REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cât timp e indicat să stai acasă dacă suferi de răceală sau gripă

Cât timp e indicat să stai acasă dacă suferi de răceală sau gripă

Replica API 20 octombrie 2020 | 00:00 970

Avem tendința de a privi răceala (uneori chiar și gripa) ca pe o afecțiune care nu ne împiedică să ne facem treburile zilnice. De aceea, cei mai mulți dintre noi mergem în continuare la serviciu chiar și atunci când suntem răciți. Ei bine, medicii ne avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem pe noi înșine, dar și la care îi expunem pe cei cu care intrăm în contact, scrie doc.ro.

Strănutul, tusea și febra sunt semne clare ale faptului că ești contagios. Așadar, chiar ești capabil să lucrezi, vei împrăștia germeni în jurul tău și vei transmite răceală colegilor de birou și altor oameni cu care interacționezi. Mai mult decât atât, recuperarea ta va fi mai lungă.

Atât răceala, cât și gripă, sunt afecțiuni care se vindecă mai rapid dacă te odihnești suficient. Totodată, ambele sunt afecțiuni contagioase.

Când și cât e cazul să stai acasă dacă ai răcit sau suferi de gripă

Răceală debutează la 1-3 zile după contractarea virusului, iar gripă la 1-4 zile.

Simptomele răcelii se instalează treptat. Cele mai frecvente simptome în caz de răceală sunt:

Oboseală

Durere în gât, senzație de iritare

Congestie nazala

Strănut și tușe

Febra apare foarte rar, iar dacă apare este mică

Mucus nazal care își schimbă culoarea pe parcursul răcelii, de la transparent, la alb și până la verde.

În 7 zile, simptomele răcelii ar trebui să dispară.

Pe de altă parte, gripă se instalează brusc, cu toate simptomele la intensitate mărită:

Febra

Frisoane

Dureri de cap

Durere în gât

Tușe seacă

Congestie nazala

Dureri musculare

Oboseală

Lăcrimarea ochilor

Vărsături.

Simptomele severe vor dispărea în 3 zile, însă manifestările gripei vor dispărea complet în 1-2 săptămâni de la debut.

Atâta răceală, cât și gripă, sunt extrem de contagioase cu o zi înainte de debutul simptomelor, dar și timp de 5-7 zile după debut.

Pentru că recuperarea să fie mai rapidă, dar și pentru a evita transmiterea virusului altor persoane, se recomandă că pacientul să stea acasă 5-7 zile, adică în perioada în care boală este contagioasă. Cât timp simptomele precum strănutul, tusea și febra sunt prezente, riscul de transmitere a virusului este extrem de ridicat.

Ce trebuie să facă pacientul dacă suferă de răceală sau gripă

În primul rând, pacientul va administra medicamentele recomandate de medic, în scopul ameliorării simptomatologiei. Apoi, acesta va acordă o atenție sporită regulilor de igienă – își va spală mâinile cu apă și săpun de mai multe ori pe zi, va pune mâna la gură când va strănută sau tuși și nu va bea din același recipient nici cu membrii familiei.

Ideal ar fi că pacientul bolnav să stea acasă o săptămâna, astfel încât să nu transmită virusul altor persoane, dar să reducă totodată și riscul de complicații.

Odihnă este foarte importantă în caz de răceală, iar pacientul ar trebui să stea în pat și să se odihnească în măsură în care acest lucru este posibil. Și alimentația joacă un rol important, organismul având nevoie de hidratare suplimentară, dar și de nutrienți care să îl pună pe picioare. E indicat să se consume supe, ceaiuri, smoothie-uri și sucuri de fructe. Legumele și fructele nu trebuie să lipsească din dietă persoanelor care sunt răcite sau au gripă.

După ce revii la serviciu sau la școală, e important să respecți cu strictețe regulile de igienă, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului, în cazul în care acesta se află încă în salivă ta, chiar și în concentrații reduse.

Dacă în două săptămâni simptomele răcelii sau gripei nu dispar complet, este necesar să mergi la medic, întrucât e posibil să ai de-a face cu complicații respiratorii și nu numai.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614