REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cât de importantă este PROTECȚIA SOLARĂ pentru copii, dar și pentru adulți!

Cât de importantă este PROTECȚIA SOLARĂ pentru copii, dar și pentru adulți!

Replica API 29 iunie 2019 | 02:13 321

Cu toții avem nevoie de expunere la soare. Atunci când pielea este expusă la soare, corpul sintetizează vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul pentru oase. Insă prea multă expunere neprotejată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui poate provoca leziuni ale pielii, leziuni ale ochilor, suprimarea sistemului imunitar și cancer de piele. Chiar și persoanele care au mai puțin de 20 de ani pot dezvolta cancer de piele. Intensitatea razelor solare depinde de anotimp, precum și de altitudinea și latitudinea locației respective. Razele UV sunt mai puternice în timpul verii. Însă și în timpul lunilor de iarnă, asigurați-vă că aplicați regulile de protecție solară; razele UV reflectă atât zăpada cât și apa, crescând riscul de arsură la soare, atrag atenția medicii.

Vara este anotimpul preferat pentru concedii. Totuși, nu trebuie să uităm de pericolele la care ne expunem. Lumina soarelui, pe atât de benefică pentru fixarea calciului în oase, pe atât de nocivă poate fi pentru pielea sensibilă a copiilor. Arsurile solare în copilărie cresc riscul de melanom, unul dintre cele mai de temut cancere cutanate.

Cum apar ARSURILE SOLARE?

Lumina solara (UV) se divide în trei tipuri de raze ultraviolete.

Raze UVA- determină îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și contribuie la aparitia cancerului de piele, cum ar fi melanomul. Razele UVA trec cu ușurință prin stratul de ozon, astfel încât acestea reprezintă majoritatea expunerii la soare.

Razele UVB sunt, de asemenea, periculoase, provocând arsuri solare, cataractă și efecte asupra sistemului imunitar. Ele contribuie, de asemenea, la cancerul de piele, iar melanomul se crede a fi asociat cu arsuri solare UVB severe înainte de vârsta de 20 de ani.

Razele UV reacționează cu o substanță chimică numită melanină care se găsește în piele. Arsurile solare se dezvoltă atunci când cantitatea de expunere la UV este mai mare decât ceea ce poate fi protejat de melanina. Riscul de deteriorare crește cu cantitatea și intensitatea expunerii. Un bronz este, în sine, un semn de afectare a pielii și nu ajută la protejarea acesteia.

Cine necesită protecție solară? Cum îi protejăm pe cei mici?

Copiii nu trebuie expuși la soare în intervalul orar 11.00-18.00, atunci când radiațiile ating intensitatea maximă. Copiii trebuie ținuți cât mai mult la umbră. Expunerea la soare trebuie să se facă treptat, astfel încât să nu se aleagă cu arsuri solare. Protecția solară (loțiune cu factor de protecție SPF 50) se aplică indiferent de tonul pielii copiilor, atunci cand are loc expunerea la soare. Atenție la crema utilizată! Crema de protecție solară trebuie să protejeze atât împotriva razelor UVA cât și împotriva razelor UVB. Aceasta se aplică într-o cantitate generoasă și apoi se reaplică la intervale dese. Dacă cei mici intră în apă sau sunt în apropierea apei, este necesară o loțiune rezistentă la apă.

Îmbrăcați sau acoperiți copiii!

Pielea trebuie acoperită cu haine lejere, din materiale naturale precum inul sau bumbacul.

Copiii trebuie sa poarte pălarii cu boruri largi care să le umbrească fața

În zilele fierbinți de vară, atunci când temperaturile depășesc 25 de grade Celsius, sugarii nu vor fi ținuți afară, în miezul zilei. Este recomandată o cameră umbrită, răcoroasa, unde își pot face somnul de prânz.

Expunerea la soare poate favoriza în timp producerea cataractei, prin urmare se recomandă purtarea ochelarilor de soare

Verificați medicația copilului

Unele medicamente pot face ca pielea sa fie sensibilă la razele UV. Întrebați medicul sau farmacistul daca prescripția unui medicament (în special antibioticele) poate crește sensibilitatea la razele UV. Dacă da, trebuie sa luați măsuri de protecție. Cea mai bună protecție este cu ajutorul hainelor sau evitarea deplasărilor în soare, în timpul orelor de varf.

Cum se manifestă arsurile solare ?

Atunci când copiii prezintă arsuri solare, de obicei acuză dureri, frisoane, prurit și o senzație de căldură, simptome care se accentuează în câteva ore de la expunerea la soare. La aproximativ o săptămână, zona cu arsură solară începe să se cojească, fiind foarte important să i se explice copilului că nu trebuie zgâriată sau îndepărtată acea coajă, deoarece zona este expusă riscului de infecție.

Ce facem ca să tratăm arsurile solare

Comprese umede pe piele sau/și un duș cu apă călduță

Aplicații cu gel de aloe vera pur- pentru orice zonă cu arsuri

Medicamente antiinflamatorii cum ar fi ibuprofen sau paracetamol (NU se va administra aspirină copiilor sau adolescenților)

Aplicarea de cremă hidratantă pentru a rehidrata pielea și a estompa pruritul

În cazul copiilor cu vârsta peste 2 ani – se poate aplica în strat subțire crema cu hidrocortizon 1%.

Nu se vor utiliza produse pe baza de petrol

Dacă arsurile solare sunt severe și apar blistere (bășici, flictene), adresați-vă urgent medicului dumneavoastră.

Cum apare INSOLAȚIA?

În mod normal organismul uman posedă mecanisme de adaptare la temperaturi înalte. Metabolismul general scade, iar creșterea transpirației și vasodilatația periferică favorizează pierderea de căldură. Insolația reprezintă o formă de hipertermie, ceea ce înseamnă o creștere anormală a temperaturii corpului, însoțită de semne fizice importante.

Insolația la sugari și copii este o urgență medicală; aceștia sunt mai expuși riscului de a face insolație, mai ales dacă sunt și deshidratați. Astfel, sugarii în timpul verii, dacă sunt alimentați natural, trebuie alăptați mai des, iar sugarii de peste 6 luni care sunt și diversificați pot primi apă între mese.

Semne si simptome propriu zise ale insolației:

Creșterea temperaturii

Absența transpirației

Piele fierbinte, roșie și uscată

Cefalee (la copii mai mari)

Greață

Vărsături

Oboseală

Erupții la nivelul extremităților

Respirație superficială și rapidă

Halucinații

Dezorientare

Convulsii

Pentru evitarea insolației, o măsură care trebuie luată este administrarea de lichide. Se vor evita însă băuturile dulci și acidulate! Folosirea întotodeauna a protecției solare, purtarea ochelarilor de soare și limitarea timpului de expunere la soare, toate acestea sunt esențiale în prevenirea insolației și arsurilor solare.

F.B.

Sursă text: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614