REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cati Hristu, acuzat că împarte mita electorală cu Biblia în mână - vezi VIDEO

Cati Hristu, acuzat că împarte mita electorală cu Biblia în mână - vezi VIDEO

Replica API 14 mai 2012 | 00:00 431

Cogealacul s-a transformat în bâlci

Cogealacul s-a transformat în bâlci

Praf mult, gropi cât vezi cu ochii, eoliene, oameni care vorbesc despre cât este mita electorală în campania de la locale din acest an - cam asta ar fi imaginea comunei Cogealac. La toate acestea, se adaugă şi alte detalii, la fel de "hazlii", specifice acestei perioade. Duminică, centrul comunei Cogealac răsuna de muzică armânească: Cati Hristu, actualul primar, şi-a lansat candidatura pentru încă un mandat. De data aceasta, din partea PDL, după ce a părăsit barca ţărăniştilor, crezând că se aliază cu Puterea. S-a schimbat Guvernul, iar orice tentativă a lui Cati Hristu de a trece la un alt partid nu a mai fost luată în considerare, mai cu seamă că edilul are destule "tinichele legate de coadă": mai multe dosare, între care unul cu strigături şi împuşcături din pricina eolienelor, iar altele - din cauza creditelor luate cu girul unor localnici pe care i-a lăsat acum săraci lipiţi pământului.

În timp ce susţinătorii lui Cati Hristu se plimbau cu maşinile "tunate" cu afişe ale candidatului prin centrul Cogealacului, ridicând colbul de-ţi lăcrimau ochii, la Gura Dobrogei un alt candidat, cel al PSD (Petrică Miu), încerca să le explice oamenilor care este oferta sa electorală. Din vorbă în vorbă, oamenii au început să povestească şi câţi bani se dau la aceste alegeri, concluzia fiind: mita e la fel ca în 2004, doar că se mai adaugă şi pâinile. "Au venit nişte băieţi să dea câte cinci milioane (lei vechi) din partea lu' Catinelu (Cati Hristu, actualul primar -n.r.). O familie cu 10 suflete ia 50 de milioane odată. Ăştia sunt bani, nu glumă", spune o femeie. Alţii o aprobă, iar femeia continuă să turuie: "I-a pus pe oameni, când le-a dat banii, să jure pe Biblie că dacă nu-l votează să se usuce pe picioare ei şi familiile lor în 40 de zile". La Gura Dobrogei, "poveştile" de campanie nu se opresc aici: "A trimis primarul şi pâine. Dă la cine îi convine, cine crede el că îl votează, nu dă la toată lumea. Că cică e pâine de la el. Aiurea! E din făina de la Uniunea Europeană, ajutoarele care n-au mai ajuns niciodată la noi", se plâng oamenii. Nu se opresc aici: sunt supăraţi că nu au piatră pe uliţă, iar când plouă umblă cu cizme de cauciuc şi copii în braţe, spre şcoală, că nu le intră ambulanţele la ei, că nu au primit pământ de la primărie să-şi pască animalele... "A dat pământ primarul numai la oamenii lui. Noi unde ne creştem animalele?", spune un bărbat. Un altul, în vârstă, este dat exemplu: "Au venit oamenii primarului la el, să îi dea cei 5 milioane să-l voteze, dar nu i-a luat". Vine şi explicaţia bătrânului: "Ăia nu-s bani munciţi, nu-mi trebuie mie". Spusele lor sunt completate şi de o fostă consilieră, Ştefania Costoiu, care susţine că duce oameni la Poliţie: "Au luat bani, o să meargă să facă autodenunţ", e convinsă ea. "Dacă iese primar tot Cati Hristu, comuna pune doliu. (...) Mi-a ameninţat băiatul că, dacă nu mă astâmpăr, rămân fără pământ şi cultură", mai susţine femeia, care nu-şi ascunde aversiunea faţă de actualul edil al localităţii.

La margine de Cogealac, munţii de gunoaie sunt la concurenţă cu eolienele

De la Gura Dobrogei, revenim la Cogealac, în centru: strada principală e blocată. Au început lucrări, iar oamenii, cei care nu participă la lansarea candidaturii primarului, deci clar nu sunt susţinătorii lui, comentează: "Au stricat şi drumul care e bun. Ne tot minte că bagă gaze, că bagă reţea de apă... Nu ştim ce o face, dar noi de câteva zile nu avem apă curentă". Lumea e nemulţumită şi din cauza drumurilor proaste, dar şi pentru că marginea localităţii s-a transformat în adevărată groapă de gunoi, însă nimeni nu spune cu cine ar vota. Toţi se feresc să rostească inclusiv numele actualului primar, Cati Hristu. "E secret cu cine votez", ne spune un bătrân. În zare, dincolo de gunoaie, pe care cineva s-a apucat să le incendieze, se văd eoliene multe, adică o "mină de aur" pentru bugetul local.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367