REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cât e mita electorală în judeţ? 100 de lei sau 100 de euro, în funcţie de cât de "spălat" e alegătorul!

Cât e mita electorală în judeţ? 100 de lei sau 100 de euro, în funcţie de cât de "spălat" e alegătorul!

Replica API 14 septembrie 2011 | 00:00 137

Primarul Delicoti: "PSD are o maşină de vot bazată pe plata directă"

Primarul Delicoti: "PSD are o maşină de vot bazată pe plata directă"

Simpatia alegătorilor se poate câştiga numai cu ajutorul... "mitei şi turismului electoral", sunt de părere politicienii constănţeni, întrucât, spun ei, "votul este emoţional". De altfel, "partidul care alimentează în ziua alegerilor buzunarul votantului are şanse reale de câştig în faţa altor partide care decid pe parcursul campaniei electorale să se limiteze doar la mici atenţii, gen pixuri, brichete, pui, ulei, făină sau excursii la mânăstiri", mai spus aceştia. Sumele pentru un vot, la Constanţa, variază de la 100 lei până la 100 de euro, "în funcţie de cât de spălaţi sunt oamenii", comentează primarii din judeţ!

Concluziile de mai-sus au reieşit după mai multe discuţii cu primari din judeţ, pe tema mitei electorale din campanie, a cadourilor şi aşa mai departe - adică lucrurile trăite în 2008 de aleşi şi alegători, "Este o mare deosebire între ce se dădea în mod clasic, mici avantaje, şi la ce s-a ajuns acum. Cei de la PSD şi-au făcut anumite reţele prin care efectiv dau bani. Au depăşit de mult stadiul de pui, ulei, tricou sau brichete. PSD-ul a trecut direct la mită electorală. PSD-ul are o maşină de vot bazată pe plata directă. Cei de la PNL, la alegerile din 2008, au aplicat acest sistem în Poarta Albă. I-am surprins când dădeau bani oamenilor. Oamenii au primit sume cuprinse între 1 şi 2 milioane lei vechi, în funcţie de cât de spălaţi erau. În 2008, la Cogealac votul a ajuns să coste 5 milioane lei vechi. La Năvodari, am înţeles că e 100 de euro. Cel care dă acum 100 de euro, la viitorul tur de scrutin va trebui să tripleze suma", a declarat, pentru "Replica", Vasile Delicoti, primarul PDL al comunei Poarta Albă.

"Lozinca USL este 5 câştig, 7 mănânc, ce rămâne - pun deoparte"

Tot Delicoti a mai spus că "mita electorală" funcţionează doar la "electoratul needucat". "Din păcate, avem o categorie destul de mare de electorat needucat care reacţionează la mita electorală. Pentru electoratul needucat, şi slab pregătit, contează cine-i dă (în ziua votului -n.r.) ultimul banul", a mai spus Delicoti. Acesta a mai precizat că reţeta "mitei electorale" nu dă greş la sate sau la unele comune, însă la oraş lucrurile se schimbă radical. Delicoti spune că oamenii pot fi convinşi să iasă la vot şi prin alte modalităţi. "PDL nu-şi permite să recurgă la mită electorală, probabil că se va merge pe sistemul clasic, şi anume pachete cu tricouri. În comunităţile sărace mita prinde, dar la oraşe şi în comunele mai înstărite oamenii se simt jigniţi dacă li se pune banul în mână pentru a vota cu cineva. A mers la Bărăganu, dar la un electorat educat, mita nu ţine. Lozinca USL este: 5 câştig, 7 mănânc, ce rămâne pun deoparte. USL vrea să ne demonstreze că 5 este mai mare decât 7", a explicat Delicoti.

Chiru: Prin proiectele realizate nu trebuie să dau şpagă oamenilor să iasă la vot

Deşi primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a declarat că "votul este emoţional" şi "dacă românii aşteaptă şpagă electorală, să le dăm", colegul său de partid, de la Lumina, Dumitru Chiru, spune că este de acord ca reprezentanţii PSD să-şi schimbe mentalitatea, dar în ceea ce priveşte mita electorală, are mari reţineri. "Sunt de acord că PSD trebuie să-şi schimbe mentalitatea, dar la Lumina votanţii nu vor fi motivaţi cu pachete. Din punctul meu de vedere, la comuna pe care o administrez, şi prin proiectele realizate în Lumina, nu trebuie să dau şpagă oamenilor să iasă la vot. Pe oameni consider că i-am motivat în cei 4 ani de administrare", a conchis Chiru.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367