rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Căsuțe pentru copii abandonați și persoane cu dizabilități, în Medgidia, Nicolae Bălcescu, Chirnogeni și Topraisar

Demersurile Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Constanța și ale Consiliului Județean Constanța de închidere a centrelor – mamut, tradiționale, și de înființare a unor unități mai mici, în sânul comunităților, sunt în plină desfășurare. Vineri, 24 mai a.c., în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, cât și a primarilor din Medgidia, Topraisar, Chirnogeni și Nicolae Bălcescu, reprezentanții DGASPC Constanța au organizat conferința de lansare a patru proiecte ce au drept obiectiv integrarea copiilor aflați în sistemul de protecție și a adulților cu dizabilități, în comunitate.

Centrele de plasament tradiționale, mamut, în care sunt instituționalizați zeci de copii – în unele cazuri chiar mai mulți! – trebuie să fie închise. Este un angajament pe care responsabilii sistemului de protecție din țara noastră și l-au luat, cu promisiunea, față de autoritățile europene, că îl vor duce la îndeplinire până în 2022. Intenția este ca micuții care ajung în sistemul de protecție și nu ajung la asistenți maternali, în plasament familial sau în grija familiei lărgite, să nu mai fie instituționalizați în cunoscutele „orfelinate”, ci în căsuțe de tip familial. Adică în căsuțe cu maximum 10 – 16 locuri, aflate în sânul comunităților – de preferință cât mai aproape de localitatea de proveniență a minorilor, pentru a facilita menținerea relațiilor cu familia lărgită -, unde pot fi asigurate, mai eficient, măsurile pentru integrarea acestora în societate, de „imitare” a mediului familial, astfel încât să fie asigurată o dezvoltare cât mai armonioasă.

Un demers similar se realizează și în cazul persoanelor cu dizabilități. După o lungă perioadă în care persoanele cu dizabilități au fost „închise” în spatele pereților unor instituții de recuperare, în prezent se încearcă reintegrarea lor în societate. Drept pentru care, persoanele cu deficiențe, care au capacitatea să se integreze, să lucreze, să se gospodărească, vor putea locui în locuințe protejate, cu un număr de maximum 10 locuri, realizate în diverse localități.

La nivelul Constanței, aceste demersuri au început de anul trecut, iar în prezent sunt în plină desfășurare. E drept, partea dificilă, până în prezent, a fost găsirea localităților și a autorităților locale dispuse să pună la dispoziție terenurile necesare pentru construirea căsuțelor unde să trăiască copiii abandonați și persoanele cu dizabilități. Mai ales că, așa cum admit și reprezentanții DGASPC Constanța, la nivelul societății încă există o reticență vizavi de aceste persoane. Dar, în ciuda tuturor impedimentelor, s-au găsit soluții și autorități locale care s-au alăturat demersurilor de integrare a celor mai puțin norocoși.

Drept urmare, vineri, 24 mai a.c., conducerea DGASPC Constanța a lansat, în cadrul unei conferințe, patru proiecte. Este vorba despre patru proiecte care vizează construirea de case de tip familial în localitățile Medgidia, Nicolae Bălcescu, Topraisar și Chirnogeni, unde vor locui, de anul viitor, copii instituționalizați sau persoane cu dizabilități. Totodată, pe lângă locuințele acestea, în localitățile respective urmează să fie realizate și centre de zi, cu diverse servicii, de care vor beneficia atât cei din căsuțele de tip familial, cât și membrii comunităților.

E drept, această nouă organizare va presupune niște costuri suplimentare pentru DGASPC Constanța, după cum a admis și directorul Petre Dinică. Dar instituția constănțeană are deja o experiență de peste zece ani în gestionarea locuințelor protejate, astfel de unități fiind realizate deja în Lazu, Techirghiol, Cumpăna și Negru Vodă etc, iar experiența a demonstrat că în acest mod integrarea persoanelor cu dizabilități, de exemplu, are mai mult succes.

Cât privește proiectele lansate vineri, este vorba despre „ÎNCHIDEREA CENTRULUI DE PLASAMENT "OVIDIU" COD SMIS 119874”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8.1 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale – Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul Specific 8.3 - Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale, P.O.R.2017/8/8.1/8.3/C Grup vulnerabil: copii“. Valoarea totală a proiectului este de 4.520.776,94 lei, din care 3.842.660,40 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 587.701,00 lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional, iar 90.415,53 lei reprezintă contribuţia publică proprie. Obiectivul general al proiectului constă în demararea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de mare capacitate aflate în subordinea DGASPC Constanța, prin închiderea Centrului de Plasament „Ovidiu”.

