REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Cătălina Ponor, triplă campioană la gimnastică, nu poate preda copiilor această disciplină sportivă"

"Cătălina Ponor, triplă campioană la gimnastică, nu poate preda copiilor această disciplină sportivă"

Replica API 2 noiembrie 2012 | 00:00 128

Directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", Andrei Szemerjai:

Directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", Andrei Szemerjai:

Viaţa unui sportiv de performanţă este foarte grea. De obicei copiii sunt îndrumaţi de părinţi, profesori, spre sport de la vârste fragede şi nici după zece ani de antrenamente zilnice, care pot ajunge până la 18 ore pe zi, nu au certitudinea că vor face performanţă. Cu toate astea, continuă. E nevoie de o perseverenţă fantastică din partea copiilor şi a părinţilor, dar şi a profesorilor antrenori, care nu au concediu, nu au zile libere, aceasta fiind o obligaţie pe care şi-o autoimpun. La rândul lor, sportivii muncesc mai mult în week-end, spre deosebire de ceilalţi elevi, pentru că antrenorii apasă mai mult pe pedală în acele zile libere. Se lucrează la foc continuu, dar e muncă patriotică, pentru că recompense nu prea există, nici măcar pentru cei care obţin un titlu de campion european sau olimpic.

Până în anul 2010 exista, prin HG1447/2005, o grilă de premiere pentru competiţiile interne şi internaţionale, în care cluburile sau federaţiile pe ramuri de sport puteau oferi 50% din ce acorda Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Chiar dacă judeţul Constanţa obţine şi patru sau cinci titluri de campion european pe an, fapt cu care alte judeţe ale ţării s-ar mândri foarte mult, sportivii noştri nu sunt recompensaţi pe măsură. Cu toate acestea, copiii continuă să muncească şi să pună suflet în ceea ce fac, mulţumiţi de medaliile obţinute şi de recunoaşterea internaţională. Elevii Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanţa sunt copii conştiincioşi, obişnuiţi cu un program riguros. O parte din ei sunt departe de casă, stau la internat, mănâncă la cantina instituţiei şi, din această cauză, porţile liceului sunt deschise unsprezece luni şi trei săptămâni pe an.

Cătălina Ponor, eleva Liceului cu Program Sportiv din Constanţa

Constanţa se mândreşte cu o triplă campioană olimpică, Cătălina Ponor. Sportiva a activat la Cubul Sportiv Farul. În anul 2004, după terminarea Jocurilor Olimpice de la Atena, unde sportiva a fost triplă campioană olimpică (medalia de aur ca membră a echipei române de gimnastică, medalii de aur la bârnă şi la sol), s-a întors în Constanţa ca elevă a Liceului cu Program Sportiv, în clasa a XII-a. Deşi era internaţional recunoscută şi numele ei era pe prima pagină a ziarelor, se comporta normal, ca orice elev, era comunicativă, fără să adopte aere de superioritate. "Sincer să fiu, când am aflat că va fi elevă a liceului nostru, mi-am închipuit că va fi diferită de ceilalţi copii, având în vedere titlurile obţinute. Am crezut că va fi mândră, cu aere de superioritate. În schimb ea s-a dovedit a fi o surpriză extrem de plăcută, de o modestie ieşită din comun, care se comporta ca un copil absolut normal şi era prietenă cu toate fetele şi toţi băieţii din clasă. A trebuit să se acomodeze cu un nou regim la şcoală. Şi-a recunoscut lipsurile şi, spre uimirea mea, a cerut ajutorul. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă, pentru că asemenea valori, e păcat de Dumnezeu să nu fie înconjurate cu respect şi dragoste. Cătălina a luat examenul de bacalaureat şi a devenit absolventă a liceului nostru", a declarat, pentru "Replica", directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", Andrei Szemerjai.

Tripla Campioană Olimpică, ofiţer al Ministerului de Interne

Campioana este absolventă cu studii universitare de licenţă a Universităţii Ovidius, cu masterate în curs de derulare, dar acestea nu-i conferă acea specializare care să îi dea dreptul de a preda într-o unitate şcolară vocaţională cu profil sportiv, ne-a explicat directorul Szemerjai. Există un adevărat cerc vicios pentru că Ministerul Educaţiei nu recunoaşte Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor. În consecinţă, dacă un sportiv obţine o a doua specializare în urma absolvirii Şcolii Naţionale de Antrenori, nu are voie să profeseze această specializare. Chiar dacă şcolile sportive scot un post, nu are cine să-l ocupe pentru că nu există specializarea cerută sau mai bine zis nu este recunoscută. Aşadar, tripla campioană Cătălina Ponor nu va putea preda gimnastica în şcoli. Oare Ministerul Educaţiei realizează câţi copii ar dori să le fie antrenoare? Motivul pentru care Cătălina s-a reimplicat în activitatea de performanţă a fost întoarcerea antrenorilor Octavian Belu şi Maria Bitang la cârma echipei naţionale, pentru că are încredere în ei şi le poartă un respect deosebit. La fel ar fi tratată şi ea de viitorii ei elevi pentru că "omul sfinţeşte locul". Sportiva a primit totuşi recunoaşterea Clubului Sportiv "Dinamo" Bucureşti, unde a fost transferată şi legitimată în momentul în care a reluat activitatea competiţională, în 2010. După Jocurile Olimpice de la Londra, ea a fost înaintată în grad de ofiţer al Ministerului de Interne.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218