Cât vom plăti căldura din apartamente, în această iarnă? Ce zice Popa, de la Termoficare!
Cât vom plăti căldura din apartamente, în această iarnă? Ce zice Popa, de la Termoficare!
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestIntrarea în drepturi a sezonului rece vine la pachet cu întrebarea: cât vom plăti în acest an căldura? Între 120.000 și 150.000 de constănțeni sunt în prezent beneficiari ai serviciului public de termoficare al Municipiului Constanța. Fie că sunt beneficiari direcți sau indirecți, aceștia au obligația să plătească parțial sau integral costul gigacaloriei pentru această iarnă. O noutate, în acest sezon, ar fi reprezentată de modul de repartizare a cotei procentuale a consumului comun de încălzire, acum aceasta se calculează în funcție de zona de temperatură temperată/rece, de luna din sezonul rece și gradul de deconectare al apartamentelor din bloc, ca un procent din consumul de energie termică măsurat la branșamentul condominiului. Asociațiile de locatari/proprietari au afișat deja la fiecare scară tabelele cu aceste costuri.
Odată cu introducerea centralelor pe gaz și a debranșărilor de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, la nivelul Municipiului Constanța au survenit modificări constante în ceea privește numărul de beneficiari. Pentru iarna 2024-2025, potrivit conducerii Termoficare Constanța, în municipiu sunt în prezent între 120.000 și 150.000 de beneficiari ai sistemului public de termoficare. Pentru o împărțire cât mai justă a cheltuielilor, în martie 2024 a fost emis de către ANRSC Ordinul nr.7 de aprobare Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum.
„Față de vechiul regulament, respectiv Ordinul nr. 343 din 2010 al Președintelui ANRSC, noutatea este reprezentată de modul de repartizare a cotei procentuale a consumului comun de încălzire, acum aceasta se calculează în funcție de zona de temperatură temperată/rece, de luna din sezonul rece și gradul de deconectare al apartamentelor din bloc, ca un procent din consumul de energie termică măsurat la branșamentul condominiului“, a declarat Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța.
Prin ordinului nr.7 din martie 2024 sunt stabilite cotele procentuale aferente consumului de încălzire conform tabelelor de mai jos:
Cota comună se repartizează apartamentelor, iar diferența dintre cantitatea facturată și cota comună se va repartiza doar apartamentelor conectate la termie
Cota comună se repartizează tuturor apartamentelor din bloc, iar diferența dintre cantitatea facturată (total consum) și cota comună se va repartiza doar apartamentelor conectate la termie. Repartizarea pe fiecare apartament în parte se va face numai proporțional cu suprafața utilă a acestuia.
Municipiul Constanța se situează în zona de temperatură exterioară caldă și temperată. Ca să fim mai expliciți vom face următoarea simulare. Să presupunem că la un bloc de 40 de apartamente, conectat la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, avem înregistrat pentru o lună un consum de 10 gigacalorii.
Presupunem că din cele 40 de apartamente, 40%, au trecut la centrale pe gaz, renunțând la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Conform formulei de calcul stabilită prin ordinul amintit mai sus, cota comună este între 35 și 45% în funcție de lunile de iarnă. Astfel, din cele 10 gigacalorii între 3,5 și 4,5 gigacalorii reprezintă cota de încălzire a spațiilor comune care se împarte la toate cele 40 de apartamente. Diferența, adică între 6,5 și 5,5 gigacalorii se va împărți doar la apartamentele conectate la sistemul public de termie.
Trebuie precizat și faptul că cu cât gradul de deconectare dintr-un bloc (raportul între numărul de apartamente deconectate si numărul total de apartamente din bloc) este mai mare, în mod firesc și cota procentuală este mai ridicată. Atenție!!! Conform legii, proprietarii de apartamente alimentați printr-un branșament termic comun, sunt obligați să își monteze repartitoare de costuri.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News