REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cât va sta Mircea Băsescu la închisoare dacă va fi condamnat definitiv

Cât va sta Mircea Băsescu la închisoare dacă va fi condamnat definitiv

Replica API 11 ianuarie 2016 | 13:17 295

Mircea Băsescu, la data de 8 ianuarie a.c., a fost condamnat, de Tribunalul Constanța, la 4 ani cu executare, pe când Marian Căpăţînă a primit 3 ani, tot cu executare. Decizia nu este definitivă şi va fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. În cazul în care instanța ierarhică va menține soluția instanței de fond, fratele fostului președinte al României, Traian Băsescu, n-ar avea motive prea mari de îngrijorare. Din cei patru ani, Mircea Băsescu ar putea sta după gratii...doar câte luni.

Potrivit art. 100, din Noul Cod Penal, privind condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii, Mircea Băsescu ar executa din pedeapsă, pentru că are peste 60 de ani, doar jumătate din durata acesteia. Adică doi ani. „În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d)“, prevede articolul mai sus menționat. Și, dacă luăm în calcul și perioada arestului preventiv, respectiv arestului la domiciu, mai scădem din perioada care ar trebui s-o execute, 11 luni, asta pentru că Mircea Băsescu s-a aflat în arest în perioada 19 iulie 2014 - 24 iunie 2015. Altfel spus, din cei patru ani, fratele președintelui ar sta după gratii un an și o lună. Iar, dacă scrie, asemenea celorlalți deținuți celebri, una sau mai multe cărți, i-ar rămâne o pedeapsă nesemnificativă, de câteva luni. Trebuie să luăm în calcul și posibilitatea ca instanța ierarhică, respectiv Curtea de Apel, să-i dea o condamnare cu suspendare ori să-i micșoreze pedeapsa data de Tribunal. În cazul acesta, Băsescu ar putea scăpa, lejer, de închisoare.

Mircea Băsescu a fost judecat, alături de Marian Căpăţână, în dosarul privind mita pe care ar fi primit-o de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Cei doi au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele fostului preşedinte al ţării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614