REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cât de periculos este să abuzezi de laxative

Cât de periculos este să abuzezi de laxative

Replica API 30 iunie 2020 | 00:00 1057

Abuzul de laxative poate avea consecințe grave asupra sănătății, de la dezechilibrul electrolitic până la daune serioase ale organelor interne.

Laxativele sunt medicamente care luptă împotriva constipației prin înmuierea scaunelor și inducerea unei mișcări intestinale. Unele sunt utilizate înainte de procedurile sau de examinările intestinale. Laxativele se comercializează sub formă de comprimate, capsule, lichide, supozitoare. Deși majoritatea laxativelor sunt destinate utilizării pe termen scurt, multe persoane tind să abuzeze de ele și să le folosească în alte scopuri.

Abuzul de laxative apare atunci când o persoană încearcă să elimine caloriile nedorite, să piardă în greutate, să se „simtă subțire” sau să se „simtă mai ușoară” prin utilizarea repetată și frecventă a laxativelor. Adesea, aceste produse sunt folosite greșit după consumul de mâncare, deoarece persoana crede în mod eronat că laxativele vor elimina mâncarea și caloriile înainte de a putea fi absorbite - dar acest lucru nu se întâmplă cu adevărat.

Abuzul de laxative este grav și periculos, ducând adesea la o varietate de complicații pentru sănătate, care, uneori, pot chiar să pună viața în pericol.

Mituri demontate despre laxative

Credința că laxativele sunt eficiente pentru controlul greutății este un mit. De fapt, până în momentul în care laxativele acționează asupra intestinului gros, majoritatea alimentelor și caloriilor au fost deja absorbite de intestinul subțire. Deși laxativele stimulează artificial intestinul gros să se golească, „pierderea în greutate” cauzată de o mișcare intestinală indusă de laxativ conține în realitate puține alimente, grăsimi sau calorii.

În schimb, abuzul de laxative provoacă pierderea de apă, minerale, electroliți și fibre. Această greutate care se pierde odată cu apa revine imediat ce persoana bea lichide și corpul se rehidratează. În cazul în care persoana refuză să bea lichide, considerând greșit că în acest mod se îngrașă, riscă deshidratarea. Această situație este traumatizantă pentru organele și poate duce, în cele din urmă, la deces.

O metodă sănătoasă de a pierde în greutate presupune adoptarea unei alimentații sănătoase, bazată pe proteine slabe și multe legume, evitarea zahărului, a făinoaselor și a produselor de fast-food, un consum sporit de apă și efectuarea unor exerciții fizice regulate, nicidecum apelarea la produse laxative.

Consecințele abuzului de laxative pentru sănătate

Perturbarea electroliților și a echilibrului mineralelor. Sodiul, potasiul, magneziul și fosforul sunt electroliți și minerale prezente în organism în cantități foarte specifice, necesare funcționării corespunzătoare a nervilor și mușchilor, inclusiv a colonului și a inimii. Deranjarea acestui echilibru delicat poate duce la o funcționare necorespunzătoare a acestor organe vitale.

Deshidratarea severă. Această situație poate provoca tremor, slăbiciune, vedere încețoșată, leșin, leziuni renale și, în cazuri extreme, poate duce la deces. Deshidratarea necesită adesea tratament medical.

Dependența de laxative apare din cauza folosirii excesive a acestor produse și poate face colonul să nu mai reacționeze la doze uzuale de laxative, astfel încât să fie necesare cantități tot mai mari din aceste produse pentru a produce mișcări intestinale.

Deteriorarea organelor interne este o consecință a abuzului de laxative, inclusiv colonul întins sau „leneș”, infecția colonului, sindromul intestinului iritabil și, mai rar, leziuni hepatice. Abuzul cronic de laxative poate contribui la riscul de cancer de colon.

Cum se tratează dependența de laxative

Pentru ca o persoană să se trateze de această dependență de laxative poate fi nevoie să colaboreze cu o echipă de profesioniști din domeniul sănătății inclusiv un medic generalist, un psiholog sau un consilier și un dietetician. Ajutorul familiei sau al prietenilor apropiați este, de asemenea, de folos.

Cum poți avea un tranzit intestinal îmbunătățit

Tranzitul intestinal se poate îmbunătăți adesea cu modificări ale stilului de viață care includ:

Creșterea aportului de fibre din dietă. Acestea îmbunătățesc funcția intestinului prin înmuierea scaunului și „măturarea” colonului. Multe alimente pot acționa ca laxative naturale prin conținutul bogat în fibre, printre acestea numărându-se: semințele de in, chia și dovleac, fructele uscate precum stafidele, smochinele și prunele, legumele precum cartofii dulci, dovleacul și frunzoasele (spanac, kale etc.), fructele consumate cu tot cu coajă (mere, pere, caise etc.), pâinea integrală și cerealele, fasolea fiartă, porumbul, tărâțele de ovăz.

Creșterea aportului de lichide. Pentru ca fibrele să curețe bine colonul au nevoie să fie însoțite de lichide. În acest scop, e indicat ca o persoană să bea zilnic cel puțin 6 pahare cu apă.

Efectuarea unor exerciții fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, dansul, gimnastica în casă ori pedalatul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367