REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Câtă apă trebuie să bei în funcție de dieta pe care o ții

Câtă apă trebuie să bei în funcție de dieta pe care o ții

Replica API 30 iulie 2020 | 00:00 931

Dacă vrei să slăbești, trebuie să te hidratezi corespunzător. Însă e important să știi că unele diete măresc nevoia organismului de apă – iată despre ce este vorba!

În funcție de alimentele pe care le consumi, nevoia organismului de apă poate să scadă (dacă bei multe smoothie-uri sau consumi multe supe), dar și să crească. Pentru că deshidratarea este unul dintre principalii inamici ai siluetei, dar și ai stării de bine, este important să șții cam câtă apă trebuie să consumi dacă ții o anumită cură de slăbire, scrie doc.ro.

Dietele hiperproteice, cum sunt dietele Dukan și Atkins (ambele foarte celebre), măresc nevoia organismului de lichide. Atunci când ții o dietă care se bazează pe o cantitate mare de proteine, organismul este predispus deshidratării. Partea proastă este, însă, că nu apare neapărat și senzația de sete. Așadar, riscurile de deshidratare sunt și mai mari, întrucât nu există semne care să trădeze nevoia organismului de apă.

Mai mult decât atât, consumul excesiv de proteine suprasolicită rinichii, de aceea ar trebui să te asiguri că nu ești în pericol de deshidratare, astfel încât să pui și mai multă presiune pe rinichi.

Atunci când o persoană care practică sport consumă dintr-o dată mai multe proteine, fără însă să mărească și aportul lichidelor consumate, crește nivelul de uree nitrogen din sânge, ceea ce înseamnă că rinichii sunt suprasolicitați. Spre deosebire de carbohidrați, proteinele se transformă mai greoi în energie, ceea ce înseamnă că organismul poate avea nevoie de mai multe lichide pentru a elimina ceea ce rămâne în corp.

Dacă în mod normal specialiștii ne sfătuiesc să consumăm în jur de 8-10 pahare de apă pe zi, persoanele care urmează o dietă bogată în proteine ar trebui să mărească acest aport. Cafeaua, ceaiul și alte băuturi care conțin cofeină nu se consideră lichide hidratante, întrucât acestea au efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează, mai degrabă, eliminarea lichidelor din corp.

Un alt pericol la care te poate expune o dietă hiperproteică constă în formarea pietrelor la rinichi. Însă și acest risc poate fi redus considerabil prin hidratarea corespunzătoare.

Pe de altă parte, sunt și diete care permit reducerea consumului de apă, întrucât organismul este menținut hidratat și prin alimentație. De pildă, dieta cu supă de varză, curele cu smoothie-uri și orice altă dietă care se bazează pe consumul de lichide, scad nevoia organismului de apă.

Când să bei apă

Bineînțeles, poți bea apă când vrei tu. Însă în anumite momente, această are un impact și mai puternic asupra organismului. De pildă, dacă bei un pahar cu apă cu o jumătate de ora înainte de masă, sunt șanse mari să consumi cu până la 90 de calorii mai puțin în timpul mesei, întrucât apă îți scade apetitul. Dacă bei apă cu 30 de minute înainte de fiecare masă, poți reduce aportul caloric zilnic cu până la 270 de calorii.

Fie că practici sau nu sport, îți este sau nu sete, trebuie să bei apă pe tot parcursul zilei. Este indicat să ai în permanentă la îndemână un recipient cu apă, din care să bei la fiecare jumătate de ora. Dacă îți formezi un obicei din asta, îți va fi foarte ușor apoi, întrucât băutul unui pahar cu apă va deveni un gest mecanic.

Alte ponturi care te vor menține hidratat la dietă și nu numai:

Consumă, pe post de gustare între mese, fructe zemoase precum pepenele, portocalele sau nectarinele.

Introdu în dietă ta, în măsură în care planul alimentar îți permite, și supe, dar și smoothieuri.

Bea ceaiuri fără cofeină, precum ceaiul din plante (mușețel, tei, sunătoare).

Cum poate consumul de apă să te ajute să slăbești

Consumul de apă, potrivit experților, poate face organismul să ardă mai multe calorii. Cele mai multe studii au analizat efectul pe care îl are consumul unei cantități de 0,5 litri de apă.

De ce este important să bem apă

Unul dintre aceste studii1 arată că acest consum de apă crește numărul de calorii pe care le ardem, care este cunoscut sub numele de cheltuieli energetice de repaus. Acest studiu a tras concluzia că, atunci când este combinat cu o dietă hipocalorică, consumul a 500 ml de apă înainte de fiecare masă duce la o scădere și mai mare în greutate decât dacă persoană ar ține doar dietă hipocalorică respectivă, iar aceste rezultate s-au observat la adulții de vârstă mijlocie și la cei de vârstă a treia. Mai mult, oamenii de știință au observat că numărul de kilograme eliminate a fost mai mare în cazul grupului de persoane care au consumat apă, decât la cele care nu au băut apă.

Alte studii indică faptul că, prin consumul de apă înainte de mese, se reduce poftă de mâncare. Nu este un simplu mit, pentru că există cercetări care au găsit anumite trăsături adevărate în acest caz, însă lucrurile sunt valabile mai ales în cazul adulților vârstnici și al celor de vârstă mijlocie. Un studiu2 a arătat că prin consumul de apă înainte de micul dejun, s-a redus cantitatea de calorii consumate în timpul mesei cu până la 13%. Acum că șții faptul că există dovezi științifice ale consumului de apă, ai un motiv în plus pentru a te hidrata corespunzător, mai ales dacă ții dietă și vrei să scapi de câteva kilograme.

Câtă apă trebuie să bem pe zi?

În cadrul unei diete normale, cu circumstanțe normale în ce privește efortul fizic și climatul, urină eliminată de adulții sănătoși este de aproape 500 ml pe zi. Așa că oamenii de stiinta3 recomandă un aport total de lichide de 3 litri, în cazul bărbaților, și de 2,2 litri, în cazul femeilor, considerați aceste cantități ca fiind adecvate.

Un aport mai mare de lichide decât cel de mai sus nu are niciun fel de beneficii pentru sănătate, excepție fiind cazul în care se dorește prevenirea (recurentei) pietrelor la rinichi, spun cercetătorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218