încât să fie asigurată o dezvoltare cât mai armonioasă.

Un demers similar se realizează și în cazul persoanelor cu dizabilități. După o lungă perioadă în care persoanele cu dizabilități au fost „închise” în spatele pereților unor instituții de recuperare, în prezent se încearcă reintegrarea lor în societate. Drept pentru care, persoanele cu deficiențe, care au capacitatea să se integreze, să lucreze, să se gospodărească, vor putea locui în locuințe protejate, cu un număr de maximum 10 locuri, realizate în diverse localități.

La nivelul Constanței, aceste demersuri au început de anul trecut, iar în prezent sunt în plină desfășurare. E drept, partea dificilă, până în prezent, a fost găsirea localităților și a autorităților locale dispuse să pună la dispoziție terenurile necesare pentru construirea căsuțelor unde să trăiască copiii abandonați și persoanele cu dizabilități. Mai ales că, așa cum admit și reprezentanții DGASPC Constanța, la nivelul societății încă există o reticență vizavi de aceste persoane. Dar, în ciuda tuturor impedimentelor, s-au găsit soluții și autorități locale care s-au alăturat demersurilor de integrare a celor mai puțin norocoși.

Drept urmare, vineri, 24 mai a.c., conducerea DGASPC Constanța a lansat, în cadrul unei conferințe, patru proiecte. Este vorba despre patru proiecte care vizează construirea de case de tip familial în localitățile Medgidia, Nicolae Bălcescu, Topraisar și Chirnogeni, unde vor locui, de anul viitor, copii instituționalizați sau persoane cu dizabilități. Totodată, pe lângă locuințele acestea, în localitățile respective urmează să fie realizate și centre de zi, cu diverse servicii, de care vor beneficia atât cei din căsuțele de tip familial, cât și membrii comunităților.

E drept, această nouă organizare va presupune niște costuri suplimentare pentru DGASPC Constanța, după cum a admis și directorul Petre Dinică. Dar instituția constănțeană are deja o experiență de peste zece ani în gestionarea locuințelor protejate, astfel de unități fiind realizate deja în Lazu, Techirghiol, Cumpăna și Negru Vodă etc, iar experiența a demonstrat că în acest mod integrarea persoanelor cu dizabilități, de exemplu, are mai mult succes.

Cât privește proiectele lansate vineri, este vorba despre „ÎNCHIDEREA CENTRULUI DE PLASAMENT "OVIDIU" COD SMIS 119874”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8.1 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale – Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul Specific 8.3 - Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale, P.O.R.2017/8/8.1/8.3/C Grup vulnerabil: copii“. Valoarea totală a proiectului este de 4.520.776,94 lei, din care 3.842.660,40 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 587.701,00 lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional, iar 90.415,53 lei reprezintă contribuţia publică proprie. Obiectivul general al proiectului constă în demararea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de mare capacitate aflate în subordinea DGASPC Constanța, prin închiderea Centrului de Plasament „Ovidiu”.

În cadrul proiectului vor fi construite și dotate două case de tip familial în Municipiul Medgidia, str. Progresului FN, județul Constanța, cu o capacitate de 16 locuri fiecare, destinate copiilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu”; de asemenea, va fi extins și modernizat un imobil situat pe strada Theodor Aman, nr. 44, municipiul Medgidia, în vederea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu” și din comunitate. Valoarea totală a proiectului este de 4.520.776,94 lei, din care 3.842.660,40 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 587.701,00 lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional, iar 90.415,53 lei reprezintă contribuţia publică proprie. Perioada de implementare este de 18 luni ( 8 aprilie 2019 – 30 septembrie 2020).

Un al doilea proiect, intitulat „O ȘANSĂ PENTRU FIECARE” are o valoare de peste 3,5 milioane de lei și vizează realizarea de locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități. În cadrul proiectului, vor fi construite patru locuințe protejate în comuna Chirnogeni, cu o capacitate de 10 locuri/locuință. De asemenea, va fi modernizat și dotat imobilului situat în localitatea Chirnogeni, comuna Chirnogeni, Județul Constanța, în vderea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de minimum 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip locuință protejată și din comunitate.

Al treilea proiect, ,SPRIJIN PENTRU INTEGRARE COMUNITARĂ”, selectat în cadrul Programului de Interes Național „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabdizabilităţi din comunitate”. Valoarea proiectului este de aproximativ 2,8 milioane lei.