În cadrul proiectului vor fi construite și dotate două case de tip familial în Municipiul Medgidia, str. Progresului FN, județul Constanța, cu o capacitate de 16 locuri fiecare, destinate copiilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu”; de asemenea, va fi extins și modernizat un imobil situat pe strada Theodor Aman, nr. 44, municipiul Medgidia, în vederea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu” și din comunitate. Valoarea totală a proiectului este de 4.520.776,94 lei, din care 3.842.660,40 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 587.701,00 lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional, iar 90.415,53 lei reprezintă contribuţia publică proprie. Perioada de implementare este de 18 luni ( 8 aprilie 2019 – 30 septembrie 2020).

Un al doilea proiect, intitulat „O ȘANSĂ PENTRU FIECARE” are o valoare de peste 3,5 milioane de lei și vizează realizarea de locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități. În cadrul proiectului, vor fi construite patru locuințe protejate în comuna Chirnogeni, cu o capacitate de 10 locuri/locuință. De asemenea, va fi modernizat și dotat imobilului situat în localitatea Chirnogeni, comuna Chirnogeni, Județul Constanța, în vderea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de minimum 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip locuință protejată și din comunitate.

Al treilea proiect, ,SPRIJIN PENTRU INTEGRARE COMUNITARĂ”, selectat în cadrul Programului de Interes Național „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabdizabilităţi din comunitate”. Valoarea proiectului este de aproximativ 2,8 milioane lei.

În cadrul proiectului vor fi construite trei locuințe protejate în Nicolae Bălcescu, cu o capacitate de 10 locuri/locuință și un centru de zi.

Al patrulea proiect, ”TINERI ÎN COMUNITATE” are o valoare de 3,5 milioane de lei și prevede construirea a patru locuințe protejate în localitatea Topraisar, comuna Topraisar, a câte 10 locuri/ per locuință și realizarea unui centru de zi în Topraisar.

Florentina BOZÎNTAN

sâmbătă, 25 mai 20191129
Comentarii
mai mult...Politică
28 ian 00:00PoliticăKlaus Iohannis: Dacă va trece moţiunea de cenzură, tot pe Ludovic Orban îl voi propune premier

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că, în cazul în care va fi adoptată moţiunea de cenzură, îl va...201

28 ian 00:00PoliticăPNL: Guvernul începe runda 2 de verificări pe PNDL247
28 ian 00:00PoliticăUSR se declară împotriva propunerii PNL de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri189
28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ordonanţa care va obliga ANAF să ridice popririle pe conturi, în şedinţa de guvern de marţi

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că marţi, cel mai probabil, va fi adoptat în şedinţa de guvern...223

28 ian 00:00PoliticăDaniel Dragoş Tănăsoiu, numit şef al Corpului de control al prim-ministrului212
28 ian 00:00PoliticăConducerile USR şi PLUS vor congres de fuziune în iulie. Decizia finală, pe 8 februarie161
28 ian 00:00PoliticăCîţu: Ministrul de Finanţe e evaluat de Comisia buget-finanţe; unii din Parlament nu au citit Regulamentul şi îşi bat joc

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat luni că activitatea sa este evaluată de Comisia de buget-finanţe,...181

28 ian 00:00PoliticăPSD se opune proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate181
28 ian 00:00PoliticăDacian Cioloş: Crimele împotriva umanităţii nu îşi au şi nu îşi vor mai avea niciodată locul în Europa176
28 ian 00:00PoliticăOrban: România rămâne activă în procesul de păstrare şi întregire a memoriei Holocaustului

România, prin ea însăşi, dar şi ca stat membru al Uniunii Europene, promovează toleranţa între oameni,...176

27 ian 00:08PoliticăMircea Dobre a explicat de ce candidează la Primăria Constanţa: Îmi asum absolut tot560
27 ian 00:00PoliticăPonta afirmă că va iniţia o moţiune de cenzură dacă e adoptată ordonanța de modificare a Legii privind reforma în sănătate367
Vremea
9.4°9.4° - 9.6° marţi, 28 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 65%
Vânt: 5.52 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4991823283545
5/4071420222330
joker10202831456
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportSimona Halep, sigură de locul 2 WTA la finalul Australian Open. Cum arată clasamentul acum

...574

28 ian 00:00SportItalienii anunță că Răzvan Marin este dorit de Fiorentina, cea care oferă 12 milioane de euro

...294

28 ian 00:00SportBorussia Dortmund este aproape de o nouă mutare importantă, după Haaland: Emre Can, de la Juventus

Emre Can a fost dorit și de către Manchester United în această iarnă, însă a refuzat deoarece a jucat în trecut...227

28 ian 00:00SportIlie Năstase, sfaturi înțelepte pentru Simona Halep: 'Trebuie să fie foarte concentrată la turneele de Mare Șlem, nu la locul 1'

Ilie Năstase spune că i-a oferit un sfat Simonei Halep, transmițându-i sportivei din Constanța să se concentreze...285

Local
28 ian 00:09LocalLucrările de consolidare a malului din zona localităţii Cumpăna, la un pas să fie SISTATE?

În mai 2019, în localitatea Cumpăna din județul Constanța, o porțiune de aproximativ 30 de metri din strada...2117

28 ian 00:00LocalProgramul cu interferon free pentru pacienții cu hepatita C nu a fost reluat

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei Naționale de Asigurări de...265

28 ian 00:00LocalȚara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, un univers al basmelor copilăriei

Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie devine un loc din ce în ce mai atractiv pentru cei mici, iar asta au putut...330

28 ian 14:18LocalÎncă o mașină a luat foc la Năvodari, pe aceeași stradă!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, luni, 27 ianuarie, pe strada Plopilor din...309

28 ian 00:00LocalCondamnat pentru act sexual cu un minor!

Polițiștii Postului de Poliție Ceamurlia de Jos împreună cu cei ai Serviciului Investigații Criminale al IPJ...333

28 ian 00:00LocalDoi indivizi din județul Constanța, ARESTAȚI după ce au FURAT mai multe animale dintr-o fermă

Urmare a cercetărilor în cazul săvârșirii unei infracțiuni de furt, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine...719

28 ian 00:00LocalPolițiștii constănțeni în alertă, după ce o femeie a fost dată dispărută

Poliţiştii constănțeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei femei, de 28 de ani din localitatea...321

28 ian 00:00LocalConstănțeni, dacă aveți haine pe care nu le purtați, lăsați-le în containere

Dacă aveți haine pe care nu le mai purtați, nu le aruncați! Aduceți-le în containerele amplasate de Primăria...557

28 ian 00:00LocalLansarea cărții 'Aneta Forna Christu - Păpușarul cu suflet de copil' la Teatrul Căluțul de mare

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța se va lansa vineri, 31 ianuarie, de la ora 11.30,...213

28 ian 00:00LocalMoaștele Sfintei Matrona din Moscova, la Constanța

Biserica Ortodoxă, joi, 30 ianuarie, îi serbează pe Sfinţii Trei Ierarhi. În zilele împăratului Alexie Comnen,...299

Monden
28 ian 00:00MondenInna l-a întrecut la bani pe Ilie Năstase. Ce avere are solista

Site-ul CelebrityNetWorth a realizat un top al celor mai bogate vedete din lume, în care intră şi câţiva dintre...397

28 ian 00:00MondenRaluca de la Bambi i-a suflat trofeul rivalei Andreea Tonciu. Blonda a câștigat prima gală „Bravo, ai stil“

Competiţia „Bravo, ai stil! Celebrities” (Kanal D) a început cu dreptul pentru telespectatori, care au parte de un...292

28 ian 00:00MondenDiana Dumitrescu și Diana Munteanu, în cursa pentru postul de prezentatoare a emisiunii „Mireasă“

Diana Dumitrescu și Diana Munteanu se află în cursa pentru câștigarea rolului de prezentatoare a emisiunii...232

28 ian 00:00MondenFlorin Piersic împlinește 84 de ani. Marele actor face naveta în Anglia ca să joace cu casa închisă

Au trecut vremurile când Florin Piersic apărea pe bandă rulantă şi-n filme, şi în piese de teatru. Din 2007,...253

28 ian 00:00MondenCine sunt noii concurenți de la Survivor România. Doi Faimoși și un Războinic au intrat în competiție

Echipele de la Survivor România s-au îmbogățit cu trei noi concurenți. După eliminarea Cristinei Șișcanu și...210

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lista câştigătorilor la principalele categorii

Marea şi surprinzătoarea câştigătoare a celei de-a 62-a ediţii a premiilor Grammy este adolescenta californiană...193

28 ian 00:00Monden„Bad Boys for Life“ se menţine în fruntea box-office-ului nord-american

''Bad Boys for Life'', un film cu cascadorii şi explozii spectaculoase, îşi menţine prima poziţie în box-office-ul...179

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Billie Eilish a câştigat premiul pentru piesa anului

Adolescenta Billie Eilish a câştigat unul dintre cele mai importante premii ale galei Grammy 2020, cel pentru piesa...177

28 ian 00:00MondenGrammy 2020 - Lizzo a câştigat 3 trofee

Solista rap Lizzo a dat startul, duminică seară, celei de-a 62-a gale a premiilor Grammy, la Staples Center din Los...170

28 ian 00:00Monden„Klaus“ şi Netflix, marii câştigători ai galei Annie Awards 2020

Filmul animat "Klaus", produs de Netflix, a dominat categoriile dedicate lungmetrajelor la gala Annie Awards 2020,...177

Mapamond
28 ian 00:00MapamondBrexit: Regatul Unit părăseşte UE, dar rămân multe semne de întrebare privind viitoarea relaţie

Zeci de mii de eurosceptici vor celebra, la Londra şi în alte oraşe britanice, 'Ziua Brexit' înaintea ieşirii...192

28 ian 00:00MapamondItalia: Lovitură dură pentru Salvini, Liga pierde în Emilia-Romagna

Liga, formaţiunea de extremă dreapta italiană condusă de Matteo Salvini, nu a reuşit să învingă Partidul...176

28 ian 00:00MapamondCroaţia: Un elicopter militar s-a prăbuşit în Marea Adriatică

Un elicopter militar croat s-a prăbuşit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, a anunţat...181

28 ian 00:00MapamondCoronavirus - China - Numărul cazurilor ar fi depăşit 40.000, susţine o echipă de cercetători din Hong Kong

Guvernele ar trebui să ia măsuri ''draconice'' pentru restrângerea deplasărilor populaţiei dacă doresc limitarea...195

28 ian 00:00MapamondSenatorul belgian Hendrik Daems, desemnat preşedinte al APCE

Senatorul belgian Hendrik Daems a fost desemnat luni noul preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei...161

28 ian 00:00MapamondTrei rachete au căzut pe ambasada americană din Bagdad

Trei dintre cinci rachete lansate duminică la Bagdad au căzut pe ambasada americană, a anunţat o sursă a...214

28 ian 00:00MapamondChina, al doilea cel mai mare producător de arme în lume

China, care în urmă cu un deceniu încă era dependentă de importurile de arme, este acum al doilea cel mai mare...221

28 ian 00:00MapamondSUA: Donald Trump neagă afirmaţiile lui John Bolton privind dosarul ucrainean

Donald Trump a negat luni că a condiţionat acordarea unui ajutor militar Ucrainei, chestiune aflată în centrul...173

28 ian 00:00MapamondUn avion de pasageri iranian a ieşit de pe pistă direct în autostradă; pasagerii sunt în siguranţă

Un avion al companiei Caspian Airlines a ieşit luni de pe pistă intrând direct pe o autostradă la aterizare, pe un...181

28 ian 00:00MapamondHong Kong - Coronavirus: Manifestanţii au atacat o clădire ce urma să devină centru de carantină

Manifestanţii din Hong Kong au lansat duminică seară cocktailuri Molotov asupra unei clădiri neocupate unde...184

Sănătate
27 ian 00:00SănătateUntul de cacao: Beneficii și proprietăți

Folosit încă din cele mai vechi timpuri, untul de cacao este astăzi un ingredient des întâlnit în creme de față,...293

27 ian 00:00SănătatePoți face exces de fructe? Află recomandările de consum

Există binecunoscuta recomandare „consumă cinci fructe și legume pe zi”. Este un sfat de care e bine să ții...375

23 ian 07:25SănătateDupă ce a blocat timp de doi ani legea, PSD cere acum vaccinare obligatorie: „Este o necesitate și o urgență”

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la...605

23 ian 07:24SănătateO pacientă le-a luat foc pe masă, dar Ministerul Sănătății dă avizul de funcționare Spitalului Floreasca

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București respectă normele de siguranță a pacientului, este concluzia...668

24 ian 00:00SănătateUnsprezece metode eficiente prin care poti tine gripa la distanta

Temperaturile scazute si virusurile gripale iti pun sanatatea in pericol, iar daca vrei sa previi gripa fara sa iti faci...667

24 ian 00:00SănătateCum trebuie gestionate fracturile osoase la vârstnici

Pentru vârstnici, accidentele soldate cu oase fracturate reprezintă o adevărată provocare. În timp ce pentru copii...537

24 ian 16:57SănătateApa minerală: Beneficii și contraindicații

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din izvoare de mare adâncime și are o compoziție chimică deosebit...725

24 ian 00:00SănătateBeneficiile antistres ale unui acvariu cu pești

Dacă te gândești să îți iei un acvariu cu pești în casă, atunci te poți aștepta la mai mult decât la un...509

23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...777

23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...484