REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Căsuțe pentru copii abandonați și persoane cu dizabilități, în Medgidia, Nicolae Bălcescu, Chirnogeni și Topraisar

Căsuțe pentru copii abandonați și persoane cu dizabilități, în Medgidia, Nicolae Bălcescu, Chirnogeni și Topraisar

Replica API 25 mai 2019 | 01:20 1799

Demersurile Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Constanța și ale Consiliului Județean Constanța de închidere a centrelor – mamut, tradiționale, și de înființare a unor unități mai mici, în sânul comunităților, sunt în plină desfășurare. Vineri, 24 mai a.c., în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, cât și a primarilor din Medgidia, Topraisar, Chirnogeni și Nicolae Bălcescu, reprezentanții DGASPC Constanța au organizat conferința de lansare a patru proiecte ce au drept obiectiv integrarea copiilor aflați în sistemul de protecție și a adulților cu dizabilități, în comunitate.

Centrele de plasament tradiționale, mamut, în care sunt instituționalizați zeci de copii – în unele cazuri chiar mai mulți! – trebuie să fie închise. Este un angajament pe care responsabilii sistemului de protecție din țara noastră și l-au luat, cu promisiunea, față de autoritățile europene, că îl vor duce la îndeplinire până în 2022. Intenția este ca micuții care ajung în sistemul de protecție și nu ajung la asistenți maternali, în plasament familial sau în grija familiei lărgite, să nu mai fie instituționalizați în cunoscutele „orfelinate”, ci în căsuțe de tip familial. Adică în căsuțe cu maximum 10 – 16 locuri, aflate în sânul comunităților – de preferință cât mai aproape de localitatea de proveniență a minorilor, pentru a facilita menținerea relațiilor cu familia lărgită -, unde pot fi asigurate, mai eficient, măsurile pentru integrarea acestora în societate, de „imitare” a mediului familial, astfel încât să fie asigurată o dezvoltare cât mai armonioasă.

Un demers similar se realizează și în cazul persoanelor cu dizabilități. După o lungă perioadă în care persoanele cu dizabilități au fost „închise” în spatele pereților unor instituții de recuperare, în prezent se încearcă reintegrarea lor în societate. Drept pentru care, persoanele cu deficiențe, care au capacitatea să se integreze, să lucreze, să se gospodărească, vor putea locui în locuințe protejate, cu un număr de maximum 10 locuri, realizate în diverse localități.

La nivelul Constanței, aceste demersuri au început de anul trecut, iar în prezent sunt în plină desfășurare. E drept, partea dificilă, până în prezent, a fost găsirea localităților și a autorităților locale dispuse să pună la dispoziție terenurile necesare pentru construirea căsuțelor unde să trăiască copiii abandonați și persoanele cu dizabilități. Mai ales că, așa cum admit și reprezentanții DGASPC Constanța, la nivelul societății încă există o reticență vizavi de aceste persoane. Dar, în ciuda tuturor impedimentelor, s-au găsit soluții și autorități locale care s-au alăturat demersurilor de integrare a celor mai puțin norocoși.

Drept urmare, vineri, 24 mai a.c., conducerea DGASPC Constanța a lansat, în cadrul unei conferințe, patru proiecte. Este vorba despre patru proiecte care vizează construirea de case de tip familial în localitățile Medgidia, Nicolae Bălcescu, Topraisar și Chirnogeni, unde vor locui, de anul viitor, copii instituționalizați sau persoane cu dizabilități. Totodată, pe lângă locuințele acestea, în localitățile respective urmează să fie realizate și centre de zi, cu diverse servicii, de care vor beneficia atât cei din căsuțele de tip familial, cât și membrii comunităților.

E drept, această nouă organizare va presupune niște costuri suplimentare pentru DGASPC Constanța, după cum a admis și directorul Petre Dinică. Dar instituția constănțeană are deja o experiență de peste zece ani în gestionarea locuințelor protejate, astfel de unități fiind realizate deja în Lazu, Techirghiol, Cumpăna și Negru Vodă etc, iar experiența a demonstrat că în acest mod integrarea persoanelor cu dizabilități, de exemplu, are mai mult succes.

Cât privește proiectele lansate vineri, este vorba despre „ÎNCHIDEREA CENTRULUI DE PLASAMENT "OVIDIU" COD SMIS 119874”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8.1 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale – Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale, Obiectivul Specific 8.3 - Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale, P.O.R.2017/8/8.1/8.3/C Grup vulnerabil: copii“. Valoarea totală a proiectului este de 4.520.776,94 lei, din care 3.842.660,40 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 587.701,00 lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional, iar 90.415,53 lei reprezintă contribuţia publică proprie. Obiectivul general al proiectului constă în demararea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de mare capacitate aflate în subordinea DGASPC Constanța, prin închiderea Centrului de Plasament „Ovidiu”.

În cadrul proiectului vor fi construite și dotate două case de tip familial în Municipiul Medgidia, str. Progresului FN, județul Constanța, cu o capacitate de 16 locuri fiecare, destinate copiilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu”; de asemenea, va fi extins și modernizat un imobil situat pe strada Theodor Aman, nr. 44, municipiul Medgidia, în vederea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri, destinat beneficiarilor din cadrul Centrului de Plasament „Ovidiu” și din comunitate. Valoarea totală a proiectului este de 4.520.776,94 lei, din care 3.842.660,40 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 587.701,00 lei reprezintă contribuţia din bugetul naţional, iar 90.415,53 lei reprezintă contribuţia publică proprie. Perioada de implementare este de 18 luni ( 8 aprilie 2019 – 30 septembrie 2020).

Un al doilea proiect, intitulat „O ȘANSĂ PENTRU FIECARE” are o valoare de peste 3,5 milioane de lei și vizează realizarea de locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități. În cadrul proiectului, vor fi construite patru locuințe protejate în comuna Chirnogeni, cu o capacitate de 10 locuri/locuință. De asemenea, va fi modernizat și dotat imobilului situat în localitatea Chirnogeni, comuna Chirnogeni, Județul Constanța, în vderea deschiderii unui Centru de Zi cu o capacitate de minimum 30 de locuri, destinat beneficiarilor serviciilor de tip locuință protejată și din comunitate.

Al treilea proiect, ,SPRIJIN PENTRU INTEGRARE COMUNITARĂ”, selectat în cadrul Programului de Interes Național „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabdizabilităţi din comunitate”. Valoarea proiectului este de aproximativ 2,8 milioane lei.

În cadrul proiectului vor fi construite trei locuințe protejate în Nicolae Bălcescu, cu o capacitate de 10 locuri/locuință și un centru de zi.

Al patrulea proiect, ”TINERI ÎN COMUNITATE” are o valoare de 3,5 milioane de lei și prevede construirea a patru locuințe protejate în localitatea Topraisar, comuna Topraisar, a câte 10 locuri/ per locuință și realizarea unui centru de zi în Topraisar.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920