În cadrul proiectului vor fi construite trei locuințe protejate în Nicolae Bălcescu, cu o capacitate de 10 locuri/locuință și un centru de zi.

Al patrulea proiect, ”TINERI ÎN COMUNITATE” are o valoare de 3,5 milioane de lei și prevede construirea a patru locuințe protejate în localitatea Topraisar, comuna Topraisar, a câte 10 locuri/ per locuință și realizarea unui centru de zi în Topraisar.

Florentina BOZÎNTAN

sâmbătă, 25 mai 20191003
Comentarii
mai mult...Politică
19 iun 04:16PoliticăViorica Dăncilă îi dă INTERZIS lui Victor Ponta, după ce fostul premier ar fi vrut să meargă la Congresul PSD: 'Acolo trebuie să participe membrii PSD'

Victor Ponta a spus, marți seara, la România TV, că ar accepta să meargă la Congresul PSD de la sfârșitul lunii,...331

19 iun 04:15PoliticăCristian Ghinea, de la USR, A DEMISIONAT: NU a votat la moțiunea de cenzură507
19 iun 01:41PoliticăGuvernul Dăncilă NU va fi înlocuit! Moţiunea a fost RESPINSĂ!1330
19 iun 04:07PoliticăDarius Vâlcov a fost pus sub control judiciar de către DIICOT

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile...305

19 iun 04:07PoliticăSenatorul Brăiloiu: Am încredere că un program de guvernare concret nu poate fi înlocuit cu baloanele de săpun363
19 iun 03:36PoliticăCristian Deliorga şi Gheorghe Stan au depus jurământul pentru funcția de judecători CCR688
19 iun 04:13PoliticăLiviu Dragnea rămâne la Rahova

Perioada de carantină s-a încheiat pentru Liviu Dragnea, iar, potrivit RomâniaTv, acesta va rămâne, în continuare,...325

19 iun 04:09PoliticăEvenimente sportive, programate în această vară, la Pavilionul Expoziţional, cu sprijinul CJC248
19 iun 01:42PoliticăA apărut un nou jucător în PSD pentru Congres. ESTE DE LA CONSTANŢA!2607
19 iun 04:19PoliticăIese la iveală adevărata avere a lui Mihai Chirica

Primarul Iașului, Mihai Chirica, își ține întreaga avere pe numele copiilor săi minori. Thea şi Mălina Chirica,...613

18 iun 02:51PoliticăTăriceanu s-a răzgândit: Anunță că e gata să candideze pentru a-l schimba pe Iohannis469
18 iun 02:48PoliticăTaximetriștii ies la protest, în fața Parlamentului, chiar în ziua moțiunii de cenzură: presiune asupra Guvernului416
Vremea
29°20.6° - 29° marţi, 18 iunie 2019
cer seninUmiditate: 45%
Vânt: 4.4 m/s din ENE
Presiune: 1014.7 milibari

Loto
6/4982230344142
5/404112231379
joker41027363712
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 iun 00:00SportVictorie dramatică a Franţei în faţa Angliei

Selecţionata Franţei a învins dramatic echipa Angliei cu scorul de 2-1 (0-0), marţi seara, la Cesena, într-un meci...35

19 iun 00:00SportROMÂNIA U21 - CROAȚIA U21 4-1! Victorie entuziasmantă pentru „tricolorii” lui Mirel Rădoi în debutul la EURO 2019

România U21 s-a impus cu scorul de 4-1 în fața reprezentativei similare a Croației, chiar în debutul la Campionatul...123

19 iun 00:00SportFCSB va întâlni echipa lui Ilan Shor, magnatul proaspăt dispărut din Moldova după cutremurul politic de la Chișinău. A participat la „furtul secolului în Moldova”

Milsami Orhei, echipă moldovenească înființată în 2005, o întâlnește pe FCSB în turul I din preliminariile...127

19 iun 00:00SportPrimul gol cu ajutorul VAR din istoria fotbalului românesc

România U21 a deschis scorul în primul meci de la EURO 2019, în fața Croației U21, dintr-un penalty, după o...105

Local
19 iun 04:15LocalPeste 100 de absolvenți de clasa a VIII-a din judeţul Constanţa au lipsit de la Evaluarea națională

Emoţii mari pentru absolvenţii clasei a VIII a! Marţi, 18 iunie, a început Evaluarea Naţională. Din cei 5.527 de...277

19 iun 01:43LocalÎȘI CAUTĂ TATĂL, pe care nu l-a mai văzut din copilărie!

