REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Cauza morţii Cristinei Ţopescu. Legiştii au descoperit ce a dus la moartea subită a jurnalistei

Cauza morţii Cristinei Ţopescu. Legiştii au descoperit ce a dus la moartea subită a jurnalistei

Replica API 17 ianuarie 2020 | 00:00 579

Cristina Ţopescu

Foto: arhivă personală

Medicii legişti au avut o misiune dificilă în stabilirea cauzei morţii Cristinei Ţopescu. Pentru că trupul neînsufleţit al jurnalistei a fost descoperit la mai bine de două săptămâni de la deces, expertiza a durat ceva mai mult. Specialiştii au efectuat, miercuri, necropsia inimii Cristinei Țopescu. Vedeta de televiziune avea inima mai grasă decât normal, fapt care ar fi putut conduce la tulburări cardiace și chiar la producerea unui infarct.

În timpul disecției inimii Cristinei Țopescu, intervenție care a durat peste două ore, legiștii au studiat organul macroscopic, din punct de vedere anatomic. Examinarea a scos la iveală faptul că între mușchii cordului vedetei de televiziune se instalase un strat de grăsime care ar fi putut duce la anumite anomalii din punct de vedere al activității cardiace, au declarat surse medicale pentru libertatea.ro.

Prof. dr. Horaţiu Moldovan, chirurg cardiovascular şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat în ce măsură inima grasă ar fi putut conduce la moartea subită a jurnalistei.

"Acest interval de timp de trei săptămâni până la descoperirea cadavrului, care era într-o stare avansată de degradare, a dus la un examen necroptic extrem de dificil şi cu atât mai puţin relevant. Cauzele morţii care pot să conducă la moartea subită a unui om relativ tânăr pentru că eu o vedeam pe doamna Cristina Ţopescu o femeie tânără, sunt de origine coronariană. Oprirea cardiacă primitivă este o formă de manifestare a bolii coronariene. Obstrucţia acută a unei artere coronariene duce într-adevăr la moarte subită.

Încărcarea grasă a inimii este o condiţie anatomică relativ frecventă care nu are însă o semnificaţie patologică. Ea se poate asocia, dar nu în mod obligatoriu, cu tulburările de ritm cardiac, care să conducă şi la oprirea cardiacă. Într-o mică posibilitate faptul că avea o inimă grasă poate conduce la tulburări cardiace. Doamna Ţopescu era hipercolesterolemică (n.r. colesterol crescut)", a declarat medicul cardiolog la Antena 3.

Pacienţii care au factori de risc pentru boala coronariană, ce se manisfertă în special la persoanele de sex masculin, hipertensivi, sedentari şi fumătări, trebuie să meargă la controale cardiace perioadice. La cardiolog se stabileşte riscul de boală coronariană şi apariţia unei complicaţii. "Vorbim despre un examen clinic şi o anamneză. Recomand acest lucru bărbaţilor după vârsta 45 de ani şi femeilor la care s-a instalat menopauză. Investigaţii recomandate sunt electrocardiograma de repaus, testul de efort şi ecografia cardiacă. Această din urmă investigaţie vizualizează inima şi funcţia ei poate evidenţia boala coronariană", a completat medicul.

Cristina Ţopescu se angajase la Ministerul Sănătăţii în urmă cu o lună, însă nu le+a dat impresia colegilor că ar suferi de ceva. Medicul Horaţiu Moldovan, care este şi secretar de stat, regretă dispariţia fulgerătoare a jurnalistei. "Am colaborat cu ea aproape o lună. S-a angajat la noi pe 27 noiembrie. Era o jurnalistă pasionată de meserie, un om cultivat şi foarte dedicat acestui job cu noi, în încercarea de a ne completa pe partea de comunicare. Nici nu ştiam câţi ani are, dar o vedeam o femeie tânără, cu care mă întâlneam aproape în fiecare zi. Nu mi-a dat impresia că ar avea vreo problemnă medicală. Eu nu am identificat aşa ceva la ea. Ştim de episoadele ei anxioase din trecut, de atunci de când a murit tatăl ei, comentatorul Cristian Ţopescu. Nu am avut nici cea mai mică bănuială că se poate întâmpla aşa ceva. Am crezut că şi-a prelungit vacanţa atunci când colegii mi-au spus că nu răspunde la telefon", a povestit dr. Horaţiu Moldovan.

Fişa de pontaj a Cristinei Ţopescu de la Ministerul Sănătăţii arată că, din analiza datelor, jurnalista ar fi fost la muncă aproape toată luna decembrie, fiind liberă pe 25 şi 26 decembrie când fusese în concediu de sărbători.

În 30 și 31 decembrie lipsise însă. Nu se știe dacă anunțase sau a fost contactată de către colegi în zilele repective. Cristina Țopescu muncea de luni până joi câte opt ore și jumătate, iar vinerea șase ore.

click.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
unde zici ca lucra?
4
1
O mare tragedie.
5
4
tigarea si stresul e moarte timpurie!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369