REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Caz fără precedent: trei bătrâni "de lux" au murit într-un azil care funcţiona ilegal în Tuzla

Caz fără precedent: trei bătrâni "de lux" au murit într-un azil care funcţiona ilegal în Tuzla

Replica API 12 noiembrie 2013 | 00:00 1032

Daţi pe mâna unor asistente fără diploma

Daţi pe mâna unor asistente fără diploma

Anchetă de proporţii la Casa de odihnă şi tratament Marie Elaine din Tuzla! Trei persoane au decedat într-un azil ilegal. Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate Publică spun că 19 vârstnici din Constanţa, dar şi din alte oraşe ale ţării, erau înghesuiţi în condiţii improprii, fiind îngrijiţi de asistente fără diplomă. Familiile bătrânilor plăteau câte 1.300 de lei lunar, crezând că azilul oferă condiţii numai bune pentru persoanele ajunse la o anumită vârstă şi care au probleme de sănătate (Alzheimer, Parkinson, AVC, demenţă etc.). Primarul Constantin Micu susţine că respectivul centru nu are nici un fel de autorizaţie de funcţionare.

"Au decedat trei persoane. A venit Direcţia de Sănătate Publică în control. Am fost sunaţi de oameni din toată ţara să ne întrebe de cămin. Eu le-am spus că nu avem aşa ceva în localitate. Nu au solicitat nici un document de la primărie", a declarat, pentru "Replica", primarul Constantin Micu. Certificatele de deces au fost emise în perioada septembrie-octombrie 2013, ne-a precizat secretara Primăriei Tuzla. Primarul a solicitat luni, 11 noiembrie a.c., o echipă de control a Direcţiei de Sănătate Publică, având în vedere faptul că respectivul azil "fantomă", controlat de SC Marie Elaine SRL, şi-a deschis porţile în 2012, iar de atunci a încasat bani frumoşi pentru activităţi ilegale. Inspectorii sanitari au decis să închidă centrul pentru neregulile descoperite, iar administratorul societăţii, Maria Marinescu, a fost amendat cu 5.000 de lei. "Administratorul Casei de odihnă şi tratament din Tuzla a fost amendat pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare. Nu există bloc alimentar, nici contract cu o firmă de catering, nu există suficiente cabine de duş pentru persoanele aflate acolo", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. Tot acesta a mai precizat şi faptul că în respectivul azil nu exista nici măcar un cabinet medical, pentru consultul bolnavilor. De asemenea, personalul medical se rezuma la asistente care nici măcar nu au terminat şcoala. Inspectorii sanitari nu au putut verifica registrul unic de control al societăţii, acolo und ar trebui menţionate toate controalele făcute de diverse instituţii ale statului, întrucât administratorul Marinescu le-a comunicat că se află la lichidator. "Firma este în insolvenţă", le-ar fi replicat aceasta echipei de control. Inspectorii sanitari au mai spus că aparţinătorii bolnavilor sunt nevoiţi să-i ia acasă.

Cum au fost păcăliţi clienţii?

Precizăm faptul că reprezentanţii instituţiei i-au atras pe oameni prin oferte mincinoase. Pe site-ul oficial al Casei de odihnă şi tratament Marie Elaine în care sunt cazate doar persoanele care suferă de Alzheimer, Parkinson, AVC, demenţă şi boli cronice netratabile, se precizează că sunt oferite următoarele servicii de îngrijire: "asistenţă medicală 24/24, tratament; medic de familie, neurolog, psihiatru, internist; consiliere psihologică, psihoterapie; consiliere duhovnicească; asistenţă socială; 3 mese principale şi 2 gustări; excursii, serate, spectacole, zile onomastice sau de naştere; masaj, gimnastică medicală; kinetoterapie; analize medicale gratuite o dată pe lună; salină, saună, ozonoterapie, aromaterapie şi meloterapie şi piscină". Contracost, bineînţeles. Însă, realitatea este cu totul alta.

Poliţiştii au intrat pe fir

Poliţiştii au declanşat o anchetă în cazul unei persoane decedate, însă cercetările vor fi extinse. "Noi am verificat până în prezent un singur caz care a necesitat examinare medico-legală. Dar nu discutăm de o moarte suspectă. Persoana în cauză a murit de bătrâneţe. Dosarul nu este finalizat. Lipseşte raportul final de autopsie oficial. Avem doar un raport preliminar", au declarat anchetatorii. Menţionăm că până la închiderea ediţiei administratorul societăţii nu a putut fi contactat pentru a face precizări.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218