O femeie din Galați își caută tatăl, din județul Tulcea, despre care nu mai știe nimic de când părinții au...1009

19 iun 04:08LocalȘoferi trași pe dreapta de polițiști în Eforie și pe Aurel Vlaicu

Poliţişti din cadrul Biroului Rutier Constanța, la data de 18 iunie a.c., în jurul orei 00.15, au depistat un...668

19 iun 04:08LocalUn tânăr MORT de BEAT a făcut accident cu autoutilitara, în Medgidia

Poliţişti din cadrul Biroului Rutier Medgidia, la data de 17 iunie a.c., în jurul orei 20.20, au identificat un...1215

19 iun 04:14LocalUn bucureștean a furat haine în valoare de peste 5.000 de lei din Constanța

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 17 iunie a.c., în jurul orei 17.15, au fost sesizați de...978

19 iun 01:38LocalAdina Florea: Judecătorii erau filaţi pentru a se exercita o presiune asupra lor

Procurorii Adina Florea şi Sorin Eugen Iasinovschi au sustinut marţi interviurile pentru functia de procuror-şef al...1095

19 iun 04:09LocalFurt în valoare de 14.000 de lei dintr-un magazin din Costinești

În urma cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt calificat, polițiști din cadrul Poliției...823

19 iun 04:20LocalPrimăria Constanța continuă lucrările de asfaltare

În această săptămână, angajații administratorului tramei stradale vor acționa în zona destinată circulației...355

19 iun 04:13LocalBunuri contrafăcute în valoare de peste 80.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...374

19 iun 04:18LocalOperațiune spectaculoasă a DIICOT - Interlopi arestați de trupele speciale în plină stradă

Acţiune spectaculoasă a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, pe...1247

Monden
19 iun 00:00MondenElton John va fi decorat cu Legiunea de Onoare

Preşedintele Emmanuel Macron îi va conferi vineri, cu ocazia Sărbătorii Muzicii în Franţa, Legiunea de Onoare...16

19 iun 00:00MondenFranciza "The Hunger Games" - o nouă carte în pregătire

Un nou roman plasat în universul post-apocaliptic al francizei "The Hunger Games" va fi lansat anul viitor şi va fi...25

19 iun 00:00MondenClint Eastwood începe filmările la noua sa producţie "The Ballad of Richard Jewell"

Regizorul american Clint Eastwood, în vârstă de 89 de ani, începe săptămâna viitoare filmările la noua sa...27

19 iun 00:00MondenActrița Catherine Zeta-Jones a fost recompensată cu cea mai înaltă distincţie onorifică a oraşului natal, Swansea

Autorităţile din Swansea, oraşul natal al lui Catherine Zeta-Jones, o vor recompensa pe actriţă cu Freedom of the...27

18 iun 02:36MondenMihai Constantinescu, în stare critică. Artistul are mare nevoie de sânge

Starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu este tot mai gravă. Artistul are mare nevoie de sânge. Colegii săi,...598

17 iun 00:00MondenIoana Ginghină și Alexandru Papadopol divorțează săptămâna viitoare. Detalii despre partaj

Alexandru Papadopol și Ioana Ginghină urmează să divorțeze săptămâna viitoare, iar actorul ar vrea să-i facă...503

17 iun 00:00MondenAndra, ajutată de Fuego şi de Raoul să ajungă mare vedetă

Paul Surugiu – Fuego (42 de ani), Andra (32 de ani) şi Raoul (40 de ani) au în comun oraşul natal, Turda, dar şi o...441

17 iun 00:00MondenAnamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, din nou nași de botez. Ce ținută sexy a purtat impresara la eveniment

Anamaria Prodan și soțul ei, Laurențiu Reghecampf, au devenit părinții spirituali ai unui băiețel sâmbătă, 15...531

17 iun 00:00MondenLaura Cosoi a reușit să scape de kilogramele acumulate în timpul sarcinii

Laura Cosoi a publicat un mesaj pe rețelele de socializare unde a recunoscut faptul că î timpul sarcinii a pus...374

17 iun 00:00MondenAşa arată Keanu Reeves în realitate

Actorul Keanu Reeves, binecunoscut pentru rolul său din “Matrix”, este de nerecunoscut în realitate. Umblă...648

Mapamond
19 iun 00:00MapamondDonald Trump şi-a lansat campania pentru 2020

"Patru ani în plus!": Donald Trump şi-a lansat marţi în Florida, în strigătele mulţimii entuziaste, campania...30

19 iun 00:00MapamondPrelevarea forţată de organe continuă să fie practicată 'în toată China'

Prelevarea forţată de organe continuă să fie practicată 'în toată China', iar membrii mişcării spirituale Falun...30

19 iun 00:00Mapamond50 de municipalităţi germane şi-au declarat dorinţa de a prelua migranţi salvaţi din bărci în Mediterana

Peste 50 de municipalităţi germane şi-au declarat dorinţa de a prelua migranţi salvaţi din bărci în Mediterana,...30

19 iun 00:00MapamondCAPTURĂ. 16 tone de cocaină la bordul unui vapor în portul Philadelphia

Autorităţile federale americane au anunţat marţi că au capturat circa 16 tone de cocaină la bordul unui vapor în...31

19 iun 04:15MapamondDonald Trump anunță că este gata de RĂZBOI cu Iran: 'Aş acţiona, cu siguranţă, legat de armele nucleare'

Preşedintele american, Donald Trump, ar lua în considerare utilizarea forţei armate pentru a împiedica Iranul să se...183

19 iun 04:12MapamondOrientul Mijlociu fierbe - SUA suplimentază numărul de militari

SUA vor trimite încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu ca răspuns la „comportamentul ostil al forţelor...443

19 iun 04:11MapamondMinistrul Apărării, ridiculizat de Ambasada Rusiei la București: 'Fantoma lui James Forrestal a apărut în Constanța?'

Fără precedent - Ambasada Rusiei la București a ridiculizat declarațiile făcute pe teme de securitate la Marea...527

19 iun 04:12MapamondUn român a luat ostatică o femeie într-o închisoare din Germania - Trupele speciale au intervenit în forță

Un deținut român a luat ostatică o femeie în închisoarea din Lubeck, în Germania. Poliția a intervenit în...359

19 iun 04:09MapamondMohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în timp ce se afla în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă...841

19 iun 04:18MapamondErdogan l-a umilit public pe Trump: La salonul aeronautic de la Paris, Turcia şi-a prezentat propriul avion invizibil şi anunţă că renunţă la F35

Turcia a prezentat luni, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, proiectul unui avion propriu de...1551

Sănătate
18 iun 01:40SănătateAproape 2000 de bolnavi la Urgența Spitalului Județean, de Rusalii

1790 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul...347

18 iun 01:49SănătateSpitalul de Boli Infecţioase angajează şef laborator analize medicale. Iată ce alte modificări mai pune la cale Primăria!

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa se află în subordinea primăriei, administraţia locală fiind cea care...612

18 iun 04:10SănătateGRAVIDA LA PLAJĂ. Sfaturi de la medicul ginecolog!

Este vară, temperaturile sunt ridicate și toată lumea ar dori să fie pe plajă, să se bucure de răcoarea apei....1035

15 iun 01:24SănătateEchipamente medicale donate Centrului de Transfuzii Constanța

Echipament nou pentru Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, ce va contribui la creșterea capacității...458

14 iun 02:13SănătateCJAS Constanța atrage atenția medicilor să nu mai ceară ordinul de plată la eliberarea CONCEDIILOR MEDICALE!

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța le atrag atenția medicilor de familie dar...3921

13 iun 02:27SănătateDr. Iuliana Botezatu este director interimar la Spitalul CF Constanţa

Spitalul CF Constanţa are un nou director interimar, în persoana dr. Iuliana Botezatu, fosta preşedinte a Comisiei de...1157

12 iun 00:52SănătateAparatură medicală vitală prematurilor, noua dotare a Spitalului Medgidia

Aparatura medicală insuficientă reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității infantile în România, a...956

10 iun 00:17SănătateApel către Colegiul Medicilor pentru găsirea de anesteziști pentru Spitalul Județean Tulcea

Autoritățile tulcene, printre care Consiliul Județean Tulcea și Direcția de Sănătate Publică Tulcea caută...448

9 iun 23:09SănătatePacienți cu tumori maligne, operați la Spitalul Județean Constanța de prof. dr. Irinel Popescu

Vineri, 9 iunie a.c., la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța s-a...1947

8 iun 03:24SănătateSecţiile de Neurologie şi Chirurgie Plastică, din cadrul Spitalului Judeţean, renovate!

Managerul spitalului Judeţean, Cătălin Grasa, a anunţat, în cadrul ueni conferinţe de presă, faptul că de...765