REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Cati Hristu şi-a cumpărat postul de primar cu credite false luate pe numele a zeci de consăteni

Cati Hristu şi-a cumpărat postul de primar cu credite false luate pe numele a zeci de consăteni

Replica API 24 februarie 2012 | 00:00 592

Oamenii îşi pierd casele, Cogealac e la un pas de răscoală

Oamenii îşi pierd casele, Cogealac e la un pas de răscoală

Cati Hristu şi-a cumpărat funcţia de primar al comunei Cogealac cu banii jos, mituind cel puţin 135 de persoane cu câte 500 de lei, şi a cumpărat peste 800 de hectare de teren în aşteptarea investitorilor în eoliene cu bani obţinuţi pe parcursul anului 2008 de la bănci pe baza unor dosare de credite false, întocmite pe numele a zeci de consăteni, susţine Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, care l-a trimis în judecată pe edilul din Cogealac pentru înşelăciune calificată în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Potrivit rechizitoriului întocmit pe 20.02.2012, alături de Cati Hristu au mai fost trimise în judecată alte 19 persoane, pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni sau pentru complicitate, aceştia fiind fie o parte din cei care au contractat împrumuturi bancare pe baza unor dosare de credit falsificate, după care i-au dat toţi banii lui Cati Hristu, după cum au recunoscut, fie cei care au oferit datele false necesare aprobării creditelor. Mai mult, gruparea infracţională înfiinţată de Cati Hristu a beneficiat de complicitatea şefei BCR Tulcea, de la care s-au obţinut majoritatea creditelor, aceasta fiind cumnata unuia dintre complicii primarului.

Dincolo de infracţiunea în sine, scandalos este faptul că edilul Cati Hristu a încetat să mai achite ratele la creditele luate de consătenii săi, aşa cum le-a promis când i-a convins să ia bani pentru el, iar în acest moment peste 30 de familii din Cogealac urmează a fi executate silit de bănci. Practic, după cum notează şi procurorul, în rechizitoriu, în Cogealac există acum "o bombă socială cu ceas", oamenii riscând să-şi piardă casele din cauza lui Cati Hristu, nefiind exclus să asistăm la o veritabilă răscoală din partea celor escrocaţi de primar. Alături de Cati Hristu au mai fost trimişi în judecată Sorin Dore (rudă cu viceprimarul Mihai Dore), Adam Grameni, Florentina Gherase, Aurica Helera (funcţionară a Primăriei Cogealac), Adrian Foamete (şi el funcţionar al primăriei), Florentina Munteanu, Iuliana Jurcă, Vasile Lambru, Eugen Anghel (îngrijitor de animale), Vasilica Nicoară (femeia de serviciu în casa primarului şi nepoata funcţionarei Aurica Helera), Daniela Dore (de asemenea, rudă a viceprimarului Mihai Dore), Vasile Pocea (frizerul satului), Mihai Dore (viceprimarul comunei), George Jurcă, Cheraţa Grameni (directoarea BCR Tulcea, în perioada contractării creditelor false), Violeta Rusu (ofiţer de credite la BCR Tulcea), Ion Soare (fostul primar al comunei) şi Lenuţa Delcea (secretara comunei), precum şi o persoană deocamdată neidentificată, acuzată de fals intelectual.

Cati Hristu a prostit oamenii şi BCR cu 479.500 lei şi 40.000 de euro

Potrivit procurorului, Cati Hristu le cerea oamenilor să ia câte 2-3 credite de persoană, toate fiind acordate în 2008, la aceeaşi bancă, BCR Tulcea, cu o singură excepţie, la BCR Ovidiu, la fiecare dosar în parte folosindu-se exact acelaşi tip de acte, în original sau copii, eliberate în fals de funcţionarii primăriei amintiţi mai sus. În total, Cati Hristu a primit de la amărâţii pe care i-a convins să se împrumute pentru el 479.500 de lei şi 40.000 de euro, în perioada decembrie 2007- octombrie 2008. Cu o parte din bani şi-a cumpărat funcţia de primar, în iunie 2008, iar restul a fost folosit pentru achiziţia de terenuri despre care avea informaţia că urmau să fie folosite pentru construcţia de centrale eoliene. În rechizitoriu sunt prezentate cazurile probate a doar 8 persoane care au luat credite pentru Cati Hristu, după ce acesta le-a facilitat falsificarea dosarelor, dar numărul real de locuitori din comuna Cogealac care au s-au împrumutat în bănci şi i-au dat banii lui Cati este de peste 30, astfel încât prejudiciul total este de mai multe sute de mii de euro. Procurorul de caz prezintă şi modalitatea de acţiune a escrocilor coordonaţi de actualul primar Cati Hristu, descoperind şi câteva date absolut aberante în dosarele de credit, dar aprobate fără probleme de BCR Tulcea, de unde şi acuzaţia de complicitate la înşelăciune îndreptată împotriva Chiraţei Grameni, directoarea sucursalei amintite.

Cati Hristu îşi aştepta victimele în faţa BCR Tulcea şi le lua imediat banii

Aşa a reuşit învinuita Florentina Munteanu să ia în februarie 2008 5.000 de lei prin card de credit şi 69.000 lei cash pe baza unor adeverinţe semnate de secretara comunei Lenuţa Delcea şi fostul primar Ion Soare potrivit căreia ar deţine 30 de vaci şi 170 de capre, lucru complet fals, după cum a recunoscut şi femeia în faţa procurorilor. De asemenea, complicele lui Cati Hristu, Adam Grameni, cumnatul directoarei BCR Tulcea, a eliberat în numele firmei sale, Favorit SRl din Stejaru- Tulcea, o adeverinţă precum că vacile şi caprele Florentinei Munteanu i-au livrat în 2007 cantitatea de 80.000, respectiv 11.000 de litri de lapte, preconizând pentru 2008 o "recoltă" de 90.000, respectiv 20.400 de litri de lapte, numere scoase efectiv din burtă de învinuit, pentru a facilita acordarea creditelor, Grameni recunoscând ulterior că a inventat cifrele respective. De precizat că numita Florentina Munteanu locuieşte la bloc, nu are nici o fermă sau măcar un animal şi a recunoscut că i-a dat banii lui Cati Hristu chiar în faţa sediului BCR Tulcea, lucru certificat şi de alţi învinuiţi din dosar, printre care inclusiv viceprimarul Mihai Dore. Acelaşi cumnat al şefei de la BCR Tulcea, Adam Grameni, a eliberat şi pentru învinuita Iuliana Jurcă adeverinţă potrivit căreia firma sa a primit de la cele 30 de vaci ale femeii 71.000 de litri de lapte în 2007, preconizând pentru anul 2008 alţi 95.580 de litri, date false pe baza cărora învinuita a luat de la BCR Tulcea 2.000 de lei pe card şi 52.000 cash, tot în februarie 2008. Grameni a recunoscut, şi în acest caz, că a eliberat în fals adeverinţele. De asemenea, Cati Hristu a aşteptat-o şi pe aceasta în faţa băncii din Tulcea, luându-i banii imediat ce femeia a ieşit din sediu, fapt atestat de mai mulţi dintre învinuiţi. Nu numai Grameni presta adeverinţe false pentru Cati Hristu; astfel, ruda viceprimarului, Sorin Dore, a eliberat pentru învinuitul Vasile Lambru adeverinţe în numele firmei sale SC Best Anthony SRL cum că a primit de la respectivul în anul 2008 cantitatea de 90.000 de litri de lapte de capră şi 64.800 litri de lapte de vacă, date în totalitate false.

Proprietar de cocioabă acoperită cu stuf, îmbogăţit pe hârtie de Cati Hristu, pentru a lua peste 1 miliard de la bancă

De asemenea, angajaţii primăriei Aurica Helera şi Lenuţa Delcea, dar şi însuşi primarul Cati Hristu, au eliberat adeverinţe de venit, precum şi certificate de producător false, pe baza cărora BCR Tulcea i-a dat lui Vasile Lambru în octombrie 2008 sumele de 2.500 lei pe card, 5.000 şi 74.000 de lei cash. Banii au fost luaţi tot de Cati Hristu, care aştepta, cuminte, ca de fiecare dată, în faţa BCR Tulcea. În paranteză fie spus, Vasile Lambru ale cărui sute de capre şi vaci dau râuri de lapte, conform documentelor eliberate de Cati Hristu locuieşte într-o cocioabă de lut, acoperită cu stuf, nu are nici măcar pat în aşa zisa casă, fără a mai vorbi de "luxuri" precum energie electrică sau apă curentă. Bărbatul a recunoscut şi el că a fost instruit de primarul Cati Hristu pas cu pas în legătură cu ce trebuie să facă, inclusiv cum să ia legătura cu ofiţerul de credit Violeta Rusu, de la BCR Tulcea.

A convins BCR Tulcea să-i dea trei credite, deşi este îngrijitor de animale şi handicapat fizic

Într-un alt caz, învinuitul Eugen Anghel a reuşit să "convingă" BCR Tulcea să-i dea, în octombrie 2008, sumele de 2.500 lei pe card, precum şi 74.000 lei şi 5.000 de euro cash, deşi este îngrijitor de animale şi handicapat fizic, în condiţiile în care adeverinţele prezentate de el atestau faptul că are în grijă 15 vaci şi 780 de capre. Şi în acest caz, complicii lui Cati Hristu de la BCR Tulcea au aprobat dosarul de credit pe baza unor adeverinţe false eliberate chiar de către primarul în funcţie al comunei Cogealac, dar şi a funcţionarilor Lenuţa Delcea şi Adrian Foamete. O altă persoană fraierită de Cati Hristu să ia bani pentru el a fost Vasilica Nicoară, femeie de serviciu în casa actualului primar şi nepoată a funcţionarei primăriei, Aurica Helera. Menajera lui Cati Hristu a luat în februarie 2008 de la BCR Tulcea 3.000 de lei pe card şi 20.000 de euro, după ce fostul primar Ion Soare şi funcţionarii Lenuţa Delcea şi Adrian Foamete au eliberat adeverinţe false cum că femeia deţine 170 de capre şi 30 de vaci, iar Adam Grameni a semnat adeverinţe în numele firmei sale Favorit SRL, din Stejaru, prin care atesta, în fals, că urmează să primească de la învinuit 90.000 de litri de lapte (mai mereu, numărul de vaci şi litrii de lapte daţi este acelaşi).

Viceprimarul Mihai Dore a luat şi el bani cu acte false pentru Cati Hristu, dar colaborează foarte bine cu procurorii...

Printre persoanele care au luat credite bancare în favoarea lui Cati Hristu se numără până şi actualul viceprimar al comunei, Mihai Dore. Acesta a luat de la primărie, cu semnătura fostului edil Ion Soare şi a funcţionarilor Lenuţa Delcea şi Adrian Foamete, adeverinţe cum că deţine 300 de capre şi oi, deşi omul stă, bine mersi, la bloc, în municipiul Constanţa. Dore a luat pentru Cati Hristu suma de 68.000 de lei, în decembrie 2007, evident, tot de la BCR Tulcea. Interesant este faptul că Mihai Dore a decis să colaboreze extrem de deschis cu procurorii, după cum se arată şi în rechizitoriu, motiv pentru care primarul Cati Hristu exercită încontinuu presiuni asupra lui, pentru a-l determina să-şi ţină gura, presiuni care au culminat cu decizia de zilele trecute de a-l schimba din funcţia de viceprimar.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369