REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Câte teste pentru depistarea Covid-19 sunt la Constanța? Tăcere din partea autorităților

Câte teste pentru depistarea Covid-19 sunt la Constanța? Tăcere din partea autorităților

Replica API 16 martie 2020 | 00:00 3142

Lipsa de comunicare pare a fi cea mai mare problemă a autorităților, într-o situație fără precedent pentru țara noastră, cel puțin pe plan local. După ce Victor Costache, ministrul Sănătății, a anunțat că, la nivel naţional, există 10.000 de teste Real Time PCR şi 50.000 de teste rapide în depozitele UNIFARM, pentru depistarea coronavirusului, autoritățile locale nu ne pot pune la dispoziție o cifră în acest sens.

Activitatea Direcției de Sănătate Publică din Constanța rămâne un mister, pentru că informațiie venite de la această instituție lipsesc cu desăvârșire. Instituția este reticentă în comunicare chiar și cu parlamentarii, nu doar cu jurnaliștii.

Încă de la aflarea veștii că senatorul Vergil Chițac a fost depistat cu coronavirus, Stelian Ion, deputat constănțean, s-a autoizolat. Acesta a luat legătura cu personalul DSP, fiind luat în evidență și... cam atât. Deputatul susține că, deși nu se simte foarte bine, nu dorește testarea, întrucât nu prezintă simptome.

"Dacă mergeam la Parlament, în condițiile în care nu luam contact cu domnul Chițac, refuzam testarea, pentru că nu prezint simptome și nu doresc risipirea testelor. Nici acum nu știu dacă va veni la mine cineva pentru a mă testa. Sunt puține teste, iar ele trebuie folosite responsabil. Nu s-au făcut stocuri și nu s-au luat măsuri din timp. Nu știu câte teste sunt, am auzit diverse cifre, însă nu vreau să fac speculații", a declarat, pentru Replica, deputatul Ion Stelian.

În aceste condiții, parlamentarul a mai subliniat că este important să înțelegem că trebuie să evităm pe cât posibil deplasările inutile și că trebuie să respectăm cu strictețe regulile de igienă și recomandările autorităților.

Reprezentanții DSP și Instituției Prefectului Constanța nu putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu numărul real al testelor.

De ce este important numărul testelor

Un studiu al Universității Oxford arată că țările în care s-au făcut cele mai multe teste au depistat și cele mai multe cazuri. "Atunci când testarea este prea mică, nu avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă. Testarea este crucială, deoarece permite persoanei infectate să evite infectarea celorlalți și să primească rapid îngrijirea de care are nevoie. Testarea este crucială pentru a reduce rata infectării. Atunci când persoanele infectate nu știu că sunt infectate, s-ar putea să nu rămână acasă și riscă astfel să infecteze și altele", afirmă cercetătorii Universității Oxford, citați de g4media.ro.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu siguranta sunt deja sute daca nu mii de cazuri. Dar astia nu ne zic!
0
0
care autoritati la constanta?abia astept alegerile
2
0
Exista autoritati in Cta?De cand?In ultimii 20 de ani afost un VODA CARE A DISTRUS SI FURAT TOT.Sefii autoritatilor publice doar oameni de partid ,psd in majoritate.Competente ZERO.Va rog sa dati un exemplu de sef de institutie competent.EXISTA?
7
0
oare masurile de reducere a numarului de imbolnaviri nu cumva au fost imprumutate din Coreea de Nord? Se aude ca nu prea sunt testati cei cu simptome ci doar cei influenti. Nu prea stiu saraci infectati in constanta. Nici lui rusa nu i-au facut test la infectioase. A facut in privat. Si de unde au privatii teste?? Ca statul avea cateva mii din care peste 400 folosite in guvern. Si zic ca nu se gasesc ca sa mai cumpere.
6
0
Eu m-am convins. In spitalele constantene mori cu zile.
9
1
Cate teste au acum nu le ajung lor sa se testeze, ca fiecare politician are un partener de viata, copii, parinti,frati, cumnati, nasi, fini, afini pana la al noualea neam.Restul asteapta mila Domnului.E bine sa fii la un partid chiar femeie de serviciu sau agent de paza,esti acolo in organigrama.
7
1
Ar trebui sa se importe macar teste rapide de screening si cei care vor sa faca testul contracost. S ar face bani si pe de alta parte s ar testa mai multi si nu s-ar scapa cazurile asimptomatice.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614