Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricând și la Constanța. Video
Catastrofa de la Crevedia s-ar putea repeta oricând și la Constanța. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestDoi oameni au murit, iar alți 58 au fost grav răniți, în urma exploziilor care au avut loc, sâmbătă seară, 26 august a.c., la o stație GPL, aflată în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița. Din păcate, tragedia de la Crevedia se poate repeta în orice moment tocmai din cauza amplasării acestor stații între blocuri, școli și alte construcții în care se află oameni. În municipiul Constanța, există, conform reprezentanților ISU Dobrogea, 19 stații de GPL, toate având autorizații de funcționare și alte 39 în județ. Cu toate că legea prevede că rezervoarele de gaz să fie amplasate la cel 40 de metri de locuințe, în realitate, multe stații nu respectă această distanță. Aceste stații, localizate în zone aglomerate și periculoase, reprezintă o amenințare reală pentru siguranța publică.
Tragedia de la Crevedia în care 2 oameni au murit, iar alți 58 se află pe patul de spital se poate repeta oricând. Motivul: nerespectarea regulilor de siguranță cu privire la funcționarea și amplasarea acestor stații. Din cauza cererii tot mai mare de carburant ieftin, cele mai multe stații s-au deschis în zonele aglomerate ale orașelor, multe dintre ele fiind construite foarte aproape de casele oamenilor. Potrivit actului normativ NP 037/99, distanţa de siguranţă dintre acestea şi clădirile învecinate diferă în funcţie de destinaţia construcţiilor. Astfel, distanţa de siguranţă poate fi şi de 20 de metri, dar şi de 50.
Dar oare câte stații din municipiul Constanța respectă aceste reguli? La o primă vedere... foarte puține. Conform reprezentanților ISU Dobrogea, în municipiul Constanța există 19 stații de GPL, toate având autorizație de funcționare.
În cartierul Poarta 6, spre exemplu, pe strada 1 Mai vechi, la intersecția cu strada Plopilor, funcționează o stație GPL, în imediata apropiere fiind construit un imobil, dar și câteva locuințe. Apoi, la câțiva kilometri, mai exact pe Șoseaua Mangaliei, în apropiere de clădiri de locuințe, există o altă stație GPL. Și în apropiere de fabrica de pâine Dobrogea, pe bulevardul Aurel Vlaicu, există o stație GPL, paralel fiind, din nou, amplasate mai multe locuințe. Nici stația Gaspeco, localizată pe bulevardul I.C. Brătianu nu se abate de la regulă, fiind poziționată într-o zonă destul de aglomerată. Ajungem și pe bulevardul Mamaia. Și aici există o stație amplasată între locuințe. Aceeași societate deține și stația din zona CET Palas.
În urmă cu un an, comisarii Gărzii de Mediu Constanța au efectuat un control la stația cu pricina, fiind aplicată și o sancțiune în valoare de 60.000 lei și o sancțiune complementară de suspendare a activității de încărcare butelii cu GPL la punctul de lucru. Şi exemple sunt multe. O altă problemă majoră este vârsta acestor instalații GPL. Unele dintre ele sunt în funcțiune de decenii și tehnologia sau materialele utilizate nu mai sunt în conformitate cu standardele moderne de siguranță. Acest lucru pune în pericol nu doar angajații stației, ci și oamenii din împrejurimi.
În prezent, în evidențele ISU Dobrogea există 76 de stații de distribuție carburanți, 24 fiind mixte, adică sunt prevăzute și cu schiduri pentru gaz și 52 sunt fără schid. Alte 24 de schiduri sunt independente și funcționează pe întreg teritoriul județului. Din cele 24 de schiduri independente, 15 dețin autorizație de securitate la incendiu și alte 9 nu. Se pare că ultimele controale au fost efectuate în anul 2022, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.
Cum trebuie amplasate stațiile GPL?!
Potrivit actului normativ NP 037/99, care se referă la proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de distribuţie a gazelor petroliere lichefiate (GPL) utilizate drept carburant la autovehicule, trebuie să se ţină cont de cerinţele de calitate prevăzute în Legea nr. 10/1995, precum rezistenţă şi stabilitate; siguranţă în exploatare; siguranţă la foc; igienă, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului; izolaţie termică, hidrofugă şi economie de energie şi protecţie împotriva zgomotului. Totodată, recipientul se va monta pe un postament de beton, calculat pentru a asigura stabilitatea în condiţii normale de funcţionare la care se adaugă sarcini accidentale provenite din seism, proba hidraulică. Ulterior sunt mai multe obligaţii cu privire la instalaţii, supape, pompe de ventilare, recipient subteran, de stocare, sistemul electric de control cât şi altele. Totodată, distanţele de siguranţă între incinta staţiei de distribuţie GPL cu instalaţie monobloc tip skid şi construcţiile învecinate sunt de mai multe tipuri. Spre exemplu, faţă de clădirile locuibile şi birourile amplasate în cartierele de locuinţe, distanţa trebuie să fie de 40 de metri. Distanţa de siguranţă faţă de locuinţele unifamiliale amplasate în construcţii izolate este de 20 de metri, faţă de instituţiile de învăţământ trebuie să fie de 40 de metri, faţă de unităţi medicale trebuie să fie de 50 de metri etc.
Încărcarea buteliilor în stațiile GPL, un real pericol!
Unii cetăţeni apelează, în mod inconştient, la practici care, pe lângă faptul că sunt ilegale, pun în pericol viaţa şi integritatea lor, dar şi a vecinilor. Fenomenul este încurajat de proprietarii de staţii de distribuţie GPL, care permit încărcarea buteliilor de aragaz. Această procedură este preferată de consumatori deoarece preţul buteliei este cu jumătate mai mic decât dacă ar cumpăra-o de la un distribuitor autorizat şi, în plus, poate fi supraîncărcată. Pericolele la care se expun lucrătorii de pe platformele de alimentare, dar şi cei care aleg să îşi umple butelia în acest mod, sunt uriaşe, pornind de la "banala" explozie devastatoare, la intoxicaţii cu gaze scurse. La Constanţa, aproape toate staţiile GPL oferă astfel de servicii, mai mult sau mai puţin voalat. Cu mici insistenţe şi contra unei "suprataxe" ce variază între 3 şi 5 lei, angajaţii acestor staţii de carburanţi încarcă butelia cu până la 20 kg de produs petrolier lichefiat.
Doi morți și 58 de victime în urma exploziilor din Crevedia
Doi oameni au murit, iar alți 58 au fost grav răniți, în urma exploziilor care au avut loc, sâmbătă seară, 26 august a.c., la o stație GPL, aflată în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița. Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă. Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).
Premierul Marcel Ciolacu anunță controale la toate stațiile GPL din România
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat la o zi distanță de la tragedia din Crevedia, că începând de luni, 28 august, vor fi demarate controale la toate stațiile GPL din țară, inclusiv la cele din Capitală. „Astăzi am avut o discuţie cu primarul Sectorului 5, care a dispus la nivelul primăriei şi a controlat toate staţiile de GPL de pe teritoriul Sectorului 5. Dânsul mi-a spus că sunt 11 astfel de activităţi pe terenuri proprietate privată, niciuna nu are autorizaţie de construcţie. În acest moment este normal ca la nivelul Guvernului să dispunem controale în toată ţara la aceste staţii de GPL şi să luăm măsuri, în cazul în care este un pericol pentru vieţile omeneşti”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Până la acest moment, conform reprezentanților Prefecturii Constanța, nu a fost emisă vreo dispoziție pentru controale la stațiile de carburanți și GPL, din județul Constanța.